Erkeklerin yüzde 70’i kellikten mustarip

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerin yüzde 70’i kellikten mustarip
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2008 00:00

Araştırmalara göre, genetik bir hastalık olan erkek tipi saç dökülmesi, erkeklerin yüzde 70’inde görülüyor. Erkekler saç dökümesini en çok 18-25 yaşlarında dert ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Saç Hastalıkları Birimi’ne, 2000-2008 yıllarında başvuran 350 hastayla yapılan araştırmaya göre, erkekler sorunları başladıktan ortalama 4 yıl sonra doktora başvuruyor. Çoğu doktora gitmek yerine, reklamı yapılan veya kulaktan kulağa tavsiye edilen bitkisel ilaçları kullanıyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde araştırmayı yapan Prof. Dr. Server Serdaroğlu’nun verdiği bilgiye göre, erkek tipi saç dökülmesi kadınlarda da görülüyor. Tek fark erkeklerde kadınlara göre daha erken başlaması. Araştırmaya konu olan 350 hastanın yüzde 52.9’u kadın, yüzde 47.7’si erkek. Erkeklerin yaş ortalaması 28.2, kadınların 35.7. Erkekler saçları dökülmeye başladıktan 4.3 yıl sonra kliniğe gelirken, kadınlar 6.7 yıl bekliyor. Erkekler klinik olarak ciddi kayıplarının olmadığı bir dönemde, kadınlarsa saçların yarısını kaybettikten sonra tıptan yardım alıyor. Prof. Dr. Serdaroğlu, "Son yıllarda tedavi konusunda bir bilinçlenme var. Önceki yıllarda erkekler genellikle bize kellikle geliyordu. Erkek saç dökülmesi 7 aşamalı. 4’üncü aşamaya kadarki saç dökülmesinde tedavi şansı var. Kadınlardaki dökülme ise 3 aşamalı. İlk iki kademesinde gelen tedavi şansı yakalayabilir" diyor.

Hastalıkla ilgili en büyük yanlışlardan biri doktora görünmeden, reklamı yapılan veya başkalarının tavsiyeleriyle alınan bitkisel ilaçlar. Prof. Dr. Serdaroğlu, "Bu ilaçlar hastalara zaman ve para kaybettirmekten başka bir işe yaramıyor. Dünyada saç dökülmesi tedavisinde onaylanmış iki ilaç var. Bunlar hap olarak alınan finasterid etken maddeli ilaçla, minaksidil etken maddeli losyon." İlaçladan ilki Türkiye’de ruhsatlı, diğeri henüz değil.

ŞAMPUAN SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEZ

Prof. Dr. Serdaroğlu, saç dökülmesini önleme iddiası taşıyan şampuan vb. ürünlerin de işe yaramadığını söylüyor: "Bu ürünlerin tedavi edici olabilmesi için iki özellik taşımaları lazım. İlki içlerinde gerçekten etkili bir madde olmalı, ikincisi başta uzun süre kalabilmeli. Örneğin kim 4 saat köpüklü kalabilir? Ürünlerin tedavi edebilmesi için köklere kadar ulaşması lazım. Ama deri o kadar geçirgen değil. Bu ürünlerin saçı temizleme, kepeği engelleme gibi kozmetik etkileri bulunabilir. Ama genetik saç dökülmesini şampuanla engelleme ya da saç çıkarma şansınız yok" diyor.

Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan finasterid etken maddeli ilacı kullanan erkeklerde çok düşük oranda (yüzde 1.8, plaseboda -boş ilaç- oran yüzde 1.3) libido kaybı sorunu yaşama riski var. Bu yan etki ilaç bırakıldıktan sonra ortadan kalkıyor. İlaç saç dökülmesinde etkili olan hormonu bloke ediyor. Genetik bir hastalık olan erkek tipi saç dökülmesinde, tedavinin bir ömür boyu devam etmesi gerekiyor ama hastalar bu uzun süreçte sıkılıp, yaklaşık 1 ay sonra tedaviyi bırakıyor.

ERKEKLER 25 YAŞINA KADAR KELLİĞİ ÇOK DERT EDİYOR

18-25 yaşlarındaki erkeklerin çoğunluğunda, erkek tipi saç dökülmesi önemli psikolojik sorunlara neden oluyor. Bazıları evden çıkamıyor, okula gidemiyor, sosyal hayattan koparak, kendilerine güvenlerini tamamen kaybediyorlar. Hatta duygusal ilişkilerinde açılamama, konuşamama, olumsuz yanıt alma gibi durumları kelliklerine bağlıyorlar. 25 yaşından sonra iş yaşantısındaki başarının da etkisiyle kellik psikolojik sorun olmaktan çıkıyor. Özellikle sosyal ve ekonomik düzeyi iyi olanlarda yaşlanma korkusunun etkisiyle bu kez saç ektirme, tedavi arayışları başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!