Gazinocular Kralı öldü

Güncelleme Tarihi:

Gazinocular Kralı öldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 00:00

Türk eğlence hayatına ‘Gazinocular Kralı’ olarak damgasını vuran Fahrettin Aslan, dün sabah Beykoz’daki evinde girdiği şeker komasından çıkamayarak, 73 yaşında hayata veda etti. Aslan’ın ölümü sanat dünyasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Haberin Devamı

UZUN süredir tedavi gören ve bir süredir evinde istirahat eden Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan, dün sabah saat 08.00’de hayata gözlerini yumdu. Aslan’ın cenazesi yarın Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

1932 yılında Erzurum’un İspir İlçesi’nde doğan, 9 yaşındayken İstanbul’a gelen, 14 yaşında Tepebaşı’nda bir gazinoda komi olarak çalışan Fahrettin Aslan, sahibi olduğu Maksim gazinoları ile Türkiye’de pek çok ‘ilk’e imza atmış, aralarında Emel Sayın, Behiye Aksoy, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Muazzez Abacı ve Zeki Müren’in de bulunduğu çok sayıda sanatçıya ‘assolist’ olarak kapılarını açmıştı.

/images/100/0x0/55ea99c2f018fbb8f88a99ed

1958’de gazinoyu satın aldığında ilkleri doğrultusunda çalışarak Maksim’i Maksim yapmıştı. Aslan, renkli hayatına üç eş, dört erkek iki kız evlat ve onlarca yıldız sığdırdı.

Haberin Devamı

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Fahrettin Aslan, 14 yaşında girdiği gazinoda günün altı saatini uykuda, kalanını da çalışarak geçirecek kadar azimlidir. Patron ne zaman gelse çocuğu çalışırken görür. Bu böyle yirmi yıl devam eder. Yirmi yılın sonunda patronu, üstelik çoluğu çocuğu olduğu halde, genci yanına ortak alırken şöyle der: ‘Ben Fahrettin’i ortak alıyorum, çünkü yirmi senedir buranın kahrını, yükünü o çekti. Bu ortaklığı hak etti.’

Fahrettin Aslan’ın krallığı işte böyle başladı. 1960 yılında eski patronu, yeni ortağı Emin Bey’le Taksim-Maksim’i satın aldı. Yedi yıl sonra Emin Bey hisselerini Aslan’a devredince, gazinonun tek hakimi oldu. ‘Sıfırdan zirveye’ hikayeleri arasında ilk 10’a girebilecek vakadır kendisi.

Fahrettin Aslan’ın dört oğlu var. Sacit, Selçuk ve Atilla ilk eşi Necla Hanım’dan. Arzu Aslan’dan olan oğlu Mehmet Aslan, şimdi atv’de ‘Nefes Nefese’ dizisinde oynuyor.

ZEKİ MÜREN’İN YERİ

Fahrettin Aslan’ın hayatında Zeki Müren’in ayrı bir yeri vardı. 1960’tan başlayarak uzun yıllar, yılın 11 ayı aynı çatı altında çalışmışlar. Zeki Müren’in sahnedeki en önemli özelliği, dinleyici isteklerini kesinlikle yerine getirmemesiymiş. Bunu, Aslan verdiği bir röportajda şöyle anlatıyor: ‘Zeki Müren, sahnelerin en zarif, en terbiyeli sanatçısıydı. Ama bu prensibini bozmadı. İstek parça okumazdı. Hayır da diyemezdi. Önce isteği alır, sonra da unuttum filan derdi...’

