Fan dediğin ateşli olur

Güncelleme Tarihi:

Fan dediğin ateşli olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 00:00

Her zaman, sanatın her dalında, popüler sanatçılara hayran olan, onlar ne giyerse giyen, nereye giderse peşinden giden bir hayranlar ordusu olur. Türkiye’de de müzik alanında sanatçılar, pek çok kişiyi peşlerinden sürüklemeyi başarıyor. Ama son birkaç yıldır internetin sağladığı hızlı iletişim sayesinde bu fan grupları gittikçe daha organize hareket etmeye başladı.

Hayran olduğu sanatçıyı burnundan öpmek isteyen de var, onun peşinden şehir şehir giden de. Hatta onun adına futbol takımı kurup halı saha maçı düzenleyen de. İşte en ateşli, en heyecanlı, en organize fan grupları.

AJDA PEKKAN FAN CLUB

Mail grubunda buluşuyor partiler düzenliyorlar

Ajda Pekkan’ın Fan Kulübü, 2000’de internet üzerinde mail grubu olarak kuruldu. Grubun kurucusu, aynı zamanda Ajda Pekkan için ajdapekkan.net adlı kapsamlı web sitesini de hazırlayan Tufan Alper Akyüz. Ajda Pekkan’ın resmi internet sitesinin açılmasından sonra daha da popüler hale gelen mail grubu, kısa sürede 1000’in üzerinde üyeye ulaştı. Ajda Pekkan’ın 2003’te Açıkhava’daki konserinde "Fan Kulübüm burada mı" diye sormasıyla grup "Ajda Pekkan Fan Club" adını aldı. Grupta Ajda Pekkan’la ilgili hemen hemen her konu konuşuluyor. Özellikle albüm ve konserleri için yapılan öneriler Pekkan’a iletiliyor. Grup üyeleri arasında Ajda Pekkan hayranlığıyla tanınan müzik yazarı Naim Dilmener, müzik prodüktörü ve radyocu Hakan Eren gibi isimler de var. Üyeler, 18-70 yaş arasında. Akyüz grupta genellikle büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler ve çalışan kesimden bekarların olduğunu söylüyor. Konser öncesinde ve sonrasında bir araya geliyorlar, Ajda için özel geceler düzenliyorlar. Bütün gece Ajda şarkılarıyla dans ediliyor. Fan kulübünün en büyük hayali, özel bir buluşmada Ajda Pekkan’la birlikte vakit geçirip sohbet etmek. Tufan Alper Akyüz, Ajda Pekkan’ı şöyle tarif ediyor: "O benim için, insanın bilinç berraklığı ile dünyada üretebileceği, yeteneği ve kendi varoluşuna olan inancıyla diğer insanların hayatına katabileceği tüm ihtişamlı ve zarif eserler demek."

GEFC-GÜLBEN ERGEN FAN CLUB
/images/100/0x0/55ea510ff018fbb8f877f0c2

Adına halı saha maçı yapıyorlar

Gülben Ergen Fan Club (GEFC), 2001’de Gülben Ergen’in dergisi Gülbence’nin yemeğinde tanışan bir grup tarafından kuruldu. En coşkulu fan kulübü. Üye sayıları 40 bin civarında. 14-30 yaş arasında, öğrenciden ev kadınına, esnaftan memura kadar birçok meslek grubundan insanlar var aralarında. Kadın üyelerin sayısı erkeklerden fazla. Kulüp üyeleri www.gulbenergenfanclub.com adlı internet sitesinde birbirlerine mesaj yazıp, chat yapıyor. Her Gülben Ergen konseri öncesi haberleşip konserlere beraber gidiyor ve idolleri için sürprizler hazırlıyorlar. Pankart açıyor, kulise hediye gönderiyorlar. Grup üyeleri, kahvaltılar, halı saha maçları, bovling turnuvaları, tekne turları, sahil yürüyüşleri ve iftar yemekleri organize ediyor. Gülben Ergen, fan kulübünü çok önemsiyor. İnternet sitesine mesaj yolluyor, hayranlarıyla chat yapıyor. Grubun düzenlediği etkinliklerin çoğuna katılıyor. Halı saha maçında fanlarına tezahürat yapmaktan tutun da, bir konser sonrası GEFC’nin servis aracına binip onlarla İstanbul’a beraber yolculuk yapmaya kadar. GEFC’nin Başkanı Betül Demirel, "Kulisine girmediğimiz konser yok neredeyse. Şimdi Bursa ve Manisa konserlerine gitmeye hazırlanıyoruz" diyor. GEFC, her konser öncesi özel hazırlıklar yapıyor. Grup üyeleri GEFC yazılı tişörtler giyiyor, Gülben Ergen için pankartlar hazırlıyor. Gülben Ergen’in oğlu Atlas’ın doğumu sonrasında da bütün üyeler aldıkları hediyeleri, büyük bir koli yapıp yollamış. Fanlar Gülben Ergen’i "sıcak bir gülümseyiş, saygı, dostluk, başarı, vefa, samimiyet" kelimeleriyle özdeşleştiriyorlar. "Çalışma azminin, dürüstlüğün, yılmamanın başarıyı getirdiğini, zor kelimesini kolaya döndürmeyi Gülben Ergen ile öğrendik" diyor Betül Demirel: "İyi günlerimiz yanında kötü günlerimizde de yanımızda oldu, vefasını gösterdi. Okulumuzla, işimizle hayatın her evresi ile ilgili danışabileceğimiz ablamız, arkadaşımız oldu."

