Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bebekte sarılık

Hacı Şakir, bebek bakımıyla ilgili bir kitapçık hazırladı. Yenidoğanlarla ilgili bölümde, yapılması gereken testler ve muayenelerden bahsediliyor. Bebeklerde en sık rastlanan sorunlardan biri, cilt ve göz aklarının sararması. Genellikle her yeni doğan bebek, üçüncü günde zararsız bir sarılık geçiriyor. Fakat tehlikeli olup, olmayacağına karar vermek için ilk 48 saatte bebeğin hastanede kalması, bebek ve annenin kan grubunun bilinmesi, bebeğin beslenmeye erken başlaması gerekiyor. Eğer yapılan tahlillerde sarılığın tehlike sınırına yaklaştığı anlaşılırsa, bebeğin kanın değişmesine ihtiyaç duyulabiliyor.

Neden faydalı?

Anne sütünün yararlı olduğunu devamlı duyuyorsunuz. Sebebini biliyor musunuz? İçerdiği maddeler bebeği, enfeksiyonlardan, kansızlıktan, aşırı şişmanlıktan koruyor, direnci artırıyor, alerjik değil, beyin gelişimi için çok yararlı. Emzirirken annenin tuzu azaltması gerekiyor, şeker de fazla tüketmemeli, karbonhidrattan özellikle unlu gıdalardan uzak durmalı. Bol sıvı almalısınız. Günde iki bardak süt, su, komposto, meyve suyu ideal.

Biberonla besleme

Eğer bebeğinize hazır mama vermek zorundaysanız, öncelikle hazırladığınız mamanın tarifine uygun olup, olmadığını kontrol etmelisiniz. Anlatılandan daha sulu veya koyu yapmamalısınız. Her beslenmede bebeğin ne kadar mama aldığına dikkat etmelisiniz. Mamayı yedikten sonra biberonda arta kalan varsa, dökün. Her yeni öğün için yeni mama hazırlamalısınız. Biberonun temizlik ve sterilizasyona özen göstermelisiniz. Biberonla beslenirken, bebeğin hava yutmasına engel olun.

Banyo yaparken

Bebeğin küvetini 37 derece suyla doldurun. İster bebeğin banyo köpüğüyle köpürtün, isterseniz bir bezi sabunlayın. Saf, yumuşak, katkısız bir sabun seçmelisiniz. Bebek, 3-4 aylık olana dek gözleri, kulakları, ağzı ve yüzü için kaynatılıp, ısıtılmış su kullanılmalı. Banyodan çıktıktan sonra heryerine bebe yağı veya badem yağı sürün, pudra kullanmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!