Garajistanbul kabuk değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Garajistanbul kabuk değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 20:46

Tiyatrocu, Övül ve Mustafa Avkıran çifti, beş sene evvel her disiplinden sanatçının özgürce sanatını icra edebileceği bağımsız bir mekan açmak için yola çıkmıştı.

Haberin Devamı

Birey ve kurumlardan topladıkları desteklerle ‘Konforlu bir hangar ve tarafsız bir mekan’ olarak açtılar Garajistanbul’u. Geçen yıllarda uluslararası bir sanat mekanı haline getirdiler burayı, yurtiçi ve dışındaki üniversitelerde tez konusu bile oldu mekan. Ancak taşıma suyla değirmen dönmedi. Ve kabuk değiştirme zamanı geldi. Avkıran çifti yepyeni bir yüz hazırladı Garajistanbul için. 12 Mart gecesi, McCoy Tyner Trio ile özel konuk Joe Lovano’nun konseriyle tanışacak sanat camiası yeni mekanla. Ama biz  merakımızı yenemeyip, son hazırlıkları tamamlama telaşında olan Avkıran çiftinin yanında, Garajistanbul’da aldık soluğu. Bakın olan biteni nasıl anlattılar...

Övül Avkıran

DURUŞUMUZ HER ZAMAN AYNI

Sanatçıların rüyasında bile göremeyeceği bir parayla kurmuştuk burayı. 2005’te kiraladığımız bu mekan, yedi yıl öncenin parasıyla 1.5 milyon liraya mal olmuştu. Burayı kurarken bireyleri, şirketleri, uluslararası fonları, holdingleri, belediyeleri ve devleti aynı anda harekete geçirmeyi başardık. Garajistanbul’un gücü buradan geliyordu. Beş yıldır burada logoya yer yok, dedik durduk. Mekanın içinde Garajistanbul logosu bile yoktu. Evet artık sponsorlarımız var ve logolar içeride yer alacak. Ama bunun da bir sınırı olacak. Kendimize dilimizi zorlamayacak, bağımsızlığımızı bozmayacak partnerler buluyoruz. Hiçbir baskı altında kalmadan her sanatçının sözünü söyleyip, sanatsal alanda politik duruşunu sergileyebileceği bir alan haline getirmeye çalıştık. Bu da böyle devam edecektir.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563d7b4af018fb32c8eed320

BAR, LOKANTA VE SANAT HAVUZU

Mekanda dekorasyon anlamında da çok şey değişti. En başta gişeyi mekanın içinden çıkarıp dışarı aldık. Destek duvarı yenilendi; heykeltıraş Kıymet Destan ‘Payende’ adlı bir heykel yaptı. Mekanın beş yıllık hikâyesini anlatan bir heykel bu. Payende’den sonra, barımız geliyor. Soundcheck’ler o kadar uzun sürüyordu ki bazen, insanlar bekleyecek yer bulamıyorlardı. Şimdi orası güzel bir bekleme alanı oldu. Üstelik, barın içinde profesyonel bir lokanta mutfağımız var. Şu an için atıştırmalıklar sunuyoruz, ancak yakında ünlü bir yemek tasarımcısıyla oluşturduğumuz özel mönümüzü sunacağız. İnsanlar sadece bara da gelebiyor... Sonra, en büyük eksikliğimiz vestiyermiş meğer. Bir vestiyerimiz var artık. Sanatçılar için çok konforlu bir kulis yaptık. Son olarak da, sanat havuzumuzu açtık. 30 Mart’ta İstanbul Film Festivali’yle eş zamanlı olarak Avusturyalı bir sanatçının işleriyle ilk sergimizi açacağız.

