Eleştirmenler zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Eleştirmenler zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2013 01:13

En iyi sinema yorumcuları haftanın filmlerini değerlendiriyor.

Haberin Devamı

En dikkat çekeni ‘Gözümün Nuru’

Esin Küçüktepepınar
Gözümün Nuru 3 yıldız
Sinema ve gören gözler aşkına!
Buraya kadar 3 yıldız
Holywood’un genç komikleri makaraları ‘sahiden’ koyvermiş!
Paranoya 1 (yıldız)
Yeni başlayanlar için ‘patron’ üçkağıtları
Kesisen Hayatlar 3 yıldız
Balkanlar’dan suçluluk duygusu üzerine evrensel bir film

Olkan Özyurt
GÖZÜMÜN NURU (3.5):
Hayatın içinden, acıyı bal eyleyen bir film. Yönetmenler kendi deneyimlerinden yola çıkarak sinemayla kurulan ‘takıntılı’ ilişkilerini vefalı, dramatik, ironik, yenilikçi, samimi, naif ve coşkulu bir filme dönüştürüyor.
KESİŞEN HAYATLAR (3.5): Sırp yönetmen Srdan Golubovic’ten, Bosna Savaşı’yla ilgili bir yüzleşme filmi. İnsanlık adına doğru soruları soran sarsıcı bir yapım.

Atilla Dorsay
SEV BENİ (3)
Antalya’da jüriler de, eleştirmenler de es geçti. Ama ben seyircinin seveceği bir film olduğunu düşünüyorum. Bu aşk öyküsü, gerçi klasik Türk
erkeği- Rus kadını ilişkisine dayanıyor. Ama şahane Kiev dekoru, Ushan
Çakır- Ukraynalı Viktoria Spesyvtseva ikilisinin karizması ve yazar-yönetmen çift Maryna Er Gorbach-Mehmet Bahadır Er’in incelikli yaklaşımıyla, rahatça izleniyor.

MURAT ERŞAHİN
GÖZÜMÜN NURU: İki genç sinemacı Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yeni filmleri, Saraçoğlu’nun gerçek öyküsünü taşıyor perdeye. Hüzünle mizahı buluşturan yapım, Adana Altın Koza’da ‘en iyi film’ ödülünü “Yozgat Blues” ile paylaşmıştı. Karanlığa gülümseyen içten bir film. (3)
SEV BENİ: “Kara Köpekler Havlarken” ile anımsayacağınız Mehmet Bahadır Er ile Maryna Gorbach’ın, Altın Portakal için yarıştıkları yeni filmleri, biçim olarak sınıfı geçiyor ama içeriğinde sorunlar var. Ukrayna’da geçen aşk öyküsü, aşka inandıramıyor ama baştan sona izletiyor kendini. (2)

Kaan Karsan
Buraya Kadar: Seth Rogen, Evan Goldberg ikilisi bir maden bulmuşlar; ancak bu madeni yeterince işleyememişler sanki. Yine de senenin en komik filmlerinden biri. (2,5/5)
Sev Beni: Türk erkeği ve Rus kadını ilişkisini tartışmaya mahal verebilecek manevralarla işleyen Sev Beni, aslında son derece basit ve sözcüklerin ilk anlamına kaçan bir ‘tutku’ hikayesi. (1/5)
Gözümün Nuru: Yer yer komik ve doğal. Lakin Melik Saraçoğlu’nun kendi hayatına daveti, kimi zaman fazla cüretkar oluyor; trajik ve komik birbirine karışıyor. (1,5)
Onur Savaşı: Başından sonuna değin tartışmalı, asap bozucu ve rahatsız edici... Mads Mikkelsen’in oyunculuğu ise en az filmin mevzusu kadar sarsıcı. (3/5)

