En iyi 10 Türk lezzet zinciri

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10 Türk lezzet zinciri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 00:00

Amerikalı ve Avrupalı pek çok restoran ve kafe zinciri, son birkaç yıldır Türkiye’de şube açıyor. Bunların arasında fast-food restoranları, kafeler, hatta slow-food restoranlar bile var. Ancak yiyecek içecek sektörü öyle hızla büyüyor ki, Türk markalarına da piyasada yer var. Onlarca Türk firması şubelerini hem Türkiye, hem de yurtdışında açıyor.

Muhallebiciden pastaneye, restorandan kafeye kadar pek çok yerli zincir var. Çoğunun geçmişi çok eskilere dayanıyor ve Türkiye’ye özgü lezzetli mönülerini yıllardır devam ettiriyorlar. Ancak hepsinin büyümesi, bazılarının franchise (bayilik) yöntemiyle yaygınlaşması, son yıllara rastlıyor. Bu hafta lezzet tutkunu jüri üyelerimize yerli lezzet zincirlerinin en iyilerini sorduk. İşte kimisi yıllardır ayakta kalmayı başaran, kimisi yeni açılıp hızla büyüyen 10 Türk yiyecek-içecek zinciri.

EN İYİ 10

1. Kahve Dünyası

2. Tike

3. Borsa

4. Saray

5. Bolulu Hasan Usta

6. Aslı Börek

7. Divan Pastanesi

8. Özsüt

9. Develi

10. Sahan

KAHVE DÜNYASI

Türk kahvesine önem veriliyor

2004 yılında ilk kafesini İstanbul Eminönü’nde açarak toptan ve perakende kahve satışına başlayan Kahve Dünyası, ikinci kafeyi kısa bir süre sonra Kabataş’ta açtı ve hızla büyüdü. Jüri üyelerimizin bir numaraya çıkardığı Kahve Dünyası, İstanbul, Eskişehir, Bursa ve Antalya dahil olmak üzere toplam 22 halkadan oluşan bir zincir haline dönüştü. Altınkılıçlar’a ait Kahve Dünyası zincirinde, espresso tarzı İtalyan kahveleri öne çıksa da, işletme Türk kahvesinin daha ön planda olması için özen gösteriyor. Kahve Dünyası’nda kahvenin yanı sıra Chocolate World adı altında, kendi ürettikleri çikolataları da denemek mümkün. Bunlar her dükkanın içindeki fırında hazırlanıyor ve taze servis ediliyor. Ayrıca cheesecake, sandviç ve pasta çeşitleri de var. Kabataş Kahve Dünyası: 0212 244 07 00, www.kahvedunyasi.com

TİKE

Adana kebabın mekánı

1998’de Adanalı dört kuzen Mehmet Ali Burduroğlu, Eyüp Ferhat Yeşilfırat, Musa Orhan Tekin ve Kamil Seha Tekin tarafından Levent’te ilk restoranını açan Tike, Adana mutfağını İstanbullulara sevdirmeyi amaçlıyordu. Küçük et parçası anlamına gelen Tike ismini benimsediler. Restoranlar Şaşkınbakkal, Kemerburgaz, Florya, Bornova, Kavaklıdere gibi önemli kentlerin ilçelerinde art arda açıldı. Bugün İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da toplam 17 halka var. İsrail ve Atina’da da ikişer restoran açtı. Gelecek aylarda Bahçeşehir, İzmir Swissotel, Ankara Panora Alışveriş Merkezi, Ankara Ümitköy, Bursa, Kiev, Selanik ve Kıbrıs Girne’de hizmet vermeye başlayacak. Tike’de en çok Adana kebap ve çöp şiş yeniyor. Dondurmalı irmik helvası da meşhur. Tike’ye www.tike.com.tr adresinden de online sipariş verilebilir. Tlf: 444 84 53.

