Erik Johansson ve sınırları zorlayan kareleri

Güncelleme Tarihi:

Erik Johansson ve sınırları zorlayan kareleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 18:54

Hem hayal gücünün hem teknolojinin sınırlarını zorlayan fotoğraflarıyla dikkat çeken İsveçli sanatçı Erik Johansson, Efe Sıvış'a konuştu. İşte yaşamı, fikirleri ve sanatıyla 25 yaşındaki Johansson'dan özel açıklamalar...

Haberin Devamı

Erik Johansson'dan inanılmaz kareler / Foto Galeri

Aldığınız eğitim nedir?
Şu anda İsveç’te Chalmers Üniversitesinde “Etkileşim Dizayn” bölümünde okuyorum.

Fotoğraflarla yaptığınız işi tam olarak nasıl tanımlarsınız?
Bütün fotoğraflar bir fikirle başlıyor ve ben manipülasyon yaparak o fikre ulaşmaya çalışıyorum. Bazen resimlerin üzerinde çok fazla oynuyorum bazen daha az. Fakat yaptığım iş manipülasyon.

Kendinizi bir sanatçı olarak görüyor musunuz?
Ben kendimi daha çok geleceğin fotoğrafçısı olarak tanımlıyorum. Resimlerime daha önce hiç sanat eseri olarak bakmadım. Resimlerimde sadece fikirler var ve yorumu izleyene göre değişir.

Henüz 25 yaşındasın, ileride hayatını sadece bu işten kazanabileceğini düşünüyor musun?
Şu an hala öğrenci olduğum için sadece kazandığımla geçinmiyorum. Ailemden destek alıyorum. Bu zor bir sektör ve çok iyi fotoğrafçılar var. Ama şunu söyleyebilirim talep geldiğinde gayet iyi paralar ödeniyor.

Haberin Devamı

İleride kendini Andy Warhol’un yerinde görüyor musunuz, bu benzetmelerden hoşnut musunuz?
Ben başka birinin stilini kopyalamaya çalışmıyorum fakat tabii ki birilerinden ilham alıyoruz. İnsanların benimle Andy Warhol arasında bir benzerlik kurması çok gurur verici bir şey. O bir deha.

Salvador Dali’nin sürreal çalışmalarıyla ilgili bir bağınız var mı?  İlham aldıklarının arasında Dali yer alıyor mu?
Doğru bir tespit. Dali çok enteresan işleri olan biri ve ondan çok fazla ilham aldım. Onun dışında etkilendiğim fakat ünlü olmayan bir çok isim var. İnternet yeni artistleri keşfetmemi çok kolaylaştırıyor.

Fotoğraflarınızda bir mesaj kaygınız ya da böyle bir amacınız var mı?
Zaman zaman bunun üzerine düşünüyorum fakat çoğunlukla mesajı izleyicinin yorumlaması gerektiğine inanıyorum.

Tanıdığınız Türk bir fotoğrafçı var mı?
Aslında yok fakat ben kimin hangi ülkeye mensup olduğunu takip etme konusunda çok başarısızım. Belki de ediyorumdur =) Türkiye’yi ziyaret etmiş bir çok arkadaşım var. Ben de en kısa zamanda İstanbul’u görmek istiyorum. Havaların İsveç’ten daha iyi olduğunu da biliyorum =)

Haberin Devamı

İnsanların dergilerde, gazetelerde, internette Photoshop ile düzeltilmiş resimlerinin kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu çok kritik bir konu. Bu her alanda olabiliyor. Bir hamburgerden, kadın figurüne kadar manipülasyonlar yapılıyor ve bunlar sanki gerçekmiş gibi okuyucuya servis ediliyor. Bu sistemi sertçe eleştiriyorum. Modifiye yapılmasına karşı değilim o zaman kendimle çelişirim, fakat insanların kandırılması çok çirkin bir şey ve etik değil.

Yaptığınız işlerin potansiyel müşteri grubu kimler?
Çoğunlukla İsveç’teki reklam ajansları. Bazen farklı ülkelerden de işler alıyorum. Fakat internetteki ve web sitemdeki resimlerim herhangi bir işe yönelik değil sadece kendimi tanıtmak için yaptığım çalışmalar.

Haberin Devamı

Türkiye’de insanlar maddi kaygılardan dolayı daha çok İşletme, Mühendislik gibi ana akım bölümlerde okumayı tercih ediyor. Sektörünüzde bu işin eğitimini almadan bir yer edinilebilir mi?
Bence olabilir. Bunun canlı örneği de benim. Hem fotoğraf hem de modifiye işini öğrenmek için bilgisayar başında senelerimi geçirdim. Fakat tabii ki bu işin eğitimini alanlar belirli bir disiplin içinde okuyanlar daha şanslı. İmkanı olan varsa üniversitede bu bölümlerde okumalı ve uzmanlaşmalı.

Kendinizi 10 sene sonra nerede görüyorsunuz?
Büyük markalarla çalışmak, fantastik ve orjinal fikirlerle markaların satışlarını katlamak istiyorum. Benim için maddiyat çok önemli değil fakat bu iş için gereken ekipmanlar gerçekten çok pahalı.

Haberin Devamı

Takip ettiğiniz 3 web sitesi?
www.deviantart.com
1x.com
www.fotosidan.se

Son sözünüz?
En iyi öğrenmenin yolu denemektir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!