Emel Müftüoğlu bir yetenek avcısı mı?

Güncelleme Tarihi:

Emel Müftüoğlu bir yetenek avcısı mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 00:00

Popüler müzikte şöhrete kavuşan şarkıcı, aranjör, klip yönetmeni, kim varsa hepsinin kariyerinde ortak bir isim var: Emel Müftüoğlu. Bunda şaşılacak ne var, Müftüoğlu 1992’den beri müzik piyasasında, elbette pek çok kişiyle çalışmıştır diyebilirsiniz. Farklı olan nokta, bütün bu isimlerin ilk kez Emel Müftüoğlu albümlerinde ortaya çıkması.

"İlk şarkımı Emel seslendirdi", "İlk aranjman çalışmamı Emel için yaptım", "İlk kez Emel’in vokali olarak müzik dünyasına girdim" gibi cümleler çoğalmaya başlayınca, Emel Müftüoğlu’nu arayıp sorduk: "Siz bir yetenek avcısı mısınız?"

Müzik dünyasında pek çok ismin kariyerinde ilk olmuşsunuz. Yetenek keşfetmede yeteneğiniz mi var?

- Vallahi şimdi siz bunları alt alta sıralayınca fark ediyor insan. Ben de şaşırdım biraz şu anda. Ama yetenekleri keşfetme düşüncesine katılmıyorum. Bir yeteneğiniz varsa mutlaka ortaya çıkar. Ben sadece aracı olup, hızlandırmış olabilirim. Bir tek şunu biliyorum, boşu boşuna yapımcı olmadım. Çabuk algılayabiliyorum ve en önemlisi inanıyorum. Bugüne kadar da hiçbiri beni yanıltmadı. Yıllar önce Mustafa Sandal’a "Sen şarkıcı olacaksın, çok da başarılı olacaksın" dediğimde Mustafa kendisi bile inanmamıştı, kahkahalarla gülmüştü.

O hikayeyi biliyorum. Hatta Mustafa Sandal "İyi ama benim sesim iyi değil ki" demiş size...

-
Ben de ona "Sesi kötü olan insan yoktur ki. Senin acayip bir enerjin ve ruhun var" demiştim. Mustafa’nın inanılmaz bir heyecanı vardı. Bana şarkılarını ilk dinlettiğinde "Dur bir dakika" dedim. Faka Bastın albümüm bitmişti, basılmak üzere fabrikaya gitmişti. Apar topar baskıyı durdurdum ve Mustafa’nın iki şarkısını da o albüme ekledim. Çünkü çok inandım.

Bütün bu isimleri size çeken şey nedir? Nasıl bulup çıkarıyorsunuz bu müzisyenleri?

- Bu galiba çok insan tanımamla ilgili. Kim olduğu, ne iş yaptığı, sosyal konumu hiç önemli değil. Bir bakan da arkadaşım olabilir, 6 yaşında bir çocuk da. Hayatım insan biriktirmekle geçti. Bir de hiç üşenmiyorum. Mesela bana diyorlar ki, Ağrı’da bir çocuk var, dinlemen lazım. Seve seve zaman ayırıyorum. "İnşallah öyle yeteneklidir ki, yüzüne olumsuz bir şey söylemek zorunda kalmam" diye dua ediyorum.

Üstelik bu isimleri başka müzisyenlerle tanıştırıp kariyerlerinin parlamasına vesile olmuşsunuz. Bütün bu müzisyenleri kendinizde tutup, bencil de davranabilirdiniz...

- Burada yapımcılık gözüm devreye giriyor. İşin bu tarafı beni çok daha mutlu ediyor. Hiçbir müzisyen arkadaşım beni kırmaz. Mesela şu anda Sinan Akçıl’da çok güzel iki şarkı var. Rica etsem, bana seve seve bu şarkıları verir. Ama bu şarkıların kime daha çok yakışacağını biliyorum. Ben söylersem yazık olur. Müzik hayatımda en çok buna dikkat ettim. Mesela Hakan Peker’in İlla ki şarkısı bana gelmişti ilk önce. Ben bu şarkı bana değil, kesinlikle Hakan’a olur dedim ve ona gönderdim. Fulden Uras’ın çıkış yaptığı Bensiz Olsun şarkısı, Serdar Ortaç’ın benim için yaptığı bir besteydi. O şarkının Fulden’de olması gerektiğini düşündüm. Nitekim de doğru kararmış.

