Eve hayvan almadan önce bu yazıyı mutlaka okuyun

Güncelleme Tarihi:

Eve hayvan almadan önce bu yazıyı mutlaka okuyun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 01:41

Çocuğunuz hálá ‘‘Ben de hayvan isterim!’’ diye tutturmadıysa, yakında tutturacaktır mutlaka. Siz de ‘‘modern’’ ana-babalar olarak çocuğunuzun arzusunu kırmayacaksınız büyük ihtimalle. Buraya kadar sorun yok. Sorun hayvan alındıktan sonra başlıyor.

Çünkü, çok değil, bir iki hafta sonra hevesi geçecek ve alınan hayvanın bakımıyla ilgilenmek tamamen size düşecek. Bu itibarla, çocuğunuz için ev arkadaşını seçerken, bazı şeyleri şimdiden dikkate almanızda fayda var. Piton yılanını, tarantula örümceğini, şempanzeyi ya da timsahı bir yana bırakın. Yani, çok istiyorsanız, bu hayvanlardan birini de alabilirsiniz tabii ki ama... Uzmanlar kedi, köpek, hamster, tavşan gibi hayvanları tercih ediyorlar. Tabii kafeste kuş, akvaryumda balık hatta minik su kaplumbağaları da olabilir. Ama çocuğunuz ev arkadaşıyla duygusal iletişim kurabilmek ve ona dokunmak, okşamak istiyorsa...


KEDİ


Başına buyruk ama güven verici


Özellikler: Yaşam ritmine saygı koşuluyla, bir çocuk yedi yaşından itibaren kedi edinebilir. Kedinin varlığı çocuğu rahatlatır ve ona sorumluluk duygusu verir.

Önemli konular: Bir kedi günde yaklaşık 15 saat uyur. Çocuğun kedinin uykusuna saygı göstermesi gerekir. Kedinin sakin bir ortama ihtiyacı vardır. Çocukların kedinin yön bulmasını sağlayan bıyıklarını kesmemesine de dikkat edilmeli.

Yapılması gerekenler: Kedinizi sağlık kontrolü ve aşıları için yılda en az bir kere veterinere götürmelisiniz. Dengeli bir beslenme, haftada birkaç kez değiştireceğiniz kedi kumu ve taşımada kullanılacak sepet yeter.


KÖPEK


Sevgi dolu ve iyi bir oyun arkadaşı

Özellikler:
7-8 yaşından itibaren bir çocuk bir köpekle güçlü bir duygusal ilişki kurabilir. Onunla oynar, onu dolaştırır, fırçalar ve besler. Çocuk köpeğin hareketlerini anlama ve gözleme yetisine sahiptir. Daha küçük yaştaki çocukların köpeklerle yalnız bırakılmaması gerektiği, özellikle de çocuğun bilinçsizce yapacağı hareketlerin köpeğin sinirlenmesine neden olabileceği hiç akıldan çıkarılmamalı.

Önemli konular: Çocuğun, köpeğin yaşam ritmine saygı göstermeyi öğrenmesi gerekir. Uyuyan ya da yemek yiyen köpeği rahatsız etmemelidir. Bir de, köpek alırken unutulmaması gereken bir husus daha var: Sahibine çok bağlı olan köpek yalnızlıktan hiç hoşlanmaz. Bu nedenle, bütün gün tek başına bırakmasanız iyi olur. Köpek, en çok ilgi isteyen ev hayvanıdır.

Yapılması gerekenler: Köpeğinizi aşıları için yılda en az bir kere veterinere götürmelisiniz. Onunla ilgilenmeli ve oyunlar oynamalısınız. Ayrıca, günde iki kere dışarı çıkarmalısınız. Dengeli bir beslenme, sepet ve tasma köpeğin sizden beklediği diğer şeyler.


TAVŞAN


Şaşırtıcı ve merak uyandırıcı

Özellikler:
Çocuğunuzun tavşan sahibi olmak için, ev hayvanıyla duygusal ilişki gerektirmeyen bir yaşta, yani en az 15 yaşında olması gerekir.

Önemli konular: Tavşan sinirli bir hayvandır ve ne yapacağını kestirmek çok zordur. Çocuğunuzun bunun bilincinde olması gerekir. Ayrıca tavşanın kalbi hassastır, 25 derecenin üzerindeki bir ortamdan rahatsızlık duyar. Onun için kafesini kalorifer yanına veya çok güneş alan bir yere koymamaya özen gösterin.

Yapılması gerekenler: Tavşan, içinde yemlik, çakıl toprağından yapılmış bir yemek kabı, kemirmek için bir taş ve başaşağı asılmış bir biberonun yer aldığı oldukça geniş bir kafese (en az 70x40 cm) sahip olmalıdır. Başka tavşanlarla bir arada yaşayabilir. Samanla, haftada bir kere de taze meyve ve sebzeyle beslenir.


HAMSTER


Canlı ve sevimli

Özellikler:
10 yaş üstü çocuklara tavsiye edilir. Eşi bulunmaz bir canlılığa sahiptir. Şaşırtıcı davranışları olan en küçük kemirgenlerden biridir (16 cm, 120 gr.). Yuvasını yapar, malzemelerini avurt kesesinde taşır, yiyeceklerini stoklar. Hamster yeni şeyler keşfetmeye bayılır.

Önemli konular: Bir hamster nadiren üç yıl yaşar. Bu acı gerçeği, çocuğunuza baştan söylemelisiniz. Ayrıca, hamsterın yükseklik duygusu pek gelişmemiştir. Gezinsin diye bir masanın üzerine bırakırsanız, gözünü kırpmadan aşağı atlar. Fazla meraklı bir fare olduğundan kolay kaybolur.

Yapılması gerekenler: Hamster, içinde yemlik, sığınak, suluk, dallar ve (muhakkak) egzersiz yapması için bir tekerleğin bulunduğu yeterince geniş bir kafeste (en az 40x28 cm) tek başına yaşamalıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!