Erkeğe özel operasyon

Güncelleme Tarihi:

Erkeğe özel operasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Androloji Hastanesi başhekimi Prof. Dr. Halim Hattat, penis eğrilikleri nedeniyle yapılan başvuruların arttığını ve erkeklerin en basit sorunda bile ameliyat olmak istediğini söylüyor. Estetik olarak penislerinin düzgün görünmesini isteyen erkekler ayrıca büyütmek için de plastik cerrahinin yarıdımını talep ediyorlar. Birçok inceleme, araştırmadan sonra operasyonlar yapılıyor. Prof. Hattat'ın anlattıklarından meraklıları için derlenen bir rehber:

Penis eğriliği nedir?

Erkekte ereksiyon durumundaki penisin yukarı, aşağı veya yanlara doğru deforme olması. Özellikle ergenlik çağından itibaren penisin boyutları büyüdükçe, ereksiyonda çeşitli derecelerde eğrilik olabiliyor.

İlişkiye engel mi?

Hafif derecedeki eğrilikler cinsel ilişkiye engel olmuyor. Ancak çok fazla eğrilikler cinsel ilişkide sorun çıkarabiliyor. Ancak erkekler az da olsa penisteki eğrilikten hoşlanmıyorlar. Özellikle estetik olarak çirkin bulduklarını söylüyorlar.

Sebebi nedir?

Bazı travmalar sonucu ortaya çıkabiliyor. Bir de sebebi bilinmeyen Peyronie adı verilen hastalığın sonucunda gelişe biliyor. Peyronie hastalığı, bağşıklık, kalıtımsal, damarsal faktörler veya idrar kanalındaki rahatsızlıklar sebebiyle kollojen maddesinin birikmesine ve kireçlenmeye neden oluyor. Plak denilen bu kireçlenmeler penisin hangi yönünde olursa, o yönde penis eğriliği ortaya çıkıyor. Erkeklerin çoğunluğu penis kanseri korkusuyla doktora geliyor.

Tedavisi var mı?

Hastalığın başlamasından sonraki ilk yıl erken daha sonrası geç dönem olarak adlandırılıyor. Erken dönemde, ağızdan alınan ilaçlar veya enjeksiyonla tedavi mümkün. Geç dönemde ise tedavi sınırlı. Ancak kireçlenmenin dolayısıyla eğriliğin kendi kendine iyileşmesi olasılığı da var.

Başarı oranı?

İlk yıldan sonra cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Ameliyatta başarı oranı, yüzde 95. Fakat cerrahi yöntemler Peyronie hastalığını tedavi etmiyor, penisteki eğriliği gideriyor. Ameliyatlar, ereksiyonu normal olan erkeklere uygulanıyor. Peyronie hastalığının ileri dönemlerinde ereksiyon problemleriyle de karşılaşılabiliyor. Hatta erkek tamamen iktidarsız hale de gelebiliyor. Bu durumda mutluluk çubuğu olarak bilinen protez yerleştiriliyor. Hem iktidarsızlık sorunu ortadan kalkıyor hem de eğrilik düzeltilmiş oluyor.

Organik mi psikolojik mi?

Prof. Dr. Hattat'ın bu soruya verdiği cevap şöyle: ‘‘Penis boyutu nedeniyle rahatsız olan çok fazla erkek var. Penisin yeterli uzunlukta olmadığını ve bu ne denle cinsel ilişkide bulunamayacaklarını sanıyorlar. Ancak bu korkular yersizdir. Nasıl insanın gözü büyükse daha iyi göremeyecek, kulağı daha büyükse daha iyi işitemeyecekse, penisin boyunun büyük olması da daha başarılı bir cinsel ilişki sağlamayacaktır. Başvuranların çoğunda psikolojik sorunlar olduğu bilinmektedir.’’

Kişi çok ısrarlıysa?

Eğer erkek çok ısrarlıysa,penis büyütme operasyonu mümkün ve Amerika'da uygulanıyor. Etik olarak devamlı tartışılıyor. Göbek altından alınan yağlar, penisin altına enjekte ediliyor. Büyüme sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!