BORSA

Türk mutfağının sembolü

Borsa Lokantası’nın hikayesi 1927’de İstanbul Bahçekapı’da başlıyor. Adını o dönemde bulunduğu yerde faaliyet gösteren Zahire Borsası’ndan almış. 1983’te Sirkeci’ye taşınan Borsa Lokantası kapanmak üzereyken Rasim, Tahsin ve Ali Reşat Özkanca kardeşler tarafından satın alındı. Borsa lokantalarının bir bölümü alakart, bir bölümü ise selfservis. Aralarında en prestijlisi, Harbiye’deki Boğaziçi Borsa Restoran. Burası, Türkiye’nin en iyi Türk mutfağı lokantalarından biri olarak biliniyor; bu nedenle pek çok kez Hürriyet Cuma’nın en iyiler listesine girdi. Zincirin Fenerbahçe, Harbiye ve İstinye Park’ta yeni açılan İstinye lokantaları, alakart servis yapıyor. Eminönü, Taksim ve Atatürk Kültür Merkezi’nde ise self servis lokantaları bulunuyor. Boğaziçi Borsa Restoran Tlf: 0212 219 21 21, www.borsarestaurants.com

SARAY

En ünlü muhallebici

Saray Muhallebicisi’nin hikayesi 1860’larda Kerem Çavuş’un İstanbul Fındıklı’da açtığı muhallebiciyle başlıyor. Torunu Hüseyin Topbaş Kasımpaşa’da bu geleneği Bizim Muhallebici adıyla devam ettiriyor. Hepimizin bildiği Beyoğlu’ndaki Saray Muhallebicisi ise adını 1948’de alıyor. Çünkü o yıllarda dükkanın yanında Saray Sineması bulunuyor. 1950’lerde yumurta, muhallebi ve tavukla başlayan mönü, şimdi 100’ün üzerinde çeşit içeriyor. En çok tercih edilenler kazandibi, tavukgöğsü, tavuklu pilav ve tavuk suyu çorba. Beyoğlu Saray’a (geçen yıl yeni yerine taşındı) Teşvikiye, Osmanbey, Galleria-Ataköy, Saray Manhattan Pizza, Fatih Saray ve Maltepe Carrefour Saray eklendi. Şu anda İstanbul’da Saray’ların sayısı 13’ü buldu. Beyoğlu Saray Muhallebicisi Tlf: 0212 292 34 34, www.saraymuhallebicisi.com

BOLULU HASAN USTA

123 şubesi var

Bolulu Hasan Usta, 1982’de İzmir Kemeraltı’nda 18 metrekarelik bir dükkan olarak açıldı. İlk ürünler karadut şerbeti, karadut dondurması, limonata, fırında sütlaç ve keşkül oldu. 1989’da Alsancak’ta ikinci şube açıldı. Bolulu Hasan Usta ismi iyice tanınınca bayilik talepleri başladı. 1997’de tatlı fabrikasını açtı. Aynı tarihte ilk franchising verildi. Şu an Bolulu Hasan Usta 36 halkayla en çok İstanbul’da bulunuyor. Toplam şube sayısı ise 123. Zincirin bir halkası da Kıbrıs’a uzanıyor. Bolulu Hasan Usta’nın tatlılarında kullanılan süt, Hasan Usta’nın İzmir Harmandalı’nda kurduğu özel çiftlikten, aşure için gerekli narlar Menemen’den, cevizler Nazilli’den, gülsuyu Isparta’dan, buğday Antep’ten, şeker Uşak’tan, fındık ise Giresun’dan getirtiliyor. En çok kazandibi, sütlaç ve profiterol yeniliyor. www.boluluhasanusta.com.tr

ASLIBÖREK

Her çeşit su böreği burada

Daha önce de yemek sektöründe çalışan Aziz Kutlu, Mehmet Badem ve Mustafa Akbulut’un biraraya gelmesiyle ilk kez 1994 yılında Göztepe’de açıldı. İlk zamanlar daha çok peynirli, kıymalı ve ıspanaklı su böreği satılan börekçide daha sonra ev baklavaları, zeytinyağlı dolmalar, sütlü tatlılar, pasta ve kurabiye çeşitleri de yerini aldı. Göztepe’den sonra Beşiktaş ve Levent’te açılan Aslı Börek, İstanbul dışında Ankara, Bursa, İzmit ve Antalya açtığı şubelerle zincirine 48 halka ekledi. Daha çok pastane tarzında tasarlanan Aslı Börekler’in son açılan dükkanlarında daha modern bir kafe havasını görmek mümkün. Göztepe Aslı Börek Tlf: 0216 360 65 78, www.asliborek.com

