Estetik eroin değil bağımlılık yapmaz

Güncelleme Tarihi:

Estetik eroin değil bağımlılık yapmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2009 00:00

Prof. Dr. Onur Erol, plastik cerrahide ilk akla gelen isimlerden. Turkish Delight/Türk Lokumu denilen burun estetiği başta olmak üzere, yirmiyi aşkın yeni yöntemin mucidi. En büyük zevki, sihirli dokunuşla değiştirdiği kadınların, kendi deyimiyle “eserleri”nin ortada dolanması.

HAYATIMIN YOL AYRIMI
Amerika’ya gidişim

Plastik cerrahi ihtisasını alırken doçentlik tezi hazırladım. Damarlandırıp yeni doku yaratmak üzerine bir araştırmaydı. Hacettepe’ye gelen Amerikalıların önerisiyle yarışmaya gönderdim ve çok büyük ses getirdi. Plastik cerrahide yeni bir konseptti. Devamı Amerika’ya gittikten sonra geldi. Orada bu sefer vücudun içinden alınan dokuların damarlandırılması, kanser cerrahisi, meme cerrahisi üzerine çalıştım. Ödüller kazandım, yayınlar yaptım. Amerika’da 3.5 yıl kaldım, daha da kalmamı istediler. Eşimle sabahlara kadar düşündük. Hiçbir yer ülkemiz gibi olmaz diye dönmeye karar verdik. “Bir gidelim geri geliriz” dedik. Az kalsın da geri dönüyorduk. Türkiye karmakarışıktı. İnsanlar hastane içinde bile birbirini vuruyordu. Sonra hiç istenmez ama darbe oldu ama ortalık sakinleşti. Tekrar gitmekten vazgeçtik.

KLASİK MÜZİK
Ameliyathanede hep klasik müzik dinlerim


Hayatımda müzik hep vardır. Ameliyatta bile sürekli klasik müzik dinlerim. Kalkıp ameliyathanede disko müziği çalarsanız olmaz. Özellikle Mozart ameliyathanede çok faydalı. Hastanın o müzikle uyumasında fayda var. Böylece ameliyata girerken nasıl sükunet içinde uyursa öyle uyanıyor.

HASTAM SORUNCA
Aynaya baktım ben de kaşlarımı astırdım


Bir hastam, “Doktor bey kendinize neden estetik yaptırmıyorsunuz? dedi. Aynaya baktım haklı. Kaşlarım sarkmıştı, göz kapaklarımı örtüyordu. Eşim de haklı buldu hastayı. Kaş asma ve doku kokteylli yanak asma yaptırdım. 13-14 sene önceydi. Bakın gayet iyi durumda. Benim yöntemim böyle. Eşime de estetik yaptım.

BABAM
Şekerci Hakkı’nın oğluyum


Babama Şekerci Hakkı derlerdi. İlkokulu Söke’de bitirdim. Sonra annem beni İstanbul’a, St.Joseph’e gönderdi. Yaz tatillerinde babama yardım ederdim. Orası bir okuldu. Kitaplarda okuyamayacağım birçok şey öğrendim orada. İnsanları tanıdım. Babam imalatta dürüstlüğe ve en iyisini yapmaya çok önem verirdi. Bunlar beni etkiledi. Liseden sonra şekerciliği büyütmeyi, İngiltere’ye ihracat yapmayı düşünüyordum. Babam rahatsızlandığında işleri ben yönettim. Gece üçlere kadar imalat yapıyordum işçilerle. “Çok mal çıkarıyorsun benim kalitemi bozuyorsun” diye kızdı babam. Şekercilik işini bırakıp üniversiteye İstanbul’a gittim. Babam muvaffak olmamdan mutlu oldu. Tek üzüntüsü şekerleme işinin devam etmemesiydi.

70 YAŞ
Benimle yarışan varsa gelsin


Bu yıl 70 yaşına bastım. Ameliyatlara giriyorum. Benimle yarışan varsa gelsin. Ameliyat yapamazsam çok mutsuz olurum.Enerji beyinde. Sağlığım bozulmazsa devam ederim. Babam 90 yaşına kadar keman çaldı. Zamanında dişçi Sadi Bey ile halkevlerinde konserler verirmiş.

DOĞAL GÖRÜNÜM
Önemli olan ameliyat edilmemiş gibi görünmek


Yapay olmadan güzelleşmek önemli. Gerilmiş suratlara, şişmiş dudaklara şahit oluyorsunuz. Hastalar “Onlar gibi olmayız değil mi doktor bey?” diyorlar. Önemli olan naturel olmak. “Burnu estetikli” dendiği an biter o.

Hastalar size büyük bir saygı, sevgiyle bakıyor. Platonik, masum bir sevgi.

ESTETİK LÜKS MÜ
/images/100/0x0/55ea16eef018fbb8f86a9bc9

Doktor bey aynaya bakamıyorum


Hacettepe’deyken kanserli bir hasta geldi. Yüzünü, boynunu, lenflerini temizledim. Deri yamadım. 10 yıl sonra geldi. “Allah razı olsun ama yüzümdeki bu çöküğü doldursanız da aynaya rahat baksam” dedi. Hani estetik için lüks derler ya. O insan sadece aynaya bakabilmek istiyor. Yedi haneli köyde kime gösteriş yapacak? Kendini mutlu etmek istiyor.

