En sevdiğim sörf yerleri Re Adası, Hawaii ve Alaçatı

Güncelleme Tarihi:

En sevdiğim sörf yerleri Re Adası, Hawaii ve Alaçatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Bora Kozanoğlu, Çağla Kubat söylediğinde para etmiyor. İngiliz The Times gazetesinin yeni sörf cenneti ilan etmesinden sonra işte dünya hız rekortmeni şampiyon sörfçü Antoine Albeau da onlarla aynı fikirde: “Alaçatı dünyanın en iyi üç sörf yerinden biri”. Saatte 49.9 deniz mili hızla dünya hız rekortmeni olan Fransız sörfçü, geçtiğimiz hafta Çeşme Alaçatı’da yapılan PWA altıncı ayağının da birincisi oldu. Bunda şaşıracak bir şey yok. Geçen yıl da şampiyondu, bu yıl eylülde Almanya’da yapılacak final ayağının da favorisi zaten.

Kaç yaşından beri sörf yapıyorsunuz ve nasıl başladınız?
-Çok erken başladım, 5 yaşında babamla. Oturduğumuz yerde bir sörf okulu vardı.

En beğendiğiniz 5 plaj?
-Yeryüzünde sörf için birçok güzel yer var ama en iyi üçünü sorarsanız ilki kendi evim: Re Adası (Fransa), sonra Hawaii ve üçüncüsü de Alaçatı. Alaçatı etabına bayılıyorum. Çünkü her gün rüzgâr var. Yarışın son günlerinde istediğimiz rüzgâr yoktu ama ilk üç gün mükemmel slalom yapabildik.

Siz hem şampiyon, hem de hız rekortmenisiniz. Board’un üstünde 90 kilometre hız nasıl bir duygu?
-Burada yaptığımızdan tamamen farklı bir şey o. Bir kere yazın değil, kışın soğukta, daha sert rüzgârlarda yapılıyor. Bir de tabii Alaçatı gibi dar bir kanalda değil, daha açık alanda yakalanabilecek hızlar bunlar. Üstelik hiç de kolay değil. Düşmemek ve suyun üzerinde kalabilmek büyük konsantrasyon ve güç gerektiriyor.

Alaçatı ayağını birinci bitirdiniz. Eylüldeki son Almanya ayağından ne bekliyorsunuz?
-Geçen yıl Almanya’da ikinci olmuştum. Bu yıl oradaki finalde de birinci olacağımı umuyorum.

Geçen yıl da PWA şampiyonu olmuştunuz, bu yıl da favorisiniz. Bu durum işin heyecanını kaçırıyor mu, katlıyor mu?
-Olur mu? Her serinin kendi heyecanı, kendi beklentileri var. Mesela bu yıl sponsorum değişti. Bu sizi her yıl yeniden birinci olmak için zorlayan bir şey. Ama bir şikâyetim yok tabii.

Şampiyon bir sörfçü nasıl kazanır, zengin misiniz?
-Ha yok, bizi sakın futbolcu ya da tenisçilerle kıyaslamayın, uzaktan yakından alakası yok.

Günde ne kadar antrenman yapıyorsunuz?
-Yılın her günü rüzgâr olduğu sürece board’un üzerinde olmak istiyorum. Kışın soğukta çok zor tabii. O zamanlarda Hawaii’ye gitmeye çalışıyorum. Orası daha sıcak oluyor.

Sörfçü olmasaydınız ne yapmak isterdiniz?
-Yine başka bir su sporunu.

ALAÇATI NEDEN İYİ?

· SPORCULAR İÇİN:
Öyle bir coğrafi konumu var ki hem korunaklı bir koyun içinde, hem rüzgâr alıyor. Çeşme gibi önemli bir tatil merkezine yakın, seyirci bol, büyükşehir (İzmir) ve havaalanı yakın. Fiyatlar dünyanın başka sörf merkezlerine göre hâlâ makul. Uluslararası yarışmalar için gözde bir adres.

· ÇÖMEZLER İÇİN: Normalde en büyük tehlike sörfle açılıp geri dönememek. Alaçatı’da, hiçbir yeri boyunuzu geçmeyen bir koyda karşı kıyıya gidip geliyorsunuz. Üstelik sporu iyi yapanlar da orada. İleride ne olacağınızı görüp heyecanlanıyorsunuz, aileler güvenle çocuklarını bırakabiliyor.

