Filmi oğullarıma yaranmak için yaptım

Güncelleme Tarihi:

Filmi oğullarıma yaranmak için yaptım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 00:00

Bu hafta vizyona giren ‘Dünyalar Savaşı Z’nin başrol oyuncusu Brad Pitt, neden zombi filmi çektiğini anlattı: “Derdim vampir/zombi furyasından pay kapmak değil. Bence korkunçlar ama çocuklarım seviyor işte...”

Haberin Devamı

Patlayan bir salgın, tanımlanamayan bir virüs, zombilerin hâkimiyeti ele aldığı bir dünya ve onlara karşı başlatılan insanlık savaşı... Bu hafta vizyona giren ‘Dünyalar Savaşı Z’nin temeli bu klişe başlıklar üzerine kurulu. Ancak filmin hem başrol oyunculuğunu, hem yapımcılığını Brad Pitt üstlenince durum biraz değişiyor. Dünyayı zombi sevgisi sarıp sarmalamaya başlıyor.
Hemen filmin New York’taki galasını hatırlayalım: Times Meydanı’na kurulan özel platforma filmi izlemek isteyenler sığmayınca dev ekranlar devreye sokuldu. Londra galasında da gelen kalabalığı ancak bir stadyum kaldırabildi.
Peki Max Brooks’un aynı adlı eserinden uyarlanan filmde Brad Pitt’in kalbini çelen klasik zombi hikayelerinden farklı ne var?
Pitt’e göre en önemli faktör, karakterlerin ‘gerçekliği’. Film birçok karakter yerine tek baş karakter yani Pitt’in canlandırdığı Gerry Lane üzerine kurulu. Lane ise bildiğiniz aile babası:
“Canlandırdığım karakter uçamaz, kötü adamları dövemez... Süper güçleri de yok. Ailesini güvende tutmak ihtiyacı içinde yanıp tutuşan bir baba, hepimiz gibi. Bunu yapmak için de sadece aklına, içgüdülerine ve tecrübesine güvenebilir. Bu kısmıyla bana gerçekçi geldi. Yani, hepimiz biraz öyle değil miyiz?”
Hikâyenin ona cazip gelen diğer bir yanıysa kalp sıkıştıran aksiyonu ve zamana karşı yarışma özelliği. Şöyle anlatıyor: “Max’in kitabı zombi salgını üzerine yani bizim SARS gibi virüslerin yayılmasına tanıklık ettiğimiz gibi global bir salgın olarak ele alıyor. Bu ateş hattı geçilirse ne olur? Günümüzde ilgilendiğimiz her şey işe yaramaz hale gelirse başımıza ne gelir? Güç yapıları ve sosyal kurallar ortadan kalkarsa ne yaşanır? Yaşamımızı nasıl devam ettiririz?”
Peki Brad Pitt, bir zombi filmi fanatiği mi? Cevabı “Hayır”. Hatta beş yıl önce zombiler hakkında hiçbir şey bilmiyormuş. Ama şimdi durum farklı: “Artık kendimi bir uzman olarak görüyorum. Bana göre zombiler inanılmaz korkunç. Yine de bakış açısı meselesi. Bir de tam bir yaz eğlencesi ve açıkçası oğullarımın keyif alması için yaptığım bir iş. Kısacası onlara yaranmak, beni ‘cool’ bir baba olarak görmelerini sağlamak için çektim. Sonucunu da aldım. Bazı büyüklerin kanı çekilebilir ama çocuklar çok eğleniyor. Mesela oğlum Maddox’un filmde kısa bir rolü vardı. Aksiyon dolu sahnelerde yer aldı. Sahneleri çekerken benim içim gitti ama o kahkahalarla gülüyordu. ”

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb174ff018fbb8f8aa7256

Haberin Devamı

Brad’den daha  iyi bir ortak düşünemezdim

Yönetmen Marc Forster: Brad’le çalışmak olağanüstü bir tecrübeydi. Sadece filmin yıldızı olarak değil, yapımcı olarak da kusursuz bir zevki olan büyük bir oyuncu ve gerçek bir sanatçı. Sessiz ve kolay fark edilmeyen bir biçimde besleniyor. İkimiz de daha önce böyle bir iş yapmamıştık ve bu anlamda bize uzak olan bir türde çalışmak, yeni ve iyi bir iş çıkarmak zordu. Ama daha iyi bir ortak düşünemezdim.

150’den fazla araba parçalandı

‘Dünya Savaşı Z’ Gerry Lane’in salgının yayılmasını önleyen çareyi bulmak amacıyla yaptığı kıtalar ötesi arayışı sürdürmek için çok geniş bir alanda, karada ve çoğunlukla da denizde çekildi. Film tam ölçekli bir zombi kargaşasıyla birlikte Philadelphia’da açılıyor. Gerçek anlamda ayrı uçlarda olsalar da mimarileri benzediği için Philadelphia sahneleri Glasgow’da çekildi.
Büyük zombi saldırısı sahnesini çekmek için şehrin ana meydanı iki hafta kapatıldı. Bazı yapılar post prodüksiyon sırasında çoğaltıldı.
İskoç şehrini daha da değiştirmek için prodüksiyon, yerel tabelalar, trafik işaretleri kullanıldı. Arabalar Amerikan benzerleriyle değiştirildi.
150’den fazla araba parçalandı. Gerçek helikopterler, düzinelerce askeri araç ve uçak gemisi çekimlerde kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!