Erdoğan karizmatik ama dinlemiyor Kılıçdaroğlu yorgun ama güvenilir Bahçeli güçlü ama gülümsemiyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan karizmatik ama dinlemiyor Kılıçdaroğlu yorgun ama güvenilir Bahçeli güçlü ama gülümsemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

Şirket yöneticileri ve liderlere etkili iletişim teknikleri dersi veren Aşkım Kapışmak, üç siyasi liderin iletişim ve beden dillerini inceledi. “Üç liderimizi kardeş olarak hayal etsek Kılıçdaroğlu sakin, barışçıl ağabey; Erdoğan popüler, mükemmeliyetçi ve azimli ortanca kardeş; Bahçeli ise zor geçinilen, hırslı ve tartışmacı en küçük kardeş olurdu” diyor

Haberin Devamı

BEDEN DİLİ VE İLİŞKİ UZMANI AŞKIM KAPIŞMAK PARTİ LİDERLERİNİ İNCELEDİ

Sahnenin sol tarafına yüksek sağına düşük ses tonuyla konuşuyor

AK PARTİ LİDERİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN (YAŞ: 57, BOY: 1.83)

- Halka seslenirken avuçlarının içi sürekli açık. İzleyenler, liderin avuç içlerini gördüğünde samimiyet duygusu uyanır. Buna ‘avuç içi psikolojisi’ denir.
- Erdoğan parmağını çok sık kullanıyor. Rakiplerine sık sık gizli tehdit gönderiyor. Bu hareket kendisine güçlü bir imaj yüklerken hakkında konuştuğu rakibi güçsüz kılar. Bunu bir ebeveynin çocuğunu uyarması gibi de görebiliriz. “Ben ne yaptığını biliyorum”, “Dikkat et kendine”, “Bizi kandıramazsın”, “Bir daha o hatayı yapmayacaksın” gibi mesajlar yoğun.
- Erdoğan, ikili temaslarda rakipleriyle tokalaşırken üstün el konumunu kullanıyor. Kendi eli, rakibinin elinin üzerinde durduğunda karşı tarafa “Senden üstünüm, güçlüyüm” mesajını veriyor. Kameralar onun elinin üstünü gösterdiği için izleyenlerin beyninin gücü simgeleyen yerlerinde Erdoğan görseli oluşuyor.
- Erdoğan’ın yine sık kullandığı bir beden dili görseli, ‘Her şey kontrolüm altında’ duruşu. Gündemdeki kaygı, terör gibi olumsuz süreçlerde halk kendisini güvende hissetmek ister. Erdoğan kriz durumlarını beden diliyle çok iyi yönetiyor.
- Beden eşleşmesini en iyi kullanan lider. Beden eşleşmesi denilen süreçte, karşınızdaki nasıl oturuyorsa ilk önce onun gibi oturun. Vücuduyla eşleşince karşınızdaki insanı etkilersiniz. İletişimde, eşleşmeden yönetemezsiniz.
- Başbakan’ın halkın zihninde en çok yer eden beden dillerinden biri ise ‘gönlümdesiniz’ hareketi. Sağ eli kalbinin üzerinde halkı selamlama şekli, ‘kalp gözüyle, büyük bir sevgiyle sizi seviyorum’ mesajını veriyor. Bir yandan sert ve güçlü imaj verirken bir yandan da gönül bağını korumaya çalışıyor.

NE YAPMALI

Haberin Devamı

- Kıyafette kullandığı lacivert renkler kendisini yansıtıyor ama siyahı çok tercih etmemeli. Otoriter bir yapısı olduğundan siyahla boğuluyor.
- Daha etkili dinlemeye çalışmalı.

SAHNE STİLİ

Sahneyi üçe bölerek kullanıyor. Sahnenin en solunda konuşmaya başlıyor, konular uzadıkça ortaya doğru ilerliyor ve genelde cümlelerini sahnenin en sağında tamamlıyor. En solda hızlı ve yüksek, ortalarda tane tane ve akıcı en sağda ise düşük ses tonuyla konuşuyor.