ŞEBNEM FERAH’IN FANLARI ŞEBOİSTLER

İcabında burnundan bile öperler

Şebnem Ferah’ın fanları kendilerine "Şeboist" diyor. Buluşma noktaları www.seboistnet.com adlı internet sitesi. 1999’da bir turizm şirketinde bilgi işlem müdürü olan Devrim Mazlum’la kız kardeşi Didem tarafından açılmış. 20 bin üyesi olan sitede Şebnem Ferah’la ilgili her türlü yazılı ve görsel malzemeye ulaşmak mümkün. 13-50 yaş arasındaki Şeboistler, genellikle sanatla uğraşan öğrenci ve çalışan kesimden. Kadınlar erkeklerden fazla. Türkiye’nin dört bir yanındaki Şeboistler buluşup konserlere birlikte gidiyorlar. Didem Mazlum, "Bize her zaman çok sıcak davranıyor. Sitemize büyük destek veriyor" diyor. Gittikleri her konserde "Şeboistnet, Şebo’sunu Burnundan Öper" adlı bir pankart açıyorlar. Bu pankart, Şeboistlere katılmak isteyen yeni üyelerin de onlara ulaşmasına yardımcı oluyor. Şeboistler bir yandan da sosyal sorumluluk projeleri için gönüllü olarak çalışıyor. En son Ardahan ve Urfa’daki eğitime destek için bir kampanya düzenlediler. Şeboistler, "Şebnem Ferah’ın bugüne kadar çizgisini bozmadan yoluna devam edişine, aşkıyla, kavgasıyla, gürültüsüyle değil de müziği ve şarkı sözleriyle ön planda oluşuna" hayranlık duyuyorlar. Didem Mazlum onu şöyle anlatıyor: "Şebnem Ferah sayesinde güçlü olmayı öğrendim, sabrına hayranım. Şarkılarıyla, hayallerim sınırları aşıyor ve yumruğumu sıkıp yapabilirim, diyorum."

CEZA’NIN FANLARI CEZAFAN.COM ÜYELERİ

İftar düzenliyorlar

Ceza’nın fan sitesi cezafan.com, hem Ceza hem de Ceza’nın müzik şirketi Hammer Müzik’in desteğini ve yardımlarını alıyor. Sitenin üye sayısı 150 bin civarında. En önemli özelliği de Ceza dışında diğer bütün rap’çilere objektif bir açıdan bakıyor olması. Diğer fan kulüplerde olduğu gibi Ceza’nın fan kulübünde de çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Fanlar, Ceza’nın konserleri, imza günleri ve televizyon programları öncesinde bir araya geliyor. Aralarında halı saha maçı veya iftar yemeği düzenliyorlar. Sitenin kurucusu Fatih Bakioğlu, cezafan.com’un büyük ilgi görmesi üzerine, understation.net adlı internet üzerinden yayın yapan bir rap müzik radyosu da kurduklarını söylüyor. Radyoda başta Ceza şarkıları olmak üzere 24 saat boyunca rap müzik çalıyor.

HAYKO CEPKİN FANLARI HAY-FANS

Korsan sitelere göz açtırmıyorlar

Yaptığı albümler, sahne şovları ve ilginç kostümleriyle kısa sürede meşhur olan Hayko Cepkin, 2005’ten beri gitgide sayıları artan bir hayranlar ordusunun kıskacında. www.haykocepkin.biz adlı sitede bir araya gelen Hayko Cepkin fanları kendilerine kısaca Hay-Fans diyor. Sitenin kurucusu Mert Güner, böyle bir platformu kurmaya aniden karar vermiş: "Hayko’nun albümünü satın aldıktan sonra, onunla ilgili biraz daha bilgi edinmek için internete girdim. Karşıma basın bülteni dışında hiçbir şey çıkmayınca, ona bir site açmaya karar verdim. Bu sitede hem Hayko Cepkin’le ilgili her türlü bilgiyi bulmak mümkün hem de fanların bir araya geldiği en önemli platform." Şu anda sitenin 27 binin üzerinde üyesi var. 13-45 yaş aralığında olan üyelerin büyük kısmı lise ve üniversite öğrencileri. Hay-Fans, Hayko Cepkin’in katıldığı her türlü festival, konser, imza günü ve televizyon programını kaçırmamaya çalışıyor. İstanbul dışında Ankara, İzmir ve Eskişehir’deki fanlar da zaman zaman buluşuyor. Hayko Cepkin, fan kulübünün kuruluşundan beri durumdan haberdar, forumlarda yer alıyor, gelen mesajları okuyor. "Hatta bazen, konser sonraları beraber çorbacıya bile gittiğimiz oldu" diyor Mert Güner. "Hayko Cepkin’in özgün olması, yapılmamışı, hatta yapılmaya cesaret edilemeyeni yapıyor olması insanların ona büyük hayranlık duymasına sebep oluyor." Hayko Cepkin fanlarının sanatçı için yaptığı en büyük güzellik, albümü çıkınca bütün korsan internet sitelerini takip edip, ihbar etmek olmuş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!