GeriKelebek Fazla kebap kalp yapıyor
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Fazla kebap kalp yapıyor

Bir ilaç firması tarafından bölge doktorlarına yönelik düzenlenen panelde, kalp hastalıklarında yeni tedavi yöntemleri ve kullanılan ilaçlar konusunda bilgi aktarımında bulunan Doç. Dr. Mustafa Şan, kebap gibi kandaki kolestrolü artırıcı yağlı gıdaların kalp sağlığını tehlikeye soktuğunu anlattı. Sigara kullanımı, hipertansiyon ve diyabet hastalıkları ile aşırı kilonun bu riski artırdığını vurgulayan Şan, ‘‘Kebabımızdan vaz geçmeden kalp sağlığımızı nasıl koruruz?’’ sloganıyla vatandaşlara uyarıda bulundu. Erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaşından sonra kalp sağlığının kontrol altında tutulmasının yararlı olacağını anlatan Doç. Şan, kandaki kollestrolü düşürücü tedavi yöntemlerinin koroner kalp hastalıklarını azalttığını ifade ederek şöyle dedi:‘‘Kalp hastalıklarından uzak kalmak için sık sık kebap yeme gibi alışkanlıklardan kaçınıp çok yönlü beslenilmelidir. Örneğin tahıl, sebze, meyve ve balık ağırlıklı, posası fazla gıdalar alarak, şeker, tuz ve alkol tüketimi düşürülmelidir.’’Panelistlerden Endokrinoloji anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Tetiker ise, diabet hastalığının tedavisi konusunda bilgi verirken, bu hastalığı taşıyanların yüzde 80'in de koroner kalp hastalığı ortaya çıktığını ifade etti.