Erkekler neden öfkelenir?

Güncelleme Tarihi:

Erkekler neden öfkelenir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadın erkek herkesin kendini iyi hissetmediği, çabuk öfkelenmeye hazır olduğu dönemler vardır. Fakat yapılan araştırmalara göre kadınlar bu öfke krizlerini bastırmanın yolunu bulabiliyorlar. Erkekler ise patlamaya hazır bir bomba görünümü yaratıyor. Kadınlar, kendilerini iyi hissetmedikleri zaman genellikle durgunlaşırlar, içine kapanık olurlar. Erkeklerde ise moral bozukluğu bir öfke gösterisine dönüşüyor.

Pazar sabahı, hava bulutluydu. Genç kadın gene de umutsuzluğa kapılmadı. Havanın daha sonra açabileceğini düşündü ve piknik hazırlıklarına devam etti. Her şey yolunda gidiyordu. Birden kocasının öfkeli bağırışını duyarak irkildi. ‘‘Bu havada pikniğe gidilir mi? Yağmura yakalanacağız.’’

Genç kadın kocasını yatıştırmak için elinden geleni yaptı, ama kocasının öfke dozu giderek artıyordu. Sonunda pikniğe gitmekten vazgeçildi. Karı koca, tatil gününü ayrı ayrı köşelerde somurtarak geçirdiler. Pek çok evde benzeri olaylar yaşanıyor. Kadınlar, kocalarının gereksiz buldukları öfke krizlerinden yakınıyorlar. Onları en fazla şaşırtan da kocalarının genelde anlayışlı, sakin ve müşfik kişiler olmaları. Zaman zaman kopan fırtınalar, kadınları çaresiz bırakıyor.

Uzmanlar, bu tür öfke krizlerinin kişilerin fizyolojik durumlarından kaynaklandığını belirtiyorlar. Beynin karar vermeyi sağlayan bölümündeki bir sorun, erkeklerin öfke krizlerine yenik düşmelerine neden olabiliyor. Bu kişilerin beyinlerinin ön kısmı, normal bir faaliyet gösteremiyor. Oysa beynin ön kısmındaki zarın görevi ani davranışları frenlemektir. Çoğu kişi, konuşarak ya da kendi kendine telkinde bulunarak ani parlamaların önüne geçebilir. Beyninin ön kısmında sorun olan kişiler ise bunu yapamazlar. Bu durum daha çok erkeklerde görülür. Erkekler davranışlarının sonunun neye varacağını kestiremedikleri için ani öfke krizlerine tutulurlar.

Seretonin eksikliği

Ani davranış değişiklikleri gösteren kişilerde beyinde bulunması gereken ve serotonin adı verilen kimyasal maddenin yeterli miktarda bulunmadığı saptandı. Serotonin eksikliği ile aşırı öfkelilik arasında doğrudan bir bağlantı olduğu biliniyor. Serotonin oranını artırmak için de doktorlar depresyona karşı kullanılan ilaçları öneriyorlar. Erkeklerin öfke krizlerini önlemenin basit yolları da var. İşte size birkaç öneri:

Öfkeye öfkeyle karşılık vermeyin. Eşiniz öfkelenmişse, onu yalnız bırakın. Siz kendinizi oyalayacak bir şeyler bulun. Öfkeli erkeğin üzerine giderseniz basit bir olay büyük bir anlaşmazlığa dönüşebilir. Elbette öfkelenip, eline geçeni kırmaya, size ağza alınmayacak sözler söylemeye başlarsa o zaman durum değişir.

Eşinizin neden öfkeli ve huzursuz olduğunu merak edersiniz. Merakınızı gidermek için de onu soru yağmuruna tutarsınız. İşte bu son derece yanlış bir davranıştır. Erkeğin öfkesinin dozunu artırmaktan başka bir işe yaramaz.

Öfke krizlerini hafifletmek için konuyu değiştirmek işe yarayabilir. Eşinize onu neşelendirecek bir konudan söz etmeye başlayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!