’Falım’dan 450 milyon dolar çıktı Cadbury Schweppes, Intergum’ı aldı

Güncelleme Tarihi:

’Falım’dan 450 milyon dolar çıktı Cadbury Schweppes, Intergum’ı aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 00:00

Türkiye’de Kent Gıda’nın sahibi olan İngiliz Cadbury Schweppes, Türkiye’de ’Falım’ ve ’First’ sakızlarıyla ünlü Intergum Grubu’nu 450 milyon dolara Amram Ailesi’nden almak için anlaştı.

Dandy Sakız adıyla Jak Amram tarafından kurulan ve 1972’de faaliyete geçen şirket daha sonra Intergum Grubu’na dönüştü.

İNGİLİZ Cadbury Schweppes Plc, ’Falım’ ve ’First’ markalı sakızların üreticisi Intergum Grubu’nu 450 milyon dolara Amram Ailesi’nden almak için anlaştığını açıkladı. Dünyanın en büyük şekerleme şirketi olan Cadbury Schweppes’ten yapılan açıklamada, Intergum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Falım Sakız Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Dandy Sakız ve Şekerleme A.Ş.’nin (Intergum Grubu) hisselerinin alınması konusunda Amram Ailesi ile ’nakit ve üstlenilmiş borç ile 450 milyon dolara’ anlaşmaya varıldığı belirtildi.

JAK AMRAM 1972’DE KURDU: Jak Amram tarafından kurulan şirkette Jak Amram’ın iki oğlu Leon ve Filip Amram da yönetimde. Dandy Sakız ve Şekerleme adıyla ilk kez 1972’de faaliyete geçen ve sonradan Intergam unvanını alan grubun kurucusu Jak Amram, aynı zamanda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

REKABET KURULU İZNİ BEKLENİYOR: Cadbury Schweppes’in bu satın almayla birlikte geçen yıl yüzde 17 büyüyen Türk sakız piyasasındaki varlığı geliştireceği vurgulandı. Rekabet Kurulu’nun iznine tabi olan anlaşmanın bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği kaydedildi. Cadbury Schweppes, 2002 yılında Kent Gıda’nın yüzde 51’ini 95 milyon dolara almıştı. Geçen yıl da Tahincioğlu Grubu’na ait hisseleri alarak payını yüzde 95.36’ya yükseltmişti.

PAZARIN YÜZDE 46’SI INTERGUM’IN: Cadbury Schweppes, Intergum’ın 2006 yılında Türk sakız piyasasının yüzde 46’sını elinde bulundurduğunu ve gelirinin 109 milyon dolar olduğunu belirtti. Türk sakız piyasasının yüzde 46’sını eline bulunduran Intergum’un 1989’da pazara sunduğu en önemli markası ’Falım’ bugün tüm sakız pazarında tek başına yüzde 30’luk pazar payına sahip. Şeker ve tatlandırıcı içermeyen Falım’ın dışında Intergum’ın diğer önemli markası First ise tatlandırıcı ve fonksiyonel faydalara odaklı bir marka.

DANİMARKA LİSANSIYLA: 1972 yılında İstanbul’da Dandy, Danimarka lisansı altında sakız fabrikası Jak Amram tarafından kuruldu. 1989 yılında ikinci nesil yönetime katıldı. 1989 Dandy Danimarka ile teknik işbirliğinin sona ermesinin ardından Intergum ünvanı alındı. 1994 yılında Intergum Rusya ofisi, 1996 yılında Intergum Kuzey Amerika ofisi kuruldu. 1998 yılında Intergum Avrupa Sakız Endüstrisi Birliği’nin asil üyesi seçildi (EACGI) 2004 yılında Private Label (özel markalı üretim) birimi kuruldu.

ABD ve Avrupa’daki market zincirlerine üretim yapıyor

INTERGUM Grubu, son üç yıldır özel markalı sakız da (private label) üretiyor. Intergum, AB’de ve Amerika’da bulunan birçok süpermarket zincirinin sürekli tedarikçisi. ISO 9001 ve HACCP Belgelerine sahip olan firma, arıca 2004’de BRC Sertifikasını (British Retail Certificate) almış. Intergum müşterilerine drajeler, dolgulu drajeler, stick ve ministick sakızlar, şekerli ve tatlandırıcılı balonlu sakızlar ve delikli şekerler) alternatifler sunuyor.

27 yılda 50 şirketi aldı

1980’den sonra grup 50’ye yakın satın alma işlemi gerçekleştirdi. Bu süreçte satın aldığı markalar arasında Mott’s, Canada Dry, Halls, Trident, Dentyne, Bubblicious, Trebor, Bassett, Dr Pepper, 7 Up ve Snapple da bulunuyor. Grup, Londra Borsası’nda, İngiltere’nin en çok takdir edilen şirketi seçildi. Cadbury Schweppes, 2005 sonunda Avrupa meşrubat birimini, 1.85 milyar Euro’ya aralarında yatırım fonu Blackstone Group International ve Lion Capital’ın bulunduğu konsorsiyuma satacağını açıklamıştı. Cadbury Schweppes, dünyanın en büyük çikolata ve şekerleme üreticisi. Grubun içecek alanında Amerika ve Avustralya’da ciddi bir büyüklüğü var. Grubun Cadbury, Schweppes, Halls, Trident, Dr Pepper, Snapple, Trebor, Dentyne, Bubblicious ve Bassett grubun markaları arasında yeralıyor.

Venezüellalı gelin Türkiye’de avukat

INTERGUM’ın patronu Jak Amram’ın oğlu, Intergum’un ikinci kuşak yöneticisi Leon Amram’ın eşi Clara Venezüellalı. Sosyetenin tanınmış simaları arasında yer alan Clara Amram, Venezüella’da hukuk fakültesini bitirdikten sonra işadamı Leon Amram ile evlenerek 1992 yılında Türkiye’ye yerleşmiş. Leon Amram ile New York’ta okurken tanışan ve ardından nikah masasına oturan Clara Amram, Venezüella’daki hukuk diplomasının, Türkiye’de geçerliliği için iki yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gitmiş. Denklik sınavlarının ardından Baro’ya kabul edilmiş. Clara Amram, amatör bir grupla, senede birkaç kez tiyatro oyununda da oynuyor.

Meziz Mezeleri bizim mutfakta doğdu

AMRAM Ailesi’nin sakız işinden başka yaptığı işlerden biri de meze. Meziz Mezecilik adıyla hazır meze üreterek pazarlayan Amram Ailesi’ne bu fikir Venezüellalı Clara Amram’dan gelmiş. Clara Amram, bir röportajda Meziz Mezeleri bizim mutfakta doğdu" diyerek şunları söylemiş: "Her yemeği büyük bir tutku ile pişiririm. Leon benim yemeklerime bayılır. Hatta her öğlen iş yerine yemek yolluyorum, kazara işim olduğunda ben pişirememiş ve yardımcımdan rica etmişsem hemen anlar bunu... ’Meziz’ mezeleri de bizim mutfakta doğdu. Herkes çok beğenince biz de işe dönüştürmeye karar verdik."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!