Evde dört ana akım

Güncelleme Tarihi:

Evde dört ana akım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Bu yıl İstanbul’daki ev tekstili fuarı Evteks’te ilginç bir köşe vardı. Home Couture adındaki 552 metrekarelik bu alan, 2009 yılında ev tekstilindeki ana akımları ortaya koyuyordu: Haute Couture, Classic Couture, Crazy Couture ve Eco Couture.

Tıpkı giyim modasında olduğu gibi, ev modasında da tüketicilerin özelliklerine göre değişen trendler var. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay "14 yıldır bu fuarı yapıyoruz, fakat ilk defa bir trend alanı oluşturduk. Uzman trendsetter’ları getirdik. Bu alan için bir yıldan fazla çalıştık" dedi. Önümüzdeki yılın trendlerini görmek için bu köşeyi gezdik ve bu köşeyi hazırlayan Lobster Concepts firmasından trend analisti Inkrit Berbee ile konuştuk.

CLASSIC COUTURE AKIMI

Pastel ve kadınsı

Classic Couture aslında bir trend değil, her zaman varolacak bir tür. Şık, romantik, konforlu bir atmosfer yaratıyor. Haute couture ne kadar erkeksiyse classic couture o kadar kadınsı. Katı kuralları yok. Orta yaşlı insanların daha çok kullandığı bu tarz Güney ülkeleri başta olmak üzere İngiltere, ABD, Türkiye ve Kanada’da tercih ediliyor.

Renkler Uçuk pastel tonlar, mavi ve kızıl gibi canlı renklerle bileştirilebiliyor. Siyah ve beyaz da sıkça kullanılıyor.

Malzemeler Keten, damask, dantel, kapitone saten, nakış işlemeler, havlumsu kumaşlar, jakar, damas, Chanel tarzı tüvitler, işlenmiş fitilli ketenler. Çiçekli duvar kağıtları, yastıklar, mumlar ve drapeler odalara bu temanın havasını veriyor.

Yatak odası Beyaz ve gümüş renkte damask (ipek, keten ve pamuklu keten karışımı bir döşemelik kumaş) perdeler, saten ve ipek karışımı nevresimler, İngiliz desenlerine sahip duvar kağıtları kullanılıyor. Halılar çiçek desenli ve pastel tonda olursa bu yatak odaları için ideal.

Salon Temel renk beyaz. Klasik mobilyalar parlak derilerle birlikte kullanılabilir. Yastık kenarlarındaki dantellere çok sık rastlanıyor. Perdeleri bağlamak için de dantel aksesuvarlar seçilebilir.

Mutfak Kapılar formika olabilir. Mutfak malzemelerinin tasarımları klasik olmalı. Krom ve gümüş rengi mutfak ürünlerinde ön planda.

ECO COUTURE AKIMI

Her şey doğal


Artık insanlar dünyanın geleceği için çok endişeleniyor. Yalnızca evin dışında değil, evin içinde de bitkilerden bir dünya örülüyor. Bu da dekorasyonda insanları ekolojiye yöneltiyor. İskandinav ülkelerinde, Hollanda ve Fransa’da gençler tercih ediyor.

Renkler Bu tarzda doğadaki renkler, özellikle de yeşil ve kahve çokça kullanılıyor. Desenler de öyle. Pek çok ağaç ve yaprak deseni var.

Malzemeler Keten, pamuk, bambu, kenevir ve mantar gibi organik kumaşlarla suni, işlenmemiş, geri dönüşümlü ve el yapımı kumaşlar bol bol kullanılıyor. Emprimelerde kullanılan doğaya dönük çakıl, bambu ve yaprak şekilleri dikkati çekiyor.

Yatak odası Nevresimlerde yaprak, bambu desenleri, duvarlarda bambu kamışından üretilmiş kağıtlar iyi birer tercih. Tek renk halılar pamuklu, perdeler de rustik ve modern görünümlü keten kumaştan olmalı.

Salon Ahşapla derinin karışımı mobilyalar bu tarza uygun. Ekolojik tasarımlarda geri dönüşüm de çok önemli.

Mutfak Ahşap kullanımı çok fazla. Sarı ve açık renk ahşaplar Türkiye için yeni ama bol bol kullanılıyor.

