Fındık Fıstık Tarkan mizahıdır

Güncelleme Tarihi:

Fındık Fıstık Tarkan mizahıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2007 00:00

Uzun süredir gözlerden uzak olan Ata Demirer, ’ara sıcak’ diye tanımladığı "Exit" adlı albümünü çıkardı. 19 Ocak’tan itibaren her cuma İstanbul Beşiktaş Kültür Merkezi’nde Ata Demirer Show’la izleyici karşısına çıkacak olan ünlü komedyen, albümünde en çok beğenilen şarkısı "Fındık Fıstık" için, "O şarkı Tarkan mizahıdır" diyor.

 Ata Demirer uzun süredir göz önünde değildi. Bir baktık Exit adlı bir albüm çıkarmış. Ekranlarda olmadığı sürede Ata Demirer neler yaptı?

- Üç aydır albümle uğraşıyordum. Bu arada "ekstra" tabir ettiğimiz gösterilere çıktık. Bunlardan birinde 15 bin kişinin önüne çıktım ki 15 bine bir, çok adil bir karşılaşma değil. Gerçekten iyi bir deneyimdi, çok eğlenceliydi. Ses de var, fizik de malum. 

Müzik ve komedyenlik birbiriyle iç içe ama iki ayrı kavram. Hayatınızdaki önem sırasını sorarsak?...

- Komedinin içinde müzik vardır. Salt komedi, müzikli komedinin yanında kuru kalır. Müzik hikayelere can verir. Örnek verebilirim size; mesela Demet Akbağ’ın mizahına bir bakın; halk müziği sanatçısı, acıların kadını Bergen’i canlandırırken, müzikleri seslendirirken kendi sesini kullanıyor. Metin Akpınar’ı da örnek verebilirim. Mizahın tadı başka, müziğin tadı başka. Hacıbekir Lokumu gibi. Ama kendimi mizahla daha kolay ifade ediyorum.

 Albümün adı neden Exit?

- Exit’in anlamı çıkış ve kaçıştır. Mizah hayattan kaçmaktır. Mizahı hayatımda öyle kullandım hep. Seyirci de mizahçıyı izlerken hayatın dramatik tarafını unutur. Mizahi güfteleri ağırlıkta olduğu için adını Exit koyduk. Geçenlerde bir başlık okudum ’Bu Ata Demirer’in Çıkışı’nın Başlangıcı Olacak" diye. Böyle bir yaklaşımımız yoktu mesela.

 Exit’te altı şarkı bulunuyor. Biri de çok dinlediğimiz Fındık Fıstık.

- "Fındık Fıstık", Tarkan mizahıdır. Biz bir gece Avrupa Yakası’nın bir bölümünde çok yorulduğumuz bir geceydi. Söz döndü dolaştı Tarkan’a gedi. Ben de o anda doğaçlama uydurdum. Dizide kullandık. Bayağı da tuttu. Evimde yaptığım şeyleri insanlarla paylaşmak ve izleyicilerime de şov öncesi bir ara sıcak olarak vermek istedim yeni albümümü. Şunu da iddia ediyorum, Fındık Fıstık yazın barlara düşmüştü, bu albümde barlara düşecek çok iyi parçalar var. Mesela ’Beyoğlu’nda Gece’ bir rap-alaturka sentezi. Arda Algül’le birlikte çalıştık bu albümde. Çok maharetli ve işini gününde teslim etmek gibi bizim piyasamızda alışık olmadığımız bir huya sahip. Bir Alman, bir İngiliz yanı var çocuğun inşallah bahtı açık olur. Biz kendi dilimizle ötmeye çalışan bir çalıkuşuz ama topluca bir çalıkuşu. Benim gibi bir çalıkuşu düşünsene, çalı gözükmez...

 Sizi böyle şarkı söylerken düşünemiyorum...

- Ben de düşünemiyorum. Böylece sorunun cevabı kendini bulmuş oluyor.

 Yeni gösteriniz nasıl olacak? Tek Kişilik Dev Kadro gibi taklit ağırlıklı mı?

