Erkeklerin şapkaları uçtu kadınların başına kondu

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerin şapkaları uçtu kadınların başına kondu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2007 00:00

2007-2008 sonbahar-kış sezonunu şapka kışı ilan ediyoruz. Ve üzülerek de olsa erkeklere şapkalarının uçtuğunu, kadınların başına konduğunu haber veriyoruz. Louis Vuitton’dan John Galliano’ya, Nine West’den Derishow’a kadar tüm markalar kış koleksiyonlarında şapkaya geniş yer verdi. Sezonun şapkalarını dörde ayırmak mümkün. Güçlü ve maskülen görünmek isteyenler fötr, biçimli bir kafaya sahip olan ufak yüzlüler melon, cazibeli ve gizemli kadını oynayabilecekler tüllü ve tüylü, uzun boylular ise büyük şapkalar takacak.

CAZİBELİ HANIMLARA TÜYLÜ, TÜLLÜ ŞAPKA

1920’li, 30’lu yılların Avrupa’sını anlatan filmlerden, kitaplardan, resimlerden görmeye alışık olduğumuz tüylü ve tüllü şapkalar bu sezon sokağa iniyor. Hani şu çarliston elbiselerle, uzun eldivenlerle giyilenlerden bahsediyoruz. Durup dururken tarih sayfalarından fırlamış gibi görünmenin biraz cesaret istediğinin farkındayız. Ama çekinmeyin, kış ortalarına doğru özellikle gece kulüplerinde herkes böyle gezecek. İlk uygularsanız öncü olursunuz. Bu tarz şapkaları hazır almak zor. Ya Beyoğlu’nun 56 yıllık şapkacısına gideceksiniz ya da geçtiğimiz yıl Nişantaşı’nda şapka butiği açan Blanche Abel’e uğrayacaksınız.

UZUN BOYLULARA BÜYÜK ŞAPKA
/images/100/0x0/55eb4348f018fbb8f8b5d6cb


Fötr gibi ama daha büyükçe, kenarları da kıvrık olan şapkalar bu kış ayrı bir kategoriyi oluşturuyor. Ama kullanım alanı daha dar. Tasarımcılar büyük şapkalar için uzun boylu olma şartını koyuyor. Büyük şapkaların çoğu spor modellerden oluşuyor. Kışın soğuk havalarda paltonuzun üstüne giyip çıkabilirsiniz. Louis Vuitton ve BCBG Max Azria’da alternatifler çok fazla. Deli ama dahi tasarımcı John Galliano ise bu kış cadı şapkaları kadar büyük, kabarık ve tüllü modeller tasarladı. Cesareti olanlar takabilir!

YUVARLAK KAFALILARA MELON ŞAPKA

Kimisi motosiklet kaskı gibi duruyor, kiminin kenarları belli belirsiz kıvrılıyor. Bu sezon melon şapkalar geniş renk alternatifleriyle karşımızda duruyor. Bu şapkaları takabilmek için biçimli hatlara ve ufak bir yüze sahip olmak gerekiyor. Zira saçlar tamamen içerde kaldığı için yüz tüm hatlarıyla ortaya çıkıyor. Lanvin’in melonları kask gibi olanlardan. Accessories ve Derishow’da iyi örnekler bulabilirsiniz.

GÜÇLÜ KADINLARA FÖTR ŞAPKA

İki hafta önce röportaj yaptığım Derishow Tasarım Ekibi Başkanı Fatoş Ahunbay şöyle demişti: "Her insan şapka takamaz. Şapka takmak için oyuncu bir kimliğe sahip olmak, taktığın şapkanın sana kattığı ruh halini oynamak gerekir." Bu sezon moda olan şapkalar içinde rol yapmayı en çok gerektiren şapka, fötr olanlar. Tarih boyunca iktidar sahibi erkeklerin, politikacıların, toprak ağalarının taktığı fötr, bu sezon kadınların eline geçti. Peki hangi kadınlar fötr takabilir? Kesinlikle güçlü ve kendinden emin bir duruşu olmalı ve dışarıdan öyle gözükmeyi kabul etmeli. Nine West, Yves Saint Lauren ve Cavalli gibi markalar bu kış koleksiyonlarında fötr’lere yer ayırdı. Top Shop’un Kate Moss koleksiyonunda da çok sayıda fötr var.

56 YILLIK ŞAPKACI MADAM KATİA

Şapka takabilmek için şapkayı seveceksin
/images/100/0x0/55eb4348f018fbb8f8b5d6cd


Konu şapka olunca Beyoğlu’nda 56 yıldır ısmarlama şapka yapan "Butik Katia"yı unutmamak gerekiyor. Katia Kiracı’ya mesleği annesinden miras. Kendini bildi bileli Hazzopulo Pasajı’nda şapka yapıyor. Sezen Aksu, Türkan Şoray, Müjde Ar gibi ünlülere şapka yapmasıyla tanınıyor. Şapkaların özelliklerini, kumaşlarını, hangi şapkanın nerede giyileceğini çok iyi biliyor. Şapka modası hiç bitmesin diye çok uğraştı. Uzun yıllar defilelere, televizyon dizilerine ve moda çekimlerine ücretsiz şapka verdi. Ama maalesef daha düne kadar şapka takmak pek moda değildi. Madam Katia, şapka takmanın adet olduğu Musevi düğünleri sayesinde ayakta durdu. 2007-2008 sonbahar-kış sezonunda şapkalar tekrar moda olduğu için çok mutlu... Şapka takabilmek için şapkayı çok sevmek gerektiğine inanıyor: "Aranızda bir bağ kurulsun ki, anlaşabilesiniz. Yoksa şapka kafada, kafa şapkada eğreti durur" diyor. Kime ne tarz şapkaların yakışacağını şöyle anlatıyor: "Uzun boylular büyük kenarlı, orta boylular orta boylu şapka takmalıdır. Ufaklar büyük şapka takarsa, şişman dururlar. Onlara kafanın yan tarafına takılan küçük modelleri öneriyoruz. Küçük şapkaları da uzun boylular takamaz. Şapka kafalarında kaybolur gider."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!