Gebelikte doğru bildiğiniz yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Gebelikte doğru bildiğiniz yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2005 00:02

Gebelik kadın yaşamının belki de en endişeli dönemi. Gebelikte gerçekten dikkat edilmesi gereken konular var. Ve fedakarlık da şart. Aşağıda gebelikte doğru olduğu sanılan yanlışlardan örnekler bulacaksınız.

l Gebelikte jinekolojik muayene zararlıdır.

Yanlış-
Hiçbir yakınma olmasa bile gebeye, jinekoloğa ilk başvurduğu zaman genel bir jinekolojik muayene yapılmasında yarar var. Bu muayene sırasında pap smear alınması, olası enfeksiyonların ortaya çıkarılması, genital bölgede doğumu riskli hale sokabilecek patolojik durumların saptanması mümkün. Jinekolojik muayene düşük riskini artırmaz.

l Gebelikte birkaç tane sigaranın zararı olmayabilir.

Yanlış-
Gebelikte içilen tek sigara bile bebeğe zararlı. Bu yüzden gebe kalmayı planladığınız ya da en geç gebe kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren sigarayı bırakın.

l Sık yapılan ultrasonun bebeğe zararı vardır.

Yanlış
- Ultrason insan kulağının duyamayacağı ses dalgalarıyla çalışır. Bugüne kadar canlı dokuya zarar verdiği yönünde bir bulguya rastlanmadı. Gebelik esnasında yapılan ultrasonun anne adayına ve bebeğe bir zarar vermediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

l Saçların boyatılması zararlıdır.

Kısmen doğru-
Gebelikte saç boyatılması için organ gelişiminin bittiği üç ay sonrasını beklemekte yarar var. Zira boya esnasında ve özellikle de ‘dip boya’ olarak tabir edilen işlem esnasında kullanılan kimyasal maddeler saçlı deriden kana ve buradan da bebeğe ulaşabiliyor. Saç boyatılmasının bebek üzerindeki etkileri konusunda şu anda fazla bir çalışma olmadığından önlem almak şu an için en mantıklı yol. Perma ise gebeliğin hiçbir döneminde uygulanmamalı.

l Gebelikte diş tedavisi yapılamaz.

Yanlış-
Gebelikte diş hekimine rutin kontrollere gitmeye devam ediniz. Kontrollerden birinde eğer diş hekiminin bir müdahale yapması gerekirse bu müdahalenin ilk üç aylık dönem geçtikten sonra yapılması tercih edilir. Ancak örneğin abse tedavisi acil bir durumdur.

l Gebelikte cinsel ilişki zararlıdır.

Yanlış-
Gebelikte problem olmadığı sürece gebeliğin hiçbir döneminde sakıncalı değil.

l Gebelikte ilk ayda görülen leke tarzı kanamalar olağan sayılabilir.

Yanlış-
İlk üç ayda görülen kanamalar düşük tehlikesinin belirtisi olabilir. Mutlaka doktora başvurarak ultrasonografi ile bebeğin gelişimine bakmak gerekir.

l Annenin aşırı hareketliliği, ağır kaldırması veya yükseğe uzanmak düşüğe sebep olabilir.

Yanlış-
Erken gebelik düşüklerinin yüzde 50’sinden fazlası, bebekte tesadüfi olarak ortaya çıkan ve tekrarlayıcı özelliği bulunmayan kromozom anomalilerine bağlı meydana gelir. Düşüklerin birçoğu ‘doğal seleksiyon’dur.

l Gebelikte araba kullanmak sakıncalıdır.

Yanlış-
Gebeliğin son haftalarına kadar dikkatli bir şekilde, emniyet kemeri mutlaka takılarak araba kullanılabilir. Ancak gebeliğe bağlı reflekslerde zayıflama olabileceğini unutmayın.

l Gebelik esnasında ilaç kullanılamaz.

Yanlış-
Gebelik süresince bulantı-kusma, üst solunum yolu, idrar yolları enfeksiyonu, mide şikayetleri gibi bazı durumlarda bebek üzerine olumsuz etkisi olmadığı saptanmış birçok ilaç güvenle kullanılabilir. Ama özellikle ilk üç ayda bebeğin organları geliştiğinden ve son dört haftada bebeğin doğumuna yakın olduğundan ilaç kullanımında özen gösterilmesi gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!