HAUTE COUTURE AKIMI

Siyah ve parlak


Haute couture, dekorasyonda sofistike ve lüks atmosfer yaratmayı amaçlayan bir trend. Markalar en lüks ürünlerini burada sergiliyorlar. Bu tema en çok Arap ülkeleri, Güney Avrupa, İspanya ve İtalya’da görülüyor. Dramatik bir etkisi var. Soğuk ülkelerde pek tercih edilmiyor. Klasikten hoşlananlar, özellikle de erkekler bu tarzı seviyor.

Renkler Gizemli ortamlar yaratmak için koyu renkler ön plana çıkıyor. Altın, mavi ve morun koyu tonları sıkça kullanılıyor.

Malzemeler Aksesuvarlarda varak veya parlak, berrak taşlar göze çarpıyor. Kumaşlarda kadife, saten, lake ipek, jakar ve damsko kullanılıyor. Dantel ve nakış işlemeli yastıklar var. Yılan ve krokodil derisine de bol bol rastlanıyor.

Yatak odası Parlak kumaşlar ve krokodil görünümündeki suni deriden üretilmiş yatak örtüleri var. Aksesuvarlarda büyük desenler ve altın nakış işlemeler göze çarpıyor.

Salon Karanlık ve koyu renkler kullanılıyor. Halılarda da koyu renklerle goblen ve çiçek desenler tercih ediliyor. Yastıkların üzerinde, fotoğraf çerçevelerinde, swarovski taşları göze çarpıyor. Kumaşlarda desen olarak bal peteği, elmas şekli, çiçekler, art-deco tercih ediliyor.

Mutfak Siyah renk ve parlak malzemeler. Avizelerde altın rengi ağırlıkta. Espresso, kahve makinesi, mikser gibi küçük ev aletlerinde de haute couture havası koyu renkle yaratılıyor.

CRAZY COUTURE AKIMI

Neşeli ve çılgın


Bu tarzın anahtar kelimeleri neşe, hatta çılgınlık. Bu tarzda hayal gücünün sınırı yok. Tüm dünyadaki tarzları ve kültürleri birleştirebilirsiniz. Ayrıca çok fazla para da gerekmiyor. Bu tema Fransa, Hollanda ve Danimarka gibi sıcak ülkelerde rağbet görüyor. Özellikle gençler tercih ediyor. Türkiye için çok yeni.

Renkler Yeşil, sarı, pembe ve kırmızı gibi canlı renkler, siyah ve beyazla birleşebilir.

Malzemeler Kumaşlarda keten örgüler, epengle, çok renkli ve transpran tüvitler sıklıkla kullanılıyor. Plastik ve kauçuk kaplamalar gibi birçok yenilikçi malzeme de bu tarzda karşımıza çıkıyor. Boncuklar, pileler, fırfırlar da var. Çiçekler ve hayvanlardan oluşan egzotik emprimeler, batik ve gölge efektleri, çizgi karakterler, folklorik öğeler ve kitsch tasarımlar da bu tarzın parçaları olabilir.

Yatak odası Pembe ve beyaz geometrik desenli duvar kağıtları tercih edilebilir. Yatak örtüleri de karmakarışık desenlerden oluşabilir. Suni deriler ve naylon ürünlerin sayısı hayli fazla. Güldüren eğlenceli objeler ön planda. Kukla da olabilir, bebekler de.

Salon Düğmeli veya baskılı plastik perdeler kullanabilirsiniz. Fleksiglastan canlı renkli masalar, sehpalar ve kitaplıklar da bu tarzın ruhuna uygun. Halılarda renkli modeller ve retro desenler ön plana çıkıyor. Salonları Karim Rashid tasarımlarına benzeyen dijipop ürünler ve etnik öğeler renklendiriyor.

Mutfak Ahşabın her türlü rengi kullanılabilir.

HEM YÜKSEK TEKNOLOJİLİ İPLİKLER HEM GELENEKSEL KUMAŞLAR

Beyaz hızla yükseliyor. Ying ve yang gibi siyah ve beyaz karışımı da hayli fazla olacak. Bunun nedeni dünyanın dengesini araması. Gelecekte ev tekstilinde yüksek teknolojiyle üretilmiş iplikler kullanılacak. Bir yandan da el sanatları gelişecek. Eski gelenekler yükselecek. Yüksek teknolojiyle üretilen ürünlerde de desen olarak geometrik şekiller kullanılacak. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, insana elde dokunulmuş hissi veren kumaşlar da gözde olacak. Ekolojik tasarımlar da hızla artacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!