DİVAN PASTANESİ

Günde 1 ton çikolata yapıyorlar

Divan Pastanesi, 1956’da Divan Oteli’nin açılmasıyla birlikte hizmete girdi. İsviçre’deki Huguenin Pastaneleri’nden Divan’a davet edilen pasta ve tatlı şefi Kundert, Divan Pastanesi’nin tatlarını yarattı. Divan Pastaneleri, Elmadağ’dan sonra ikinci adres olan Erenköy’de müdavimleriyle buluşuncaya kadar 8 yıl geçti. Daha sonra 1974’te Bebek’te bir pastane daha açıldı. Divan Pastaneleri bugün Taksim, Gayrettepe, Ankara, Antalya ve Marmaris gibi toplam 14 noktada hizmet veriyor. Divan Pastanesi, çikolatası, madlenleri, lokumları, dondurmaları, rokokosu ile tanınıyor. Belçikalı ve Türk şeflerden oluşan ekip günde bir ton çikolata üretiyor. Divan Pastanesi Elmadağ Tlf: 315 55 00, www.divan.com.tr

ÖZSÜT

O da İzmir’de ortaya çıktı

Özsüt de tıpkı Bolulu Hasan Usta gibi İzmir Kemeraltı’nda ilk dükkanını açan bir muhallebici zinciri. Açılışı 1938’e uzanıyor. İlk üretilenler eskiden saray mutfağından çalışmış olan tatlı ustası Sefer Usta’nın yoğurt ve kaymakları. Sefer Usta’nın başlattığı bu serüven, zaman içinde süt ürünlerinden muhallebiciye doğru dönüşüme uğradı. 1980’de Sefer Usta’nın oğlu İbrahim Urlulu liderliğinde, çok daha iddialı bir kulvara girdi. Özsüt ustalarını da ortak alan İbrahim Urlulu, 1991’de İzmir Alsancak’ta ilk şubeyi açtı. Bugün 117 şubesi var. Kazandibi, muhallebi, ekmek kadayıfı üreterek sektöre giren Özsüt, şimdi kafeye dönüştü. Dondurma ve pastaya da büyük önem veriyor. Örneğin her ay özel bir pasta hazırlanıp sunuluyor. Özsüt Taksim Tlf: 0212 244 87 90, www.ozsut.com.tr

DEVELİ

Yeni yeri 7 bin metrekare

Arif Bey’in (Develi) 1912’de Antep’te bir kebapçı açmasıyla doğdu Develi ismi. Onun torunu Arif Develi ise 1966’da İstanbul Samatya’da bir lokanta açtı. Bu Develi başta 100 kişilikti. Ancak o kadar ilgi gördü ki şu anda 1300 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. 1997’de Kalamış Develi, 1999’da Kalamış Develi Balık ve 2001’de Etiler Develi oldu. Önümüzdeki yıl Ataşehir’de yedi bin metrekarelik bir Develi açılacak. Burada bir kasap ve baklavacı da olacak. Develi’de en çok tercih edilen yemekler fıstıklı kebap ve patlıcan kebap. Antep ev yemekleri de sunuluyor. Ramazandan sonra parça et ve pirinçten yapılan yuvarlamayı deneyebilirsiniz. İlkbaharda ise yeşil erik tavası tercih ediliyor. Develi Samatya Tlf: 0212 529 08 33, www.develikebap.com

SAHAN

Mevsimine göre kebap

1970’te dönemin tatil beldesi İstanbul Caddebostan’da Hüseyin Kani Öztan ve bacanağı Mehmet Sancılı tarafından ilk şubesi açıldı. 1984’te Hüseyin Kani Öztan’ın oğlu Tahir Tekin Öztan işletmeyi devraldı ve zincirin diğer halkalarını eklemeye başladı. 1992’de Acıbadem’de, 1994’te Suadiye Bağdat Caddesi’nde, 2000’de Carrefour Ümraniye’de, 2003’te 1500 kişilik kapasitesiyle Ataşehir’de, geçen yaz Kuruçeşme’deki eğlence mekanı Sortie’de ve temmuz ayında Bostancı’da açıldı. Bir sonraki hedef sunulan yöresel yemekleri Yunanistan’a taşımak. Sahan’da mevsimsel kebaplar öne çıkıyor. Şu sıralar yuvalama çorbası ve fıstıklı sahan kebabı tavsiye edilir. Sahan Carrefour Ümraniye Tlf: 0216 525 13 13, www.sahan.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!