Haberin Devamı

Mustafa Avkıran

PARA KAZANMAYI ÖĞRENECEĞİZ

Biz tiyatrocular, para konuşmayı bilmeyiz. Ama bir tarafımız televizyon, diziler, popüler kültür ve medya ile tanıştı. Ben mesela, Kuzey Güney dizisinde rol alırken hem çok keyif alıyor hem de paramı kazanıyorum. Garajistanbul’un yeniden yapılanmasını da aynen buna benzetiyorum. Madem Türkiye’deki burjuvazi, entelejensiya böyle bir oluşumu desteklemekte zorlanıyor, biz de Garajistanbul’u ayakta tutmak için buradan para kazanmayı öğrenmeye çalışırız. Yenilenme sürecinde aldığımız desteklere artık sponsorluk diyoruz. Bütün yapıyı desteklerin bizi yaşatabileceği üzerine kurmuştuk oysa ki... Ama destek gelmeyince ölecek kadar çaresiz kaldık. Ve dün ölmüş olsaydık, hiç kimsenin umurunda olmayacaktı. Tıpkı AKM’nin kapatılması gibi. Çok ses çıkıyor gibi görünüyor ama AKM için çıkan bu ses, ses midir sizce?

Haberin Devamı

YENİ MÜZİK SİSTEMİ HİÇBİR YERDE YOK

Müzik, yaptığımız işlerin içinde her zaman vardı. Ama bundan böyle Garajistanbul’da daha çok müzik olacak. Müziğe yatırım yapmaya karar verdiğimizde, piyasada rüştünü ispat etmiş ne kadar ses sistemleri satan şirket varsa, onlara haber verdik. Gelip orijinal şekliyle tüm sistemlerini mekana kurdular. Hepsini tek tek dinledik. Bir ses mühendisiyle bir hafta süresince Garajistanbul’da kamp kuruldu. Mekanın ihtiyacını karşılayan, mekana en uygun müzik sistemini seçtik. Bu konuda mütevazı olmayacağız; bu işe gerçekten çok büyük yatırım yapıldı. Öyle ki; Garajistanbul’a kurulan ses sistemi Türkiye’de başka bir mekanda yok.

Haberin Devamı

GARAJİSTANBUL’DA BU AY

Lee Scratch Perry (konser) Reggae’nin yaşayan efsanesi, bu akşam garajistanbul sahnesinde. Saat 23.00’te başlıyor. 25-35 lira. McCoy Tyner Trio ile özel konuk Joe Lovano’nun garajistanbul relansman konseri Modern cazı yeniden şekillendiren efsanevi piyanist McCoy Tyner, 12 Mart Pazartesi akşamı saat 21.00’de caz tutkunluklarıyla buluşacak. 250 lira. Pragma (tiyatro) 13-19-20-26-27 Mart tarihlerinde sahnelenecek oyun, saat 20.30’da başlıyor. 25-35 lira. Feminen de cabaret (tiyatro) 15-22 Mart günleri sahnelecek yeni oyunun gösterimleri, saat 21.30’da başlayacak. 25-35 lira. Büyük Ev Ablukada (konser) İstanbul alternatif müzik dünyasının başarılı gruplarından olan ekip 24 Mart saat 22.00’de sahnede. Erdal Erzincan & Kayhan Kalhor (konser) Grammy ödüllerine 3 kez aday gösterilen Kayhan Kalhor ve bağlama üstadı Erdal Erzincan, 28 Mart saat 22.00’de konser verecek. 25-35 lira. Stephan Micus (konser) Müziği ‘Nuh’un Gemisi’ olarak kabul edilen Alman müzisyen Stephan Micus, yok olmaya yüz tutmuş enstrümanlarıyla yaptığı çeşitlemeleriyle 29 Mart saat 22.00’de sahnede. 25-35 lira. Bomonti Retro Sounds Her ayın son cuması Mete Avunduk’un ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Bomonti Retro Sounds’ parti serisinde 1950’li yılların salon müziklerinden, 1980’lerin diskotek klasiklerine uzanan bir repertuvar yer alıyor. 30 Mart’ta gerçekleştirilecek serinin üçüncü partisinin konukları DJ Antal ve DJ Nikko. 20 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!