Fitness dünyasında son trendler

Güncelleme Tarihi:

Fitness dünyasında son trendler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kadınlar zayıflamak için spor salonlarının kapılarını aşındırırken, trendi takip edenler de yenilikler peşinde koşuyorlar.

Kadınlar hareket halinde olmanın kiloları attığını keşfedeli beri, yürümek, koşmak, jogging yapmak çok moda oldu. Ama artık onların yanında ‘‘erkek sporu’’ olarak bilinenler de katıldı. Biraz ter atarak, günde 30 dakika yapacağınız herhangi bir spor sayesinde, hem sağlıklı ve biçimli bir vücut, hem de dengeli bir zihin kazanabiliyorsunuz. Egzersiz yapmak hayatın değişmez bir parçası oldu şimdi. Tabii ki, kayak yapmak, paten kaymak gibi sporlar da dahil buna. Şimdi her konumdaki kadın için yapacak spor bulmak çok kolay. Öyle günlük bir rutine bile girmeye gerek yok.

Fiziksel yakınlaşma

Birçok insan için, kişisel çalıştırıcıyla spor yapmak bir kabus gibidir. Kalabalık bir spor salonunda, ter içinde bir adam kolunuzu bacağınızı tutup kaldırıyor. Ama artık öyle değil. Şimdi kişisel çalıştırıcılar daha birebir, daha insani yaklaşıyorlar olaya. Organize olmanıza, kafanızı toplamanıza yardım ediyorlar. Londra'nın en ünlü kişisel çalıştırıcılarından Matt Roberts, kendi takımında bir doktor, bir akupunkturcu ve bir fizyoterapist bulundurduğunu belirtiyor. Müşteriler, bir fitness programına başlıyorlar, ardından doktorla görüşüp bünyelerinin sağlığı hakkında bilgi ediniyorlar.

Bugün İngiltere'de çalışan toplam 500 kayıtlı kişisel çalıştırıcı var. En ünlülerden biri olan Josh Salzmann, Emma Thompson, Helena Bonham Carter, Sarah Ferguson ve Kate Winslett gibi ünlüleri çalıştırıyor. Roberts ise, modacı John Galliano ve Isabel Kristensen'in çalıştırıcısı. Onlara göre, bu ünlüler fitness'a gelirken genelde Nike'ın son çıkan modellerini giyiyorlar.

Yogacı kızlar

Madonna iki sene evvel yoga yapmaya başladı ve tüm dünya onun albümünde, yoganın etkilerini izledi. Ardından Courtney Love, guru'su Gurmukh'u da yanına alıp dünya turnesine çıkınca, Hollywood'da yoga dönemi başlamış oldu. Yoga yağları yakmıyor ama müthiş bir dengeleme gücü var. Çeşitli tipleri olan yoganın tek ve ortak amacı ise, vücut ve beyindeki stres ve tansiyonu atmak... Şimdilerde İngiltere ve Amerika'da son moda, aynı kişisel çalıştırıcılar gibi, kişisel gurular edinip, onlarla takılmak. Bazı gurular da, bu durumdan yararlanıp evlerinde grup halinde yoga dersleri veriyorlar. Katılımcılar hallerinden memnunlar, aksatmadan gidip geliyorlar. Giyim konusunda da çeşitli tartışmalar var. İlk zamanlarda evdeki en eski sweat-shirt'ünü geçirip gelenlerin yerini, şimdi DKNY, Prada, Armani gibi markaların spor giysileriyle gelenler aldı. Ayaklar çıplak olduğu için, pedikür ‘‘en gerekli’’ olay durumunda...

Spor salonunu eve taşıyanlar

Spor salonlarına gitmek yerine, evinin bir odasını spor salonu haline getirenler de var tabii. Hem de çok trendi bir olay şimdi bu... Madonna, Demi Moore, Tom Cruise-Nicole Kidman, Pierce Brosnan-Keely Shaye Smith gibi ünlüler anlaşılan spordan uzak kalamıyorlar ki, günün her saati yapabilmek için evlerinin alt katını ‘‘fitness center’’a çevirdiler. Donatella Versace, işten önce her sabah 90 dakika spor yapabilmek için atölyesinin yanına bir spor salonu kurdu. Manken Christy Turlington, beş odalı müstakil evinin bir odasını spor salonu, bir odasını da buhar odası yaptı. Bu tip spor odalarının sadece ünlü ve zengin insanlar tarafından elde edilebileceğini düşünenler, yanılıyorlar. Bir spor salonuna yılda bir sürü para dökmektense, eve iki alet alıp onlarla form tutmak çok daha karlı oluyor.

Kay-kay çok gündemde

Ev içi sporlarından doğayla başbaşa olanlara geçersek, paten ve kay-kay gibi iki önemli unsuru atlamamak lazım. Eskiden, 13-14 yaşlarında kay-kay yapan insanlar, şimdi sadece eğlence olsun diye, hatta bazen çocuklarıyla birlikte tekrar kay-kaylarının üstüne çıkıyorlar. Çoğu, bunda zayıflatıcı veya vücudu dengeleyici hiçbir durum olmadığını kabul ediyor ama sadece ‘‘zihni açmasının ve insanı eğlendirmesinin’’ yeterli olduğunu savunuyorlar. Kadınlar, erkek tarzı bol giysilerle kay-kay yapıyorlar. Ayakkabılar ise, ünlü mağazaların spor reyonlarından gelme... Bu arada, filmlerde görünen o dizlik, başlık ve kolluk gibi şeylerin de hiçbiri lazım değil. Onlar sadece yarışmalarda kullanılıyor, tabii düşme ve yaralanmalara karşı. Ama eğer, ‘‘bu iş beni çok sardı, ille de yarışacağım’’ diyorsanız, birer adet edinmenizde fayda var.

Basketbol ve diğerleri

Son yıllarda, basketbol büyük bir değişim içine girdi. Özellikle de Amerika'da... Eskiden hep erkeklerin oynadığı bir sokak sporu olmaktan öteye gidemeyen basketbol, şimdi maçlarında Hollywood ünlülerini ağırlıyor, hem de en şık giysileri içinde. Eh, basketçiler de ünlü isimler olunca, reklamlara çıkmaya başladılar, partilere katılıp dizilerde oynamaya başladılar. Kadınlar arasında da bu durum bir değişikliğe yol açtı. Çocuklarının oynaması için evlerinin bahçesine pota taktıran kadınlar, şimdi Nike marka ayakkabılarını çekip diğer kadınlarla birlikte maçlar yapmaya başladılar. En çok ihtiyaç olunan ise, güç. Eğer şaşkın şaşkın ortada dolaşmak istemiyorsanız, maç yaparken güçlü kollara ve bacaklara sahip olmak şart.

Aynı şekilde, kickboxing'de kadınlar arasında son zamanlarda çok trendi oldu. Sebep: Birinci olarak kendini savunma mekanizmasını geliştirmesi, ikinci olarak da harika bir vücuda kavuşma imkanı vermesi... Kickboxing derslerine katılan kadınlara göre, dersler sadece vurup kırmayla geçmiyor, aksine bir fitness salonu gibi birçok aleti kullanarak ısınmayla başlıyor. Bilinmesi gerekenler çok ama, en önemlileri: Dizleri ve dirsekleri asla kullanmıyorsunuz. Birkaç boks eşyasına ihtiyaç var. Eldiven ve diş koruyucu gibi... Eğer çalışma salonundan uzakta oturuyorsanız, evinize bir kum torbası asmak akıllıca olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!