Erkekler seks sonrası neden hemen uyurlar

Güncelleme Tarihi:

Erkekler seks sonrası neden hemen uyurlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 00:00

Erkeklerin orgazm olduktan sonra hemen uykuya dalmalarının arkasında biyolojik etkenler olabileceğini hiç düşündünüz mü? ‘Onların uykuya dalmasının tek sorumlusu, vücutları tarafından salgılanan hormonlar’ diyemeyeceğiz ama, bu hormonların payı büyük.

Aşk hormonu

Orgazm sonrasında dinlenme isteği yaratan hormonlardan bir tanesi, aşk hormonu olarak da adlandırılan oxytocin hormonu. Cinsel ilişki sırasında artan bu hormon, orgazm olmayı tetikliyor. Hem kadın hem de erkeğin salgıladığı oxytocin, anne sütünün içerisinde de bulunuyor. Sütü emen bebeğinizin kolayca uykuya dalması bu yüzdendir.

Erkekler de tıpkı bebekler gibi, orgazm sırasında zirveye çıkan oxytocin ve sonrasında serbest kalan endorfin hormonlarının etkisiyle uyuma ihtiyacı hissederler. Uyku gereksinimi erkeklerde cinsel ilişkiden hemen sonra ortaya çıkarken, kadınları yavaş yavaş etkiler. Seksle ilgili temel hormonlardan biri olan oxytocin, orgazm sırasında normal seviyesinin beş katına çıkıyor. Doğumda rahmin kasılmasını sağlayan oxytocin hormonu, başkalarına karşı güçlü duygular beslememize de neden oluyor.

Bu hormonun yararları bu kadarla sınırlı değil. Tansiyonu, vücut ısısını ayarlıyor ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlıyor.

Onu uyanık tutmanın ipuçları

Kahve servisi

n Sevişmeye başlamadan önce ona bir fincan kahve içirebilirsiniz. Kahvenin içinde bulunan kafein beyni ve vücudu zinde tutar. Duyuları harekete geçirir.

Doğru nefes alın

n Seks sırasında düzenli ve derin nefes almak, uyku ihtiyacınızı biraz olsun erteleyebilir.

Ön sevişmeyi uzatın

n Erkekler cinsel ilişkiye başladıktan ortalama 3 ile 20 dakika sonra orgazm olurlar. Kadınlar içinse, bu süre 20 ila 60 dakika arasında değişir. Ön sevişmeyi uzatarak, en azından sizi orgazma ulaştırdıktan sonra uyumasını sağlayabilirsiniz.

Kısa bir mola

n Eşinizin kısa bir süre dinlenmesine izin verin ve tekrar harekete geçmek için biraz bekleyin.

Konuşmayı deneyin

n Konuşarak aranızdaki pek çok problemi halledebileceğinizi unutmayın.

Ya sağlık problemi varsa?

n Eğer eşiniz seksten sonra kendini sürekli yorgun hissediyorsa, bunun nedeni bir sağlık problemi olabilir. Böyle bir durumda onu sağlık kontrolünden geçmesi için ikna edin.

Uzman görüşü

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı

Dr. Akif Poroy

Cinsellik, aşk ve orgazmla ilgili bir hormon olan oxytocin’in azlığı, kadınlarda orgazm olamama, erkeklerde ise cinsel isteksizliğe yol açıyor. Bu hormon aynı zamanda orgazm olmayı tetikliyor. Orgazma vardıktan sonra da düzeyi azalıyor. Cinsel birleşme sırasında erkeklerin daha fazla gösterdiği efor da var. Kadınlarda da rahatlama oluyor, fakat erkeklerdeki gibi yoğun uyuma ihtiyacı hissetmiyorlar. Kadınlar ardı ardına orgazmı yaşayabilecek güçte oldukları için tekrar bir doyum ihtiyacı duyuyorlar. Fakat bunun farkında değiller. Halbuki erkekler orgazm olduktan sonra tekrar birleşmeye geçebilmek için bir zamana ihtiyaç duyuyorlar. Bir de bazı erkekler kendileri tatmin olduklarında, eşlerinin orgazm olup olmaması ikinci planda kalıyor. Kadınlar için hazırlanan dergiler bu konuda onlara çok bilgi veriyor. Fakat erkeklere yönelik cinsel bilgi içerikli pek de fazla yayın yok. Oysa kadınlar cinselliğe hakim olabilirlerse, erkekleri yönlendirebilirler.

Türkiye’nin kadın dergisi Seninle her ay sizlerle
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!