En yüksek rakıma erişen Türk kadınlar

Güncelleme Tarihi:

En yüksek rakıma erişen Türk kadınlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2005 02:08

Daha önce ferdi tırmanışlar vardı ama onların başarısını farklı kılan, Türkiye’den çıkmış en yükseğe ulaşan ekip olmaları. Ayrıca başka bir özellikleri, takımdaki iki kadın, bu tırmanış sayesinde Türkiye’de en büyük rakıma erişmiş kadın olma unvanına erişti.

Atlas dergisi, piyasaya çıkan Ekim 2005 sayısında Serhan Poçan liderliğindeki altı kişilik ekibin bir buçuk aylık zorlu bir mücadeleden sonra, Himalayalar’ın Karakurum Bölgesi’ndeki 8 bin 35 metrelik Gaşerbrum II’ye ulaşma öyküsünü yazdı. Ekip elemanlarının anlatımından aktardı.

Gaşerbrum II Zirvesi, 8 bin 35 metrelik rakım ile dünyanın en yüksek 13. dağı. Tırmanış olarak, 8 bin metre üzerindeki diğer zirvelere göre nispeten daha az riskli. Ekiptekiler, bu zirveyi biraz da bu yüzden seçtiklerini söylüyor.

Ekip, 5 bin 100 metredeki Pakistan sınırlarında kalan Karakurum’daki anakamp mekanına 2 Temmuz 2005’te ulaşır.

Anakampta, başlarda hava yağışlı ve kapalıdır. Önce beş yatma çadırından oluşan kamplarını kurarlar. Yanlarında onlara mihmandarlık yapan Pakistanlı Yüzbaşı Raşit, aşçı Nisar ve aşçı yamağı Ahmadcan vardır.

Zirve yürüyüşü yavaş yavaş yapılır. Ekip yüksekliğe uyum için günde bin metreyi aşmayacak biçimde tırmanır ve geceyi daha yükseklerde geçirir. Bunlar uyum tırmanışlarıdır. İşin en önemli kuralı, sık sık dinlenmek ve yükseldikten sonra eksilen malzemeyi tamamlamak için bir süre sonra tekrar anakampa dönmektir. Yani 5 bin 100 metreye.

Türk ekip, böyle böyle 19 Temmuz’a gelinceye kadar 6 bin 500 metreyi bulur. Yükseklik arttıkça parkurun tehlikesi de artmaktadır. Derin çatlaklarla dolu buzul bir labirente girmişlerdir artık.

İştahları yerindedir. Kampta başlarına gelen bazı ufak tefek kazaların dışında ciddi bir hastalık da yaşanmamıştır. Tek sorun, sabır isteyen uyum tırmanışlarını sürdürmek ve devamlı akan burna tahammül etmektir.

19 Temmuz’da sonunda ana kamptan en ciddi çıkışlarından birini yaparlar. Uzun süren hazırlık döneminden sonra, hedef bu sefer 7 bin 400 metredir. Hatta bu yükseklikten sonra performanslarına göre zirve denemesi bile yapacaklardır.

Tahmin ettikleri gibi olur. Anakamptan üçünçü ayrılışlarının dördüncü gününüde zirveyi bulmayı başarırlar. Türk ekibi, 22 Temmuz’da Gaşerbrum II’nin tepesinde 8 bin 35 metrededir.

Bu yıl, yüzü aşkın dağcı bu zirveye tırmanmayı denemiştir ama sadece 13 kişi bunda başarılı olmuştur. O 13 kişinin 6’sı Türk ekibindendir.

ALTI KİŞİLİK GII EKİBİ

Bora Maviş (30)
Hacettepe Üniversitesi, endüstri mühendisliği bölümünde öğretim üyesi. 13 yıldır dağcılık yapıyor.

Eylem Elif Koç (32) Çevre mühendisi. Halen bir şirkette proje yöneticisi olarak çalışıyor. 14 yıldır dağcılık yapıyor.

Serhan Poçan (35) Yazılım uzmanı. Tırmanışta ekip liderliğini üstlendi. 15 yıldır dağcılık yapıyor.

Burçak Özoğlu (35) Ankara Üniversitesi siyasal bilgiler fakültesinde öğretim görevlisi. 15 yıldır dağcılık yapıyor.

Serkan Girgin (26) Çevre mühendisi. 9 yıldır dağcılık yapıyor.

Soner Büyükatalay (26) Elektrik-elektronik mühendisi. TÜBİTAK’ta araştırmacı. 8 yıldırı dağcılık yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!