- Yeni oyunumun ismi Ata Demirer Show olacak öncelikle. Havadan-Sudan diyorduk ama müzik ağırlıklı bir gösteri olduğu için şov, ismine daha yakın bir gösteri oldu. Çok fazla değişiklikler ve yenilikler yaptım. Bu şovun içinde müzik olduğunu da belirtmek lazım. Bu şovda salt stand up’ı zorladım diyebiliriz. Şov dememin sebebi de içinde komedi, yöresel mizahlar, Türkiye’nin sevdiğim yöreleriyle ilgili hikayecikler ve aktüel medya mevzularıyla ilgili hicivler var. Türkiye’ye mál olmuş birkaç sanatçının hikayelerinden oluşan monologlar ve diyaloglara da yer verdik. İki perdelik müzikli bir gösteri. 

Müzikler de sizin elinizden mi çıktı?

- Müziklerini de şu an piyasada olan Exit albümüzden kullandık. Mesela oyunu hatırlamak için hemen çıkar çıkmaz bir albüm alabilir insanlar. Tabii bu durumun en güzel halini Devekuşu Kabare zamanında yaşamıştık. Hikaye ve melodilerin içinde bulunduğu kaseti uzun yolda arabamıza takıp güle güle giderdik. 

Oyunlarda albüm satışı oluyor mu?

- Makara albümü zamanında satmaya çalışmıştı bizim çocuklar. Abi 27 adet satıldı diyerek geliyorlardı. Rezalet bir durum çünkü içeride 1000 kişi var (gülüyor). Samimiyetle söyleyebilirim ki BKM olsun, ben olayım ticari bir beklentimiz yok Exit’ten. Albüm zaten Türkiye’de çok satan birşey değildir! 

Televizyonla ilgili bir projeniz var mı?

- Altı ay boyunca bir şey yapmayacağım ama gelecek sezon iyi bir proje gelirse değerlendirmeyi düşünüyorum çünkü oyundan dolayı zaman yok. Son 10 günde dokuz kere oyun oynadım. Sadece bir gün tatilden bahsediyoruz. Bu yoğunlukta zor. Oyunun verdiği adrenalin hiçbir şeyde yok. Canlı seyirciye çok alışmışım ben galiba. Tüm seyircilerin saçını başını bir yerlerini ellemek istiyorum onlar güldüklerinde. Dünyada var olduğumu hissettiğim tek yer onların önünde olduğum zamanlar. 

Peki ya sinema?

- Sinema... Tadından yenmez (!) Orada başka bir insanın dünyasına girersiniz. Onun için yapılan bir müzikle, yan karakterleriyle, başrol oyuncularıyla ortaya çıkan iş derinliği olan unutulmaz bir resim oluyor. Beynelmilel’de oynayacaktım, çekim tarihleri uymadı. 

Avrupa Yakası’nda Volkan en son askere gitmişti. Geri döndürmek isterlerse senaryoda?

- Benim diziye dönmek gibi bir düşüncem yok, dizinin de buna ihtiyacı yok. Mesela son bölümde senaryo gereği gerekirse etik olarak memnuniyetle giderim. Ama bunun için bile daha 2-3 sene var... 

Sizi izlemek isteyenler için en yakın tarih ve yer nedir?

- 19 Ocak’ta Bostancı’da ve Ocak 20’sinden itibaren de her cuma Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM)izleyenlerle buluşacağız. Avrupa ve Anadolu turneleri olacak. Bu oyunun da Allah bahtını açık etsin.

Ciddi şarkı sözleri yazamam

 Şarkı sözleriniz hep esprili...

- Kendimi mizahla daha rahat ifade ettiğimden dolayı şarkıların sözleri de komik oluyor. Ciddi sözler yaparsam inanmadığım bir ticari amaç uğruna işler yaparım. Zaten yazmıyorum. Çocuk şarkısı gibi oluyor. Bir kere yazmayı denedim ortaya bu dizeler çıktı:

"İşte gidiyorsun bu mahalleden

Elinde bir üçgen gözleri annesinden

Savrula savrula yosun tutmuştum

Fırtınalardan kopup seni bulmuştum"

Ben bu değilim, ben bunu yazamam... Bunları yapan yapıyor, iyi de yapıyor. Adam yazıyor bunu ve samimi bir şekilde hissederek okuyor. Savrula savurala yosun tutmuşmuş! Hadi oradan (gülüyor).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!