Peki hiç mi kıskanmıyorsunuz?

-
Tabii ki tatlı kıskançlıklarım olur. Ama eğer o şarkı benden daha çok ona yakıştıysa, o zaman çok daha mutlu oluyorum. Kime yakışacağını doğru tahmin etmek, işte yine doğru tahmin ettim demek çok daha keyif verici. Zaten şimdi bir prodüksiyon şirketi kurduk. Televizyona programlar yapacağız. İleride müzikle ilgili bir bölümü de olacak. Bundan sonra beni yapımcı olarak daha çok göreceksiniz.

Son soru: Bu aralar yeni keşfettiğiniz bir yetenek var mı?

- Evet aslında biri var ama söylemem. Hadi, şu kadarını söyleyeyim. Adı M ile başlıyor, erkek, kendi sözlerini, bestelerini yazıyor, söylüyor. Aslında onu tanıyorsunuz. Ama bu yönünü hiç görmediniz. Türkiye’den biri yurtdışına açılacaksa, bu kesinlikle o olacak ve buraya yazıyorum, çok ses getirecek.

BAĞLANTILAR BÖYLE KURULUYOR

Alper Narman’la tanışmam çok ilginç. Benim şarkıcılığa başladığım ilk yıllardı. Memduhpaşa’da bir yılbaşı gecesi şarkı söylerken 15 yaşında bir kız geldi. Çok güzel bir sesi vardı ama çok küçüktü. Ona önce okulu bitir, ondan sonra bana gel dedim. O kız yıllar sonra beni buldu. Bahsettiğim kız Ferhat Göçer’in Cennet şarkısının söz yazarı Aslızen Yentur. Beni Alper Narman’la o tanıştırdı. Alper o zamanlar Bursa’da yaşıyordu. Bestelerini dinler dinlemez "Sen hemen İstanbul’a geliyorsun" dedim. Bir yıl benim evimde kaldı. Arabesk albümümdeki bütün şarkılar Alper’le Fettah’ın besteleriydi. Sonra onları Hande Yener’le tanıştırdım. Hande Yener’in pek çok hit şarkısına imza attılar.

BENİM ALBÜMLERİM HEP SEZEN AKSU’YA ENDEKSLİ OLDU

Benim üstümde taşıyabildiğim, çıkış yaptığım şarkılar hep Sezen Aksu şarkıları oldu. Nedense onun ruhunu kendime daha yakın hissediyorum. Albümlerim de o yüzden daha çok ona endeksli oluyor. Öyle olunca da albümlerimde genelde diğer şarkılar Sezen şarkıları kadar öne çıkamıyor.

KİMLER İLK KEZ ONUNLA ÇALIŞTI

Mustafa Sandal’ın Affet Arkadaş ve Yerin Dolmuyor adlı ilk besteleri Emel’in Faka Bastın albümünde yer aldı. Radyo DJ’liği yaparken Mustafa Sandal’ı şarkıcı olmaya Emel Müftüoğlu yönlendirip ikna etti.

Tarkan’a verdiği Dön Bebeğim, Bendeniz’e verdiği Gönül Yareler İçinde gibi şarkılarıyla tanınan ve daha sonra kendisi de 3 albüm yapan Ümit Sayın’ın ilk besteleri Gitme ve Çal Beni, Emel’in Faka Bastın albümünde yer aldı. Gitme şarkısını daha sonra Tarkan seslendirdi, büyük ses getirdi.

Son günlerde pop müzikte başarılı bir çıkış yakalayan Murat Boz, müzik kariyerine Emel Müftüoğlu’nun vokalisti olarak başladı. Emel’in vokalistleri arasında Deniz Seki de yer aldı.