Ömür Gedik
PARANOYA
Konu gayet güzel, modern ve çıkış noktası sağlam. Paranoya, Joseph Finder’ın 2004 yılında yayımlanan bestseller romanından uyarlama. Günümüzün acımasız iş ortamındaki rekabetin sıradan insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerini anlatıyor. Ama böyle bir romandan çıkan film aynı başarıyı yakalayamamış. Bir televizyon dizisi tadındaki Paranoya için içimi en çok acıtan Gary Oldman ve Harrison Ford gibi iki usta ismin harcanmış olması oldu. İki usta oyuncunun, iki ezeli rakip olarak karşılaştığı o kritik sahne bile o kadar sıradan bir etki bırakıyor ki!Liam Hemsworth ve filmde bolca öne çıkarılan güzel vücudu daha kariyerlerinin başındalar ama Oldman ve Ford’a gerçekten de yazık olmuş. Yönetmen Robert Luketic kusura bakmasın ama çok satan bir kitap ve yıldızlı bir kadrodan böyle sıradan bir film çıkarmak da ayrı bir yetenek olsa gerek. (2,5)
THIS IS THE END
Bir komedi klasiği değil ama diyalogları ve işleyiş itibarıyla hayli eğlenceli bir film. Saçmalıklarla dolu ama kahkahalarla güldürüyor. Sevdiğim bir sürü oyuncu bir araya gelmiş ve de kendilerini oynamış üstelik. En çekici yanı da bu sanırım. (3,5)

Gülhan Düzgün
Sev Beni (1)
‘Kadın bakışı’ sorunlu filmlerden. Altın Bamya ödüllerinde, pek çok kategoride ödül alacaktır.
Gözümün Nuru: (3,5)
Altın Koza Film Festivali’nden en iyi film ödülü ile dönen sinefil ve sinema aşkı filmi, eğlenceli, esprili, zekice yazılmış senaryosu ile ‘sinemanın bir şenlik olduğunu’ bir kez daha duyuran filmlerden. Hayatım sinema diyorsanız kaçırmayın.

Uğur Vardan
Sev Beni (2)
Film, iki farklı kültür temsilcisi insanın birkaç gün içinde gelişen ilişkilerine odaklanıyor. İçeriden bir bakışla sosyolojik okumalara soyunmaya kalksa da bir türlü derinleşemeyen bir çalışma olmuş. Gerçekçi sonu ve Lenin heykeliyle ifade edilen sembolik anlatım ise galiba ‘Sev Beni’nin en başarılı yanı.

Haberin Devamı

Berke Göl
GÖZÜMÜN NURU
Filmin yönetmenlerinden Melik Saraçoğlu’nun tamamen kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını ve tedavi sürecini anlatan Gözümün Nuru, yaşanmış öyküsünün dramatikliğini ince bir mizah duygusuyla hafifletiyor. Meselesini görselleştirmedeki oyunbazlığı ve sinema tarihine yaptığı göndermeler de filme güç katıyor. (3)
SEV BENİ
Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach’ın beklenmedik bir aşk öyküsü anlatan yeni filmi, eli yüzü düzgün anlatımına rağmen, özellikle erkek dünyasını, erkek bakışını ele alırken kahramanlarıyla arasına mesafe koymadığı için siyaseten epey sorunlu bir sonuca ulaşıyor. (1,5)

Haberin Devamı

Vizyon filmleri

Sev Beni
Yön: Maryna Er Gorbach-Mehmet Bahadır Oyn: Viktoria Spesivtzeva, Ushan Çakır, Güven Kıraç, Yavuz Bingöl Tür: Aşk, Dram

Buraya Kadar
This Is The End
Yön: Seth Rogen-Evan Goldberg Oyn: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel Tür: Komedi, Aksiyon

Paranoya
Paranoia
Yön: Robert Luketic Oyn: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford Tür: Gerilim

Son Aşk
Mr. Morgan’s Last Love
Yön: Sandra Nettelbeck Oyn: Michael Caine, Clemence Poesy, Justin Kirk, Jane Alexander Tür: Komedi, Dram

Kesişen Hayatlar
Circles
Yön: Srdan Golubovic Oyn: Aleksandar Bercek, Leon Lucev, Nebojsa Glogovac ile Nikola Rakocevic Tür: Dram

Gözümün Nuru
Yön: Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu Oyn: Melik Saraçoğlu, Bilgin Saraçoğlu, Orhan Saraçoğlu Tür: Komedi, Dram

Onur Savaşı
Jagten (The Hunt)
Yön: Thomas Vinterberg Oyn: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg Tür: Drama

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!