Haberin Devamı

Vücudunu öne eğerek ‘Ben geliyorum’ mesajı veriyor

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU  (YAŞ: 63, BOY: 1.73)

- Kemal Kılıçdaroğlu omuzlarını doğru kullanamıyor. Omuzların eğik durması yorulmuş imajı yaratıyor. Ama toplum güçlü lider görmek ister.
- Koltukta oturuş şekli misafir havasında. Koltuğa iyice ve dik oturup bacaklarını biraz açması gerekiyor. Böylece bulunduğu yere hakim olduğunu gösterebilir.
- Vücudunun öne eğilmesi ‘Ben geliyorum’ mesajı veriyor. Kolları daha dik dursa daha etkileyici olabilirdi. Sandalyeyi sevecen, yakın dost tutuşu var. Bu da iyi bir kişi imajı yaratıyor.
- Son zamanlarda çok kullandığı beden dili, parmakla tehdit etme. Sağ el işaret parmağı dikkati bir yere çekmek ve odak üzerinde tehdit oluşturmak için kullanılır. Rakibini küçümserken de bu hareket kullanılır.
- Ecevit imajını yaratmaya çalışması doğru ve etkili olmadı. İnsanın genetiğinde yenilik arama dürtüsü vardır. Çağa ayak uydurmak, yeni gençliğin nabzını tutmak için modern yaklaşımlar şart. Türk toplumu artık farklılık odaklı. Benzerlik odaklı kültürümüz yok olmaya başladı.
- Sık kullandığı selamlama hareketi daha farklı. Birçok insan resmi askeri selamlama gibi yorumlasa da bana göre ‘Başımın üstünde yeriniz var’ mesajı veriyor. Misafirperver, davetkar bir selamlama şekli. Samimiyet duygusunu uyandırıyor.
- Avuç içi psikolojisinden bahsetmiştim. Burada da Kılıçdaroğlu, sol elinin avuç içini insanlara göstererek ne kadar temiz, dürüst ve samimi olduğu mesajını vermek istiyor. İnsanlar avuç içlerini gördüğü zaman bilinçaltlarına samimiyet ve dürüstlük duygularını uyandırıyor.
- Ama fotoğraftaki beden dili diğerlerinden çok farklı. Daha karizmatik, kendinden emin ve güçlü bir imaj çizmiş. Bu beden dilini daha çok kullanmalı.

NE YAPMALI

Haberin Devamı

- İlk önce giyim tarzını yenileyip vücuduna oturan gömlekler giymeli. Lacivertten vazgeçmemeli, yanında kırmızı kullanmalı. Çünkü kırmızı, hareketlilik ve canlılık verir.
- Sık sık boğazlı kazak giyiyor, bundan uzak durmalı. Boğazlı kazak özel bir tasarım değilse yaşlılık hissi yaratır.
- ‘Memur’ ve ‘bizden biri’ gibi görünme havasından çıkmalı. Dünyada gücün hakim olduğu, görselliğin ve iletişimin en büyük etki olarak kabullenildiği bir çağdayız. Bu kadar fazla halkla eşleşmek imajını zedeleyecek gibi.
- Ses tonunu iyi kullansa da beden diliyle bunu yansıtamıyor. Bu anlamda etkili iletişim çalışmaları yapması şart.

SAHNE STİLİ

Kürsü kullanmamalı. Boyu kısa, insanlar beden dilini göremiyor. Bu yüzden odaklanma problemi yaşıyorlar. Kısa boylu liderlerin açık sahneleri her zaman daha etkilidir. Samimiyet duygusunu doğru veriyor, sadece daha profesyonel bir beden dili çalışması yapılmalı.

Haberin Devamı

Parmaklarıyla “Sana söyleyecek lafım var” diyor

MP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ (YAŞ: 63, BOY: 1.75)

- Sürekli kullandığı beden dili ‘cezalandıracağım’ tarzında. Hata yapmış çocuğuna bağıran baba havasında. Çok fazla sert ve egosu yüksek bir imaj çiziyor.
- Parmakları bize çok şey anlatıyor. Ağzını kapatan parmaklar, sana söyleyecek birkaç lafım var, yanaklardaki parmaklar hafif gerginliğe ve zorunlu tebessüme işaret ediyor. Sağ el başparmağının yukarıda ve görünür olması mücadeleye hazır mesajı veriyor.
- Hem işaretparmağı hem başparmak kaldırılıyorsa iki mesaj birden veriyor. İşaretparmağıyla tehdit ediyor, başparmağıyla otoritenin kendisinde olduğu imajını veriyor. Mücadeleden korkmayan bir beden diline sahip.

SAHNE STİLİ

Haberin Devamı

Sahneye hakim olabiliyor. Kitleleri çabuk etkileme ve tabiri caizse gaza getirme gücü var. Ses tonunu yüksek kullansa da bedeniyle bu açığı kapatabiliyor. El ve kol hareketleri çok sert ve keskin. Bakışlarıyla duygularını aktarabiliyor.

NE YAPMALI

- Biraz esneyebilmeli.
- Mimik çalışarak iletişimine tebessüm katmalı.
-Daha çok halkla eşleşmeli, sosyal sorumluluk projelerinde yer almalı.
- Gri onun rengi değil. Takım elbisede lacivert ve siyah, içinde mor kırmızı tonlarda kravat, açık renk gömlek olmalı. Yüzük çok etkileyici, sürekli kalmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!