En ünlü domates bu çiftlikte yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

En ünlü domates bu çiftlikte yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2010 00:00

Pınar Kaftancıoğlu, son aylarda dilden dile dolaşan Aydın’daki İpek Hanım Çiftliği’nin sahibi. Hobi olarak başladığı sağlıklı tarım işi onun 40 yaşından sonra yaptığı yeni mesleği. Emine Erdoğan’dan Erol Evgin’e herkes onun doğal domateslerinden yiyor

Pınar Kaftancıoğlu, 1980 yılında faili meçhul bir cinayete kurban giden gazeteci-yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun kızı. 12 yaşında yetim kalıyor. Annesi ve ağabeyiyle birlikte geçim sıkıntısına düşüyorlar ve evlere temizliğe giderek aile bütçesine katkıda bulunmaya başlıyor. Kimseye muhtaç yaşamamak için hiç durmadan çalışıyor. Cam siliyorken bile hırs yapıyor, diğerlerinin yarım günde bitirdiği işi, o bir saate tamamlıyor. Hayatta da hızlı, 16 yaşında anne oluyor.
Sonra, İstanbul’da bir kumarhanede garsonluk, hosteslik yapıyor. 1995 yılında kumarhaneler kapanana kadar, iyi para kazanıyor. Kapandıktan sonra bir tanıdık sayesinde Süzer Holding’e geçiyor. Mustafa Süzer’in sağ kolu oluyor.
Aradan geçen yıllarda İstanbul’u terk edip, sakin bir yere yerleşmek hayali kuruyor. Sonunda Aydın, Nazilli’ye taşınıyor. “Ben başka insanlar gibi çok başarılı değildim. O yüzden iş hayatından kopmak çok zor olmadı” diyor ama durum böyle değil. Başarılı iş hayatı sayesinde bir su fabrikası satın alacak kadar para kazanıyor. Billur Su’yu 12 yıl başarıyla işletiyor.

ANNELERİ SÖMÜREN SEKTÖR

Yine fazla çalıştığını fark edince 40 yaşında, ani bir değişiklik yapmaya karar veriyor. Fabrikasını satıyor, eşinden boşanıyor ve İpek Hanım Çiftliği’nin hikayesi başlıyor. 30 haneli Ocaklı Köyü’nde bir çiftlik inşa ettiriyor: “Fabrikayı sattıktan sonra da buralardan kopamadım. Elde ettiğim parayla lüks içinde yaşayabilirdim ama onun yerine bu 30 haneli köyde kaldım” diyor.
Çiftlikte de boş oturamıyor. Kendi deyimiyle, ‘endişeli anneleri sömüren organik ürünler sektörü’ne kızıyor: “Organik meyve ve sebzeyle ilgili o kadar çok sahtekarlık var ki... Organik, sağlıklı diye çıkarıyorlar, bir sertifika alıyorlar. Sonra bir daha kontrol eden olmuyor. Gerçekte nasıl üretiliyor fikriniz yok!”
Bu organik sahtekarlığından rahatsız olan Pınar Hanım, bunun üzerine kızının sağlığı için arazilerini değerlendirip, kendi gıdasını kendi üretmeye karar veriyor: “Ayrıldığım sıralarda fabrikadan birkaç işçi çıkarılmıştı. Onları yanıma aldım. Eski usul, ne çıkarsa ekelim taktiğini uyguladık. Ürünleri önce arkadaşlarıma gönderdim. Sonra bir şekilde duyuldu.
Hobi olarak başlayan İpek Hanım Çiftliği, ekonomik olarak bütün köye yaramış. Şu anda et hariç, 200’ün üzerinde ürün var. Ekim, dikim ve paketleme işlerini 35 kişilik bir ekip yapıyor.

SHİİTAKE MANTARI YETİŞTİRECEK

Şu anda İpek Hanım Çiftliği’nden alışveriş yapanlar arasında Emine Erdoğan’dan Erol Evgin’e, Zeki Alasya’dan büyük şirketlerin genel müdürlerine kadar birçok tanınmış insan var. Aydın Valisi, organik meyve istemiş, İpek Hanım Çiftliği’ne yönlendirmişler: “Geldiler, çok etkilendiler. Girişimciliğimizin herkese örnek olması gerektiğini söylediler. Büyük bir talep olmasına rağmen Pınar Kaftancıoğlu, işi büyütmeyi düşünmüyor. Bunun yerine Türkiye’de daha önce denenmemiş ürünleri yetiştirmeye karar vermiş. İlk denemesi ‘Shiitake Mantarı’: “İlk defa 20 yıl önce bir otelde denemiştim, çok hoşuma gitmişti. Yurtdışındaki mantar uzmanlarıyla yazıştım. Çok da zor olmadığını görünce hemen işe koyuldum. Bakalım, kaç tane, nasıl çıkacak. İlk mahsülleri Mikla Restaurant’ın sahibi Mehmet Gürs’e vereceğim.”

ÇİFTLİKTEN NASIL SİPARİŞ VERİYORSUNUZ?

Çiftlikten sipariş vermenin en kolay yolu; “ipekhanimciftligi@gmail.com” adresine bir e-posta atmak. Size ürünleri ve fiyatlarını içeren bir liste yollanıyor. Siparişiniz iki günde evinize geliyor. Daha detaylı iletişim bilgileri için www.ipekhanim.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!