Yönetmen Abdullah Oğuz’un Londra’dan İstanbul’a geldiğinde ilk yaptığı iş Emel Müftüoğlu’nun Hovarda klibini yönetmek oldu. Bu kliple yönetmen MTV’den ödül aldı. Klibin asistanı Deniz Akel de daha sonra başta Emel olmak üzere pek çok sanatçıya klip çekti.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Seray Sever, ilk kez Emel Müftüoğlu’nun Hovarda klibinde oyuncu olarak görüldü. Sever’in televizyon camiasına adım atışı bu kliple oldu.

Son yıllarda popüler müzikte aranan besteciler haline gelen Alper Narman, Fettah Can ve Altan Çetin’in ilk besteleri yine Emel albümlerinde yer aldı. Özellikle Hande Yener’e yaptıkları şarkılarla popüler olan Alper Narman ve Fettah Can ikilisini Hande Yener’le Emel Müftüoğlu tanıştırdı.

Son yılların başarılı aranjörlerinden Sinan Akçıl ve Hacı lakaplı Mustafa Ceceli yine ilk düzenlemelerini, onun albümleri için yaptı. Sinan Akçıl, Emel’in albüm kaydı sırasında İzel ve Sezen Aksu’yla tanıştı. İzel, Sinan Akçıl’ın müzik direktörlüğünde 2 albüm yaparak eski günleri kadar ses getirdi. Mustafa Ceceli ise yine Emel’in albüm kaydı sırasında Sezen Aksu’yla tanıştı. Ceceli şu anda Sezen Aksu’nun orkestrasında çalıyor, Aksu’nun hemen hemen bütün şarkılarının aranjmanını yapıyor.

Henüz bu kadar popüler olmamışken Nazan Öncel’den ilk besteleri yine Emel Müftüoğlu aldı.

Zaga’da yaptığı skeçler ve reklam filmleriyle ünlenen Ayça Tekindor, müzik dünyasına Emel Müftüoğlu’nun prodüktörlüğünde yaptığı albümüyle girdi. Albümdeki Buraları Yıkılıo şarkısı uzun süre kulüplerde çaldı.

Çağla Şıkel, ilk kez Emel Müftüoğlu’nun Yeşillendim klibinde dikkat çekti.

Davulcu Murat Yeter, ilk kez Emel Müftüoğlu’nun albümlerinde düzenleme yaptı. Bugün, piyasada tanınan, beğenilen aranjörlerden biri.

Okan Bayülgen klip işine de girdi. İlk klibini Emel’in Evlenilecek Kızlar Eğlenilecek Kızlar şarkısı için çekti.

ONLAR NE DİYOR?

MURAT BOZ (Eski vokalisti) Ben müzik dünyasına Emel’in vokalisti olarak adım attım. Nasıl tanışmıştık hatırlamıyorum ama Emel’in vokalisti olarak geçirdiğim 3 yıl bana çok şey kattı. Bana ilk inanan insanlardandır. Birlikte çok da eğlenceli yıllar geçirdik. Nabız ölçmesini çok iyi biliyor.

AYÇA TEKİNDOR (Prodüktörlüğünü yaptığı şarkıcı)
Onu çok eskiden beri tanıyorum. İlk albümümde onun prodüktör olması Stelyo Pipis sayesinde oldu. Çok iyi anlaştık. Çok iyi bir vizyonu vardır. Bu sayede başkalarının fark etmediği pek çok detayı fark edebiliyor.

SİNAN AKÇIL (Aranjörü) Biz Emel’le Arabesk albümü döneminde stüdyoda tanıştık. Yaptıklarımı dinledi, bir şarkısını aranje etmemi istedi. Onu çok beğenince ben o albümde 5 şarkıyı düzenlerken buldum kendimi. Albümde şarkı eksiği vardı, bir şarkı yaptım, ilk bestem oldu. Bana "Ben hiç yanılmadım. Sen çok başarılı olacaksın." demişti. Beni Sezen Aksu ve İzel’le tanıştıran odur. Onun onayladığı her şarkım hit oldu. Her zaman yaptıklarımı dinletir, fikir alırım. Prodüktör olarak büyük yeteneği var. Bu yeteneğini daha çok kullanmasını istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!