ESTETİK TRENDLERİ
Şimdi küçük işlemler moda

Estetik cerrahide evvelden hemen yüzünüzü gerelim denirdi. Şimdi küçük müdahalelerle işi idare etme trendi var. Yüzdeki sarkmayı, çökmeyi yağ dokusu ve doku kokteyliyle doldurup, kaşı ve yanağı asarak büyük işlemleri erteliyoruz. Estetik bağımlılık yaratmaz. Eroin değil ki bu. Ama hasta yaptırdığı estetikten mutlu olduğu zaman “Yahu neden şunu da yaptırmayayım?” diyebiliyor. Güzel bir kadın ortalıkta sizin eseriniz olarak dolanıyor. Bu tabii hoşuma gidiyor.

ÜNLÜLERİN ESTETİKÇİSİ
Ünlü olmayanlar konuşmaz ki


Ünlülerin estetikçisi diyorlar ama doğru değil. Tabii ki bir sürü ünlüyü ameliyat ettim. Birini ameliyat ettiğinizde kalkıp ortada konuşur mu? Konuşmaz. Ünlüler konuşuyor. O yüzden öyle zannediliyor. Şimdiye kadar ameliyat ettiklerimin sayısını tutmadım. Sadece Turkish Delight dediğimiz burun ameliyatlarının sayısı 89’dan beri 7000’e yaklaştı.

GÜZEL KADIN
Işıltısı olmazsa olmaz


Bakın anatomik güzelliği tarif edebilirim. Altın oranları olacak, elmacıkları hafif çıkıntılı olacak gibi... Ancak bunlar yetmez. Gözlerinde ışıltı olacak! O ışıltısız sadece heykel güzelliği olur. Pırıltının üzerine bir de altın oranları da olursa o zaman bambaşka oluyor.

ERKEKLER
En çok burun yaptırıyorlar


Erkekler de kendisini zinde görmek istiyor. Karnında, memesinde yağ toplanmışsa sporla diyetle eritemiyorsa ne yapacak? Mecburen gelip liposuction yaptırıyor ya da kaşını astırıyor. Erkeklerin estetik yaptırma oranı dünyada da çok düşüktü. Şimdi yüzde onlara çıktı. Burun yüzde 18’de. Genç nesil üniversiteye gitmeden burnunu yaptırıyor.

ESTETİK LÜKS MÜ
Kadınlara mimar gibi bakarız

Bir mimar binalara bakarken elbette bir sürü yanlışı görür geçer. Biz de baktığımız zaman bir sürü şey görüyoruz. Ama birine senin burnun çok kötü bunu yapsak iyi olur demek, cinayet kadar kötüdür bence. O burnuyla mutlu iken onu mutsuz ediyorsunuz. Size ne? Mutsuzsa yardım edeceksiniz. “İlla şunu yapayım burası bozuk” demek etik olmaz.

PLASTİK CERRAHİ
Kaporta kısmı bize ait


Annem çok okuyan kültürlü bir hanımdı. Kaç senesi bakın? 1955-1960’lar... Plastik cerrahinin dünyada yeni olduğu o sırada, kafama soktu. Tıbbı bitirdikten sonra Hacettepe’ye gittim. Dört yıllık Genel Cerrahide eğitiminden sonra plastik cerrahiyi seçtim. “Bu kadar büyük ameliyatlar yaparken şimdi deri mi yamayacaksın?” dediler. Gırgır geçtiler. Fakat seneler geçince plastik cerrahi muazzam bir branş haline geldi. Eskiden hariciye denileni şimdi plastik cerrahi yapıyor. Deriden tutun parmağa kadar, kaba bir tabirle arabanın kaporta kısmı bize ait.

İSTANBUL
Ankara’yı hayatımdan çıkardım


Hacettepe’de 1989’a kadar kaldım. Profesörlüğümü de aldım ama mezun olduğumda İstanbul’a dönmek istiyordum. İstanbul’a geldikten sonra bilimsel çalışmayı bırakmadım. Akdeniz Üniversitesi’nde plastik cerrahi dersleri verdim. Kadir Has Üniversitesi’nde çalıştım. Durmadan yurtdışındaki kongrelere bildiriler sundum, araştırmalar yaptım. İstanbul’a geldikten sonra Ankara’yı hayatımdan çıkardım. Ancak bir kongre ya da düğün olunca gidiyorum. Fırsat bulursam mutlaka Anıtkabir’i ziyaret ederim.

EŞİM
Üniversiteden beri beraberiz


Eşimle tıpta üçüncü sınıftan itibaren beraberdik. Bitirdiğimizde nişanlandık; bir sene sonra da evlendik. Kütüphaneye, konsere, sinemaya beraber giderdik. Birbirimizden hiç sıkılmadık. Paylaşabilmek önemli. Bir de Sevinç, disiplinli, çalışkan bir hanımdır. O çocuk doktoru.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!