Finlandiya grevi olmasaydı En Uzun Gece 1 milyon basacaktı

Güncelleme Tarihi:

Finlandiya grevi olmasaydı En Uzun Gece 1 milyon basacaktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 01:43

Ahmet Altan’ın kitabı İçimizde Bir Yer’i bir milyon adet basarak bir Türkiye rekoruna imza atan Alkım Yayınları, yazarın son romanıyla bir kerede en çok baskı rekorunu kırdı.

Yayınevi sahibi Başar Arslan, ‘Kağıt yetmiyor, yetse iki milyon basacağız’ diyor. Önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak kitabın fiyatı, 5 YTL.

Son kitabı ‘İçimizde Bir Yer’in 1 milyon toplam baskıyla rekor kırmasının ardından Ahmet Altan’ın yeni aşk romanı En Uzun Gece de ilk baskıda 500 bin çoğaltılarak yeni bir rekor kırdı. Her iki kitabın da yayıncısı olan Alkım Yayınları’nın sahibi Başar Arslan, ilk baskıyı 1 milyon olarak hedeflediklerini ama Türkiye’de bunun için yeterli kağıt bulamadıklarını söylüyor. Arslan’ın söylediğine göre sebep, Finlandiya’daki grevden dolayı piyasada kağıt sıkıntısı yaşanması.

Yayınevi, baskı için toplanan kağıtlarda da yine grev nedeniyle bir standart tutturamamış. Arslan, bu yüzden kitabı birkaç ayrı cins kağıda basmak zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Bu arada baskı miktarı ile ilgili başka ilginç notlar da var.

Kitap, eğer bu sayıyla Avrupa’da basılmış olsaydı, Nielsen BookScan’in altın listesine girecekti. İngilizce kitap piyasasının yüzde 90’ını izleyen Nielsen BookScan, beş yıl içinde 500 binden fazla satan kitabı altın listesine alıyor. En Uzun Gece, daha ilk baskısında bu limiti aşmış durumda.

Kitap, daha Türkiye’de satışa çıkmadan, dünya dağıtım hakları için başvurular alıyor. Japonya’dan gelen başvuru bile var.

BENZİN İSTASYONUKAFE, MARKETTE SATIŞ

Babalarının 34 yıl önce kurduğu yayınevini 8 yıl önce devralan Başar (37) ve Savaş (40) Arslan kardeşler ise yayınevlerinin kendi rekorunu kırmasından son derece memnun. Başar Arslan, bu başarının sadece ucuz kitap satmakla olmadığını söylüyor: ‘Biz Türk okuyucusunu İstanbul, İzmir ve Ankara ile sınırlı tutmadık. Biz tüm Türkiye’nin okuduğuna inanıyoruz. Bu yüzden bütün Türkiye hedef kitlemiz. Bunun için çok detaylı bir dağıtım ağı kurduk. Roman gazete bayileri, marketler, benzin istasyonları ve hatta kafelerde bile satılacak. Çünkü Türkiye’de bu kadar kitabı satmaya yeter sayıda kitabevi yok. En ücra kasabadan gelen en küçük siparişlere bile cevap veriyoruz. Kitabı satmak isteyen herkese göndereceğiz.’

KİTABIN TANITIMINDA BÜTÜN MECRALAR VAR

Alkım Yayınları sadece dağıtım ağı olarak değil, reklam kampanyası olarak da büyük bir proje hazırladı. Arslan, ‘Bir Türk gazetesinde ilk kez tam sayfa kitap ilanını yine biz, İçimizde Bir Yer için vermiştik. Bu romanı da televizyon, gazete, dergi gibi alışılmış bütün mecralarda tanıtacağız’ diyor.

Arslan, yaptıkları işin kendileri için ne kadar önemli bir iş olduğunu ise şöyle anlatıyor: ‘500 bin kitap ortalama bir yayınevinin 2 yıllık toplam baskısıdır. Neil Armstrong için aya ayak basmak ne demekse, bu romanı 500 bin adet basmak da benim için aynı şey. Onun yaptığı insanlık alemi için ne ise bizim yaptığımız da Türk edebiyatı için aynı şey, böyle hissediyorum.’

BU BASKI ADEDİYLE SEKTÖR DE GELİŞECEK

Başar Arslan, bu çapta bir üretimle sektörü de geliştirdiklerini söylüyor. Örneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bandroller. Baskı adedi az olunca normalde bandroller kitaba elle yapıştırılıyor. Ama 500 bin bandrol yapıştırmak zor olduğundan, yayınevi bu iş için bir bandrol makinesi almış. Şimdi aynı şeyi büyük ihtimalle diğer yayınevleri de yapacak.

ARKA KAPAK YAZISI

Hayatım boyunca beni böyle seven biri oldu mu?

Hayatında herkesten ve her şeyden fazla sevdiği erkekten kaçarak Güneydoğu’nun dağlarında uluslararası bir araştırma grubuna katılan bir kadın.

Bir daha hiç kimseyi o kadını sevdiği gibi sevemeyeceğini bilmesine rağmen ruhundaki zaafları saklamak için yaptığı vahşice hatalarla karşısındakini yaralayan bir adam.

Gerçek aşkın korkunç ağırlığını taşıyamayarak bir köprü gibi çöküp iki kıyısında iki insanı çaresiz bırakan bir ilişki.

Affetmelerine izin vermediği için kendi hafızalarından bile nefret etmelerine rağmen affetmeyi beceremeyen insanların içine hapsoldukları bir yalnızlık.

İki insanın bütün zekalarını kullanarak öldürmek için uğraştıkları ve her yediği darbeyle biraz daha hastalanarak güçlenen bir tutku.

Kutsal Mezopotamya Ovası’nın eteklerinde yükselen dağlarda süren tehditkar bir hayat.

Bu iki insanın yaşadıklarını izleyen herkesin sorduğu bir soru: ‘Hayatım boyunca beni böyle seven biri oldu mu?’

SAYILARLA EN UZUN GECE

20 forma ve 320 sayfadan oluşan kitap 5 YTL’den satılacak.

Kitap için 200 ton kağıt kullanıldı (20 TIR dolusu).

İstanbul’da üç matbaada ancak bir ayda basıldı.

Kitaplar üstüste konursa 10 kilometre yüksekliğinde bir kule oluşuyor.

Bütün Türkiye’de 20 binden fazla satış noktasından dağıtılacak.


KİTABIN KONUSU

En Uzun Gece, Güneydoğu Anadolu’da geçen bir aşk hikayesini konu alıyor. Aralarındaki aşka rağmen birbirlerine ulaşamayan iki insanın çaresizliğini işliyor. Öykü, Güneydoğu’da geçiyor ama baş karakterler Kürt değil. Kahramanlar herkesten fazla sevdiği erkekten kaçarak, Güneydoğu’da uluslararası bir araştırma grubuna katılan bir kadınla, sevdiği halde zaaflarını saklamak için hatalar yapan bir adam. Yazar, romanda yer verdiği betimlemeler için sık sık Güneydoğu’ya gitti. Hikaye son derece güncel. Hatta kitap yazılmaya başlandığında dinmiş olan çatışmaların sonradan alevlenmesi bile yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!