Estetik hayali faciaya dönmesin

Güncelleme Tarihi:

Estetik hayali faciaya dönmesin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 09:52

İnternette kendisini estetik uzmanı olarak tanıtan kişilerin yaptıkları operasyonlar sonrasında yaşanan tatsız durumlara sürekli yenileri ekleniyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Adana’da kendisini estetik uzmanı olarak tanıtan bir kuaför, dudak silikonu yaptığı kadının hayatını cehenneme çevirmişti. Benzeri durumlarla karşılaşmamak için, alanında önemli çalışmalara imza atmış olan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Duman’ın bazı önemli uyarıları var.

Haberin Devamı

Her meslek grubunda olduğu gibi, plastik cerrahi ve estetik alanında da kendisini uzman olarak tanıtan sahtekarlara rastlamak mümkün. Bu sahte estetik uzmanlarının hatalı operasyonları, geri dönüşü çok zor veya imkansız hasarlara sebep oluyor. En son geçtiğimiz günlerde Adana’da yaşanan vaka, konunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Sahte doktorun bu seferki kurbanı bir hemşire oldu. Tamamen hatalarla dolu, ev ortamında yapılmış bir dolgu operasyonu sonucunda genç hemşire, dudaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı ve tıbbi tedavisi devam ediyor. 

Estetik için uzmanlık çok önemliKonu hakkında sorularımızı yanıtlayan Duman, bu noktada hastalara doğrudan çok büyük bir görev düştüğünü söyledi ve plastik cerrahinin ciddiyetini şu sözlerle özetledi: “4 yaşındaki çocuğunuz aniden rahatsızlanır, karın ağrısı çeker, halsizleşir ve ateşi 39 dereceye çıkarsa onu kime götürürsünüz? Bir çocuk doktoruna öyle değil mi? En yakın hastanenin acil servisinin yolunu tutarsınız ve yapmanız gereken de budur zaten. Peki neden dudaklarınıza dolgu yaptırmak, alnınıza botoks yaptırmak için işin uzmanları dururken neden başka insanlara gidersiniz? Sağlığınızı doğrudan ilgilendiren böyle bir durum için de aynı titizlikle kendinizi güvenli ellere teslim etmelisiniz.” 

Denetimsizlik ve ihmalin de rolü büyükNe yazık ki ülkemizde özellikle sağlık alanında çok büyük ihmaller olduğuna değinen Duman, bu yaşanan vahim vakaları da bir noktada denetimsizliklere ve bilinç eksikliğine bağlıyor. Yaşadığı deneyimlerden örnekler veren Duman, “Kuaförlerin, teknisyenlerin, hatta ambulans şoförlerinin cerrahi müdahalelerde bulunduğunu, dolgular botokslar yaptığını biliyoruz, bunlar yaşandı ve yeni örneklerini görmeye devam ediyoruz. Bu kişilerin hiç anatomi okumadığını zaten biliyoruz. Peki ya 2-3 aylık özel kurslarla bütün bu müdahaleleri yapma iznine sahip olanlar? Mesele sadece kendini uzman veya doktor tanıtanlar değil; yasal boşluktan faydalanarak çok riskli operasyonlarda bulunan sözde “yetkili” kişiler. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın ve ilgili kurumların acil biçimde yasal önlemler alması şart.” dedi.

“Gelen hastalarda görüyorum yanlış müdahaleleri”Şimdiye kadar gerçekleştirdiği yüzlerce operasyon sayesinde, yüz ve boyun anatomisini canlı olarak deneyimlediğini, çoğu tıp doktorunun kitaplarda gördüğü kasları, sinirleri, damarları bizzat dokunarak inceleyebildiğini söyleyen Duman, “Bu bölgelerdeki trafik hakkında bir plastik cerrahtan daha bilgili ve deneyimli kimse olamaz. Plastik cerrahi, en küçük hatayı bile kabul etmez. Ne yazık ki bana gelen hastalar arasında haftada en az 1-2 tanesinin yüz ve boyun bölgelerinde, hatalı dolgu ve botoks uygulamaları sonucu oluşmuş komplikasyon görüyorum. İnanın bu tür deformiteleri düzeltmek çok daha zor ve ne yazık ki çoğu zaman da imkansız.” sözleriyle durumun ne kadar ciddi olduğunun altını çizdi.  Sağlık konusuna en başta hastaların azami dikkati göstermesi gerektiğini ifade eden Duman, tespit ve tavsiyelerini şu sözlerle noktaladı: “Pantolon veya spor ayakkabı alırken dahi marka, orjinal olması veya garanti gibi şeylere dikkat eden bizlerin, özellikle sağlık konusunda vurdumduymaz olmasını anlamak güç. Estetik bir müdahale düşünen herkese en temel tavsiyem, mutlaka bu konuda ihtisas sahibi plastik cerrahlara başvurmalarıdır. Birkaç aylık kurslarla kendilerini estetik uzmanı olarak tanıtanlara itibar etmesinler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!