Gebelik sevişmeye engel değil

Güncelleme Tarihi:

Gebelik sevişmeye engel değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Gebelikte en çok merak edilen konulardan biri siksin devam edip etmeyeceği. Risk yoksa kadın hastalıkları ve doğum uzmanları hamilelik boyunca cinselliğe izin veriyor. Bebek rahimde güvenli bir ortamda büyüdüğü için cinsel temastan doğrudan etkilenmiyor

Gebelik döneminde anne ve baba adaylarının en fazla merak ettiği konulardan biri gebelik sırasında bebeğin cinsel temastan zarar görüp görmeyeceği. Gebeliğin ilk üç ayında, endişeleri nedeniyle cinsel ilişkiden kaçınan çiftler az değil. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nuri Ceydeli rahimdeki bebeğin bundan etkilenmeyeceğini söylüyor. Dr. Ceydeli gebelikte prezervatif kullanılmasını da öneriyor. Erkeğin spermi içindeki bazı maddelerin rahim ağzı üzerinde genişletici etkiye sahip olduğunu ve bu nedenle gebelik boyunca prezervatifle korunmanın iyi olacağını söylüyor.
Dr. Ceydeli, “Gebeliğin bu ilk döneminde de eğer herhangi bir risk faktörü yoksa cinsel ilişkiyi engelleyecek bir durum da yok” diyor. Ama daha önce rahim ağzına yapılmış cerrahi girişim, rahim ağzı yetmezliği, plasentanın bebeğin önünde olması, çoğul gebelikler, erken doğum tehdidi olan gebelikler, rahim boyunun kısalmasıyla seyreden durumlar, ileri derecede vajinal enfeksiyonlar, rahim ağzı iltihabı ve gebelik öncesi vajinismus varsa doktora danışmakta yarar var.

SEKS YAPIN AMA ZORLAMAYIN

Erkeğin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyıcısı olması anne karnındaki bebeği etkileyebilir. Dr. Ceydeli, “Cinsel yolla buluşan hastalıklı kişilerle seks yapılması istenmeyen bir durum. Hastalığın türü, yoğunluğu ve bulaşıcılığına göre hastalıklar da önem kazanıyor. Önemli olan bir diğer konu, gebelik haftası. Bazı hastalıklar gebeliğin erken döneminde bulaşma açısından daha az riskli. Ama bulaştığında ileri dönemde bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bazı hastalıklar daha kolay bulaşır ama bebek üzerinde daha az etkilidir” diyor.
En çok merak edilen konulardan biri de hangi pozisyonun en doğru olduğu. Bebeğin üzerine direkt baskı uygulamayacak her türlü pozisyona izin veriliyor. Çok zorlayıcı ve ters hareketlerden kaçınılması ve sürenin çok uzun tutulmaması diğer önerilerden: “Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde anne karnının büyümesinden dolayı cinsel ilişki sırasında altta bulunmak ağrıya ve rahatsızlığa yol açabilir. En fazla dikkat edilmesi gereken kurallardan biri karna baskı uygulayıcı hareketlerin yapılmaması.”
Bazı çiftler hamileliğin son 3 ayında cinsellikten uzak duruyor. Bu kadar hassasiyete gerek yok. Eğer risk faktörü yoksa ne son üç ay ne de gebeliğin başka bir döneminde cinsel ilişki erken doğuma neden olmaz.

ANNE ADAYLIĞI CİNSELLİKLE ÇELİŞMEZ

Gebelik boyunca tamamen psikolojik nedenlerle cinselliğe ara veren pek çok kadın ve erkek var. Oysa cinselikten uzak durmak anne-baba adayları arasındaki duygusal alışveriş zedelenmesine yol açabilir. Psikiyatri uzmanı Dr. Zafer Atasoy, “Cinsel ilişki üreme isteğiyle sınırlandırılamaz. Yoğun duygusallık içerir, bu yönü göz ardı edilemez, edilmemeli” diyor.
Cinsel ilişki sevgiyi ifade etme yollarından biri. Gebeliği doğrudan olumsuz etkileyecek bir durum dışında cinselliğin yaşanılması, aktif cinsel ilişki ve birleşmelerin gerçekleşmesi, eşlerin duygusal gereksinimlerinin giderilmesi için gerekiyor. Dr. Atasoy, “Olumlu duyguları hissetmek, hissettirmek ve paylaşmak olarak ele alınması gereken cinsel ilişki, gebelikte ‘bebeğin zarar göreceği’ endişesiyle dışlanabiliyor. Böyle durumlarda kadın bedeni aseksüel anlamlar taşımaya başlıyor. Halbuki gebelik ve anne adaylığı cinsellikle çelişmez” diyor.
Cinsellikten uzak duran çiftlerde, ilginin azalması değersizlik, özgüvensizlik duygularını ortaya çıkarabiliyor. Cinselliği yaşamak istemeyen anne veya baba adayı, eşini kendinden uzaklaştırıyor. Dr. Atasoy, “Bu durum, erkeklerin cinsellik yaşamak için başkalarına yönelmelerine, kadınlarınsa çekicilik ve beğenilme duygularının zedelenmesine yol açıyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!