· İZLEYİCİ İÇİN: Costa Brava gibi dünyanın başka sörf yerlerinde açığa şamandıra atılıyor ve yarışlar kıyıdan uzakta yapılıyor. Seyirci dürbünlerle hiçbir şey anlayamıyor. Burada yarışın bütün heyecanı sizin önünüzde cereyan ediyor, olayların, ritmin ve şovun içindesiniz.

ÇAĞLA KUBAT

Sonuncu değil, üçüncü olduk


Haftanın üç günü buradayım. Bir tek ocak ve şubatta ara veriyorum. Sörf okulu açmak istiyorum ama Alaçatı gibi bir yer bulamadığım için bir türlü içime sinmiyor. Dünya şampiyonası üçüncü senedir Türkiye’de yapılıyor. Bu şampiyonanın içinde Rozy Ladies Cup diye özel bir yarışma düzenlendi. Diğerlerinden farkı, bireysel bir spor olan sörfü takımlar halinde yaptık. Türk, Fransız ve dünya karması olmak üzere üç tane takım kuruldu. Bir bayrak yarışı şeklinde devam etti. Yenilmedik de, üçüncü olduk diyelim (gülüyor).

BORA KOZANOĞLU

Senede 7 bin kişi sörf öğreniyor


PWA’nın Alaçatı ayağında fazla heyecanlıydım ve erken start aldım. Diskalifiye olup 18’inciliğe geriledim. Ama Almanya ayağında, hedefim ilk 5. 12 yıldır buradayız, şu anda Alaçatı’da bir sörf patlaması yaşanıyor. 6 tane okul var. Okullar okul doğuruyor, senede 7 bin kişi sörf öğreniyor. Bu Sony, Fosters ve Pegasus gibi sponsor firmaların desteğiyle oluyor. Sony bu yıl hem bana, hem de sörf okuluma sponsor. Alaçatı Beach Resort’ta bir wireless ve bir de Playstation köşesi kuruldu, her gün turnuva yapıyoruz. Fotoğraf ekipleri plajda fotoğraf çekip hediye ediyorlar. Sörf yapanlara da ders sırasında handycam’le çekim yapıp hediye ediyoruz. Sonradan eğlenceli oluyor bu kayıtları izlemek. Akşamları da büyük ekrandan açık hava sineması keyfi yapıyoruz.

Haşema açık kaldı şimdi peçeli haşema moda

Geçenlerde Antalya’daydım. İran’da ne kadar laik varsa seçim yenilgisinin acısını çıkarmaya Antalya plajlarına atmış kendini. Çoğunun plaj dekolteleri bizim ikoncanları havada katlar. Aralarında kapalıları da var tabii. Hatta Dedeman’ın havuzunda hayatımda ilk defa peçeli haşema gördüm. Yanında da seyrek, yosun gibi bir Bin Ladin sakalı bırakmış, 25 yaşlarında bir adam var. Herhalde helali... Fakat işin komiği şu: Bin Ladin junior’ın eşi peçeli ya, havuz başında peçe takmamış diğer haşemalılara “arsız, namussuz” der gibi bakıyor. Hem şaşırdım, hem de sevindim. Sonunda daha da muhafazakâr biri çıkar, sizi de açık-saçık bulur! Anlayın bakalım nasıl bir duyguymuş bu!

Masaj müfettişi aranıyor

Doğru anladınız: Masaj masaj gezip hangisi daha iyi ona karar vereceksiniz, işiniz bu! Bu ilginizi çekmediyse örnek tatil köyü müşterisi olmaya ne dersiniz? Tüm yapmanız gereken 5 yıldızlı otellerin bütün aktivitelerini güzelce deneyip mutlu mutlu etrafa sırıtmak. Bu da mı olmadı? Madem bu kadar seçici birisiniz moda deneyciliği tam size göre. Debenhams’ın sonbahar-kış 2009 koleksiyonunu deneyip görüşlerinizi blogunuzda yazacaksınız. Bütün bu iş fırsatları Şu İşe Bak (www.suisebak.com) sitesinde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!