Es’Kandil Karai Eğreti Gelin’in setinde doğdu

Güncelleme Tarihi:

Es’Kandil Karai Eğreti Gelin’in setinde doğdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Kandilli’deki Es’Kandil restoran Avrupa Yakası’na taşındı. Sahibi Esra Alkan, eski mekanını boşaltmak zorunda olduğunu Eğreti Gelin’in setinde öğrendi. Müjde Ar, Atıf Yılmaz hemen destek verdiler. Yemek fotoğrafçısı Ahmet Ağaoğlu onlara eklendi. Ve Yeni Es’Kandil, Es’Kandil Karai adıyla Karaköy’de açıldı. İki katlı mekanın alt katı sanat galerisi.

Esra Alkan, Cemile Sultan Korusu içindeki restoranı Eskandil’i boşaltması gerektiğini Atıf Yılmaz’ın yönettiği Eğreti Gelin filminin setinde, Kastamonu’da öğrendi: "Çekim sırasında İstanbul’dan bir telefon geldi. Kendi yarattığım mekan için ya hukuk savaşı verecektim ya da enerjimi yeni bir yere akıtacaktım. Müjde’nin (Ar) o andaki desteğini ölsem unutamam. Göz göze geldik ’İttir et’ dedi. Bazen hayatta bir şeyleri ittir etmek gerekiyor. Karar verilmişti, haldır haldır mekan aramaya girişildi. Öyle ki Es’Kandil’in müşterileri nereye gitseler ve beğenseler bana haber vermeye başladı. Adıma pazarlık bile yaptılar. Sonra Atıf Yılmaz ve Ahmet Ağaoğlu, "Biz de varız" dediler. Birbirine güç veren bir dörtlü olup çıktık." Esra Alkan, Müjde Ar ve Ahmet Ağaoğlu’nun çok güzel yemek yaptığını, Atıf Yılmaz’ın ise iyi eleştirdiğini söylüyor.

Atıf Yılmaz’a "Yönetmen bunca yıldan sonra neden restorancı olur. Bu hikayeden bir film senaryosu mu çıkacak" diye soruyorum. "Yönetmen, 7-8- yıldır arkadaşı olan güzel lokanta patronuna birden aklına esip aşık olmaya kalkarsa, ortaya en az sekiz on senaryo çıkar da; böyle bir ihtimal yok. Epeyce bir süredir sadece, kendi mide ağrılarımla ilgilenebiliyorum. Esra Alkan’dan sigarayı bırakmadan tutun da birçok konuya kadar maddi, manevi çok destek aldım. Eğreti Gelin’in gerçekleşmesinde önemli katkıları oldu. Çekimler bitmek üzereyken öğrendik başına gelenleri. Bir taraftan arkadaşımın üzüntüsünü paylaştım, öte yandan destekleme sırası galiba bana geldi diye sevindim. Destek olma potansiyelim oldukça kısıtlı olduğundan, katkım bol bol akıl verme ve şahsi dostluklarımla sponsor bulmanın ötesine pek geçmedi." Atıf Yılmaz’ın mutfakla arasının pek iyi olduğu söylenemez. Mönüye müdahale meselesine gelince, bunu mutfak konusunda uzman olan eşi Deniz Türkali’ye havale etmiş.

Es’Kandil’in yeni yeri Karaköy’de, Saint Benoit Lisesi’nin yanındaki hanın en üst iki katında. Sekizinci kat kültür merkezi olmaya aday. Galata Köprüsü’nü, Yeni Cami ve Topkapı Sarayı’nı kapsayan muhteşem bir manzarası var. İsminin sonuna Karaköy’ün eski adı olan Karai kelimesi eklendi. Eskisinde olmayan toplantı salonu, galeri ve fuayeleri var.

Es’Kandil Karai’de her ay buzukili ve Yunan yemekli "Grek Geceleri" düzenlenecek. Alkan’ın bir de "Katmandu Geceleri" projesi var. Gün batımında bar çok keyifli, yazın terasa minderler de atılacak. www.eskandil.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!