Haberin Devamı

BÜLENT ERSOY RİSKTİ

Fahrettin Aslan’ın hayatında aldığı en riskli karar, Bülent Ersoy’u sahneye çıkarmak olmuş. Aslan, 1999’da verdiği röportajda bu olayı şöyle anlatıyor: ‘1972-73 filandı. Gönül Akkor, Bebek Maksim’de başlayacaktı. Alt kadrosunu yapıyoruz. Bülent Ersoy’u koymak istedim, Gönül Akkor istemedi. Ben, iyi okuyor diyorum. Hayır ben onu tanımıyorum, istemiyorum diyor. O zaman ben de seni istemiyorum dedim. Bülent Ersoy’u assolist yaptım. Etrafımdaki herkes karşı çıktı, ama inat ettim. Neyse ki, dükkan dolup taştı.’ Peşinden en çok koştuğu insan Türkan Şoray. 10 sene boyunca ikna etmek için uğraşmış: ‘Bir tek onu çıkaramadık sahneye. Gittik, geldik, çayını içtik. Bir hafta sonra dedi, hálá o bir hafta gidiyor. Konuşunca aklı yatıyor, sonra vazgeçiyor. Türkan Hanım kararsız, bir de sahneye çıkmaya cesareti yok.’

Haberin Devamı

Gönül Yazar

Bana vurdu, vurduğu yerde gül bitti

Fahrettin Bey sadece patronumuz değil babamızdı. 18 yaşında hayata onun yanında adım attım. O beni aldı, adımı neonların en tepesine yazdırdı. Evet bana vurduğu da oldu ama vurduğu her yerde gül biterdi. Hiçbir gün bile ona kahretmedim. Rahmetle anıyorum.

Sibel Can

14 yaşında sahneye çıkardı

Fahrettin Bey’in benim için çok özel bir yeri vardı. Babam yerine koyduğum bir insandı. İlk kez 14 yaşında Maksim’de sahneye çıktım. Maksim tarihinde ilk kez benim yüzümden kapandı. Yaşım küçük diye iki gün kapanmıştı. Her şeyimi paylaştığım bir insandı. Allah rahmet eylesin.

Muazzez Abacı

Mekanı cennet olsun

Çok acı bir haber. Konuşmak o kadar zor ki. Fahrettin Aslan’la ilgili hikaye yazmak çok zor. Büyük patron, büyük dosttu. Çok değerli bir insandı ama dünya fani. Hak’tan geldik Hakk’a kavuşacağız, cennet mekanı olsun. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Nükhet Duru

Bir devir kapandı

Kendisiyle geçen sene yeni projeleri üzerine konuşmak için bir araya gelmiştik. Yeniden bir şeyler yapmak istemesi beni çok mutlu etmişti. İyi ki son zamanlarda kendisini görebildim. Bir devirdi ve anılarıyla gitti. İlk yıllarımda Maksim’e çıktım. Çok üzüldüm.

Emel Sayın

Beni keşfeden ilk kişiydi

Çok kötü durumdayım. Ölüm haberini alır almaz ne yapacağımı şaşırdım. 1970 yılında onun gazinosunda sahneye çıktım ve ardından 25 yıl boyunca hep sahne aldım. Sert ve otoriter yapısının altında pamuk gibi duygusal bir insan yatardı. Birçok hasta ve fakir insana yardım etmiştir.

Sacit Aslan

Kral gibi yaşadı kral gibi öldü

‘Ben oğlu olarak şu an duygularımı anlatamam çok üzgünüm. Ama 3 yıl küs kalmıştık. Yakın zamanda kendisiyle öpüştüm, koklaştım ve babam olarak ellerinden öptüm, barışmıştık. Hayatımda tek isteğim buydu. Ölmeden helalleştik bu bana yeter. Babam kral gibi yaşadı, kral gibi öldü...’

İbrahim Tatlıses

Eğlence duayeni

Eğlence hayatının duayeni, Türkiye sahnelerine birçok star kazandıran usta isim Fahrettin Aslan’ı kaybetmenin acısını derinden yaşıyorum. Kendisine Allah’tan rağmet, ailesine başsağlığı dilerim.

M. Ali Erbil

Büyük kayıp

Çok üzgünüm. Sanat dünyası için önemli ve bir o kadar da değerli bir insandı. Birçok sanatçı gibi benim de hayatımda yeri özeldi. Kendisiyle güzel bir dostluğumuz vardı. Hepimiz için büyük bir kayıp.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!