En popüler yeni yıl kararları

Güncelleme Tarihi:

En popüler yeni yıl kararları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 12:51

Bugün ayın henüz 9'u. Her şey kaybedilmiş değil, hâlâ bir liste yapabiliriz. Evet, bir dediğim ötekini tutmuyor, ama durun, açıklayabilirim!

Haberin Devamı

Banu TUNA
 
Geçen hafta, yeni yıl hedefleri listesi yapma telaşıyla başlayıp, paniklere gark olup, işi sinir krizine çevirip sonunda ümitsizliğe kapılıp, hep birlikte kanepeye yayılmamızı telkin ederek bitirdiğim yazıda, hem kendime hem de size haksızlık yaptığıma karar verdim. Unutun söylediklerimi.

Bugün ayın henüz 9’u. Her şey kaybedilmiş değil, hâlâ bir liste yapabiliriz. Evet, bir dediğim ötekini tutmuyor, ama durun, açıklayabilirim!
Geçen haftayı, birer başarısızlık abidesine dönüşen listelerim ve hedeflerim üzerine düşünerek geçirdim. Kesinlikle bir miskin değilim, kendime basiretsiz demeye de dilim varmıyor... Fakat var bir sorun; insan hedef bellediği şeyleri yapmamakta niye direnir ki? Üstelik herkes aynı dertten mustarip olduğuna göre, pazartesi başladığı diyeti salı bozduğuna göre ortak bir meselemiz var. Ya da bu kadar yaygın bir olayı normal mi kabul etmeliyiz?
Yok yok, sorunun temeline inmeliyiz. İşte bir Hayat Bilgisi hizmeti; işten kaçmadık, işin uzmanlarına danıştık. Ey sevgili okur, sen de uzayıp giden yeni yıl listeleri yapıp üç gün sonra nereye koyduğunu bile unutuyor, yıl sonunda geriye dönüp baktığında vicdan azabıyla kavruluyorsan bu yazıyı es geçme, oku.

Haberin Devamı

Yeni yıl büyüsü yerini rutine bırakınca motivasyon kayboluyor

1 Ocak’ta alınan bir kararla 25 Mart’ta alınan bir karar arasında, uygulamaya geçme olasılığı bakımından fark var mı?

- Senenin herhangi bir günü verilen bir karardan farklı olmasından ziyade, kararın nasıl verildiği çok önemli. Eğer kararı uygulamaya geçirmek için gerekli olan planlama yapılmaz ise karar hangi tarihte alınmış olursa olsun gerçekleşmesi zor olacaktır. Yeni yıl genellikle insanların bütün bir senenin daha iyi geçmesi, şans getirmesi, hayatta daha iyi bir konuma gelmek için dilekler dilediği bir dönem. Dolayısıyla bu pozitif inanç ile kendi gerçekleştirecekleri karar içinde yüksek bir motivasyon buluyorlar. Yeni yıla özel olarak, büyük değişimleri kısa sürede, hatta 1 günde değiştirebileceklerine inanıyorlar. Ancak farkında olunmayan şey, değişimi gerçekleştirmenin o kadar da kolay olmadığı.

Haberin Devamı

En sık verilen yeni yıl kararları diye bir liste yapmak mümkün mü?

- Evet mümkün. Bunlar genellikle kolay kolay gerçekleştirilemeyen şeyler oluyor. Sigarayı veya alkolü bırakmak, kilo vermek, kendine yeni bir hobi edinmek, spora başlamak, para biriktirmek, düzenli çalışmak, kendine daha fazla zaman ayırmak, dil öğrenmek, daha sağlıklı yaşamak, daha sık seyahat etmek, gönüllü işlerde çalışmak gibi.

Alınan kararların ne kadarı gerçekleştiriliyor?

- Gerçekleştirme oranı çok düşük, genelde 3-4 gün ile sınırlı. Bunu başaran bir azınlık da var. Ama bakıldığında, bu kişilerin aslında uzun bir süredir bu kararı gerçekleştirmek için kendilerine göre çeşitli hazırlıklar yaptıkları görülüyor.

Haberin Devamı

Neden kararlar kağıt üzerinde kalıyor?

- Çoğunlukla yeni yılın büyüsü kısa sürede kendini günlük rutine bırakıyor. Kararlar önemini yitiriyor ve gerçekleştirme motivasyonu düşüyor. Ayrıca kararlar büyük ölçüde yaşam tarzını, alışkanlıkları değiştirmek üzerine. Dolayısıyla 1 gün içinde değiştirmek ve gerçekleştirmek oldukça zor. Belki de bu yüzden çoğu zaman 1 gün ile sınırlı kalıyor.

DİL ÖĞRENEMİYORSANIZ YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİN

Bir insan her sene aynı kararları alıyor ama uygulamayı beceremiyorsa, bu kişide mi, kararda mı sıkıntı var demektir?

- Kesinlikle kararda sıkıntı vardır. Ancak bu her sene tekrarlandıysa, kişide kendiyle ilgili “ben başarısızım” gibi olumsuz düşünceler yerleşebilir. Adım adım başarıya ulaşabileceği bir konudan tamamen pes ederek vazgeçmesine neden olabilir. Sık sık bir karar verip bunu gerçekleştirememek, kişide hayal kırıklığı ve güvensizlik yaratabilir. Örneğin, yabancı bir dili hep aynı yöntemle öğrenmeye çalışıp bunu başaramayan ve sonunda dili öğrenmekten vazgeçen pek çok insan var.

Haberin Devamı

KARAR ALIRKEN KENDİNİZE BUNLARI SORUN

- Bunu gerçekten yapmak istiyor musunuz? Ne kadar istiyorsunuz?

- Gerçekleştirmezseniz hayatınızda ne gibi zorluklar olacak?

- Uyguladığınızda hayatınızda ne gibi önemli değişimler olacak?

- Bu değişimleri gerçekten istiyor musunuz?

KARARLARIN KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMASI İÇİN

- Net tanımlar yapın.

- Hepsini bir kağıda yazın.
- Gerçekçi hedefler belirleyin. Örneğin, bu yıl spora başlayacağım yerine bu yıl haftada 1 ya da 2 gün spora gideceğim, daha gerçekleştirilebilir ve somut bir hedef.

- Hareket planı oluşturun.

-İnancınızı kaybetmeyin. Bir pazartesi öğleden sonrasında daha, yeni başladığınız rejiminizi bırakıyor olabilirsiniz. Ama bu salı günü gelmeyecek demek değil.

Haberin Devamı

- Büyük hedefleri küçük parçalara bölün.

- Gerekiyorsa başkalarından destek alın, işbirliği yapın. Çocuklarınızdan, eşinizden, ailenizden hatta tehlikeli bir alışkanlığı ortadan kaldırma ile ilgili hedefler konusunda uzmanlardan yardım alın.

-  Karşınıza çıkacak olumsuzluklara karşı esnek olun.

- Kendinize ödüller koyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!