Elektronik rakipler

Güncelleme Tarihi:

Elektronik rakipler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2008 00:00

Biri "Sarılmandan Belli Kırcan mı Belimi" dedi, diğeri "Sabaha Kadar Kucaklar Beni Romeo Romeo" diye haykırdı. Kıyafetleri, saçları, makyajları her gün haber oldu. Elektronik müziği temsil ettiklerini iddia ettiler. Bu yaz ikisi de yeni albüm çıkardı.

Şimdi dinleyiciler albümlerin hangisinin daha iyi olduğunu tartışıyor. Onları biz de kıyasladık. Bu karşılaştırmayı yaparken, Billboard yazarı Atilla Aydoğdu, müzik eleştimeni Naim Dilmener ve DJ Suat Ateşdağlı’nın görüşlerine başvurduk.

Kariyer hikayesi

35 yaşında, İstanbul doğumlu. Gerçek adı Makbule Hande Özyener. Lise mezunu. Tezgahtarken 1992’de Hülya Avşar ile tanışınca hayatı değişti. Sezen Aksu’nun vokalistliğini yaptı. İlk albümü 2000 yılında çıktı. Pop ’ta çok başarılıydı. 2006 albümü "Apayrı" ile elektronik müziğe kaydı.

Parladığı an

2000’de "Yalanın Batsın" şarkısıyla tanındı.

Aşk hayatı

17’sinde evlendi, 21’inde boşandı. Çağın (17) adlı bir oğlu var. Uzun süre Arda Can ile beraberdi. Kendinden 10 yaş küçük eski garson Kadir Doğulu ile evlenmeyi planlıyor.

Neleri seviliyor / sevilmiyor

Geçen yaz gazetecilere yaptığı "el hareketiyle" olumsuz tepkiler aldı. Albümleri için iddialı açıklamalar yapıp bazı hayranlarını sinirlendirdi. Ama görüntüsünü ve müziğini sürekli yenilenmesini sevenler var. Gay hayranları çok.

Görsel imaj

Onunla "Çakma Madonna" diye dalga geçenler bile çıktı. Burun estetiği yaptırdı. Saçları önce sarıydı, şimdi fosforlu pembe. Naim Dilmener, "Robotvari görüntüsü, en hafif deyimle kötü. Dünyayı Kurtaran Adam filminde karşıma çıksa yadırgamam," Atilla Aydoğdu da "Bence Alaturka imajı yapımcısından kaynaklanıyor" diyor.

Sahne Şovu

Emanuelle Cristofoli’den dans dersleri alıyor. Sık sık dans gruplarıyla sahneye çıkıyor. Keskin ve duraklamalı hareketleri robotu andırıyor.

Son albümü

Hipnoz isimli albümde 10 şarkı var. Düzenlemeler Erol Temizel’e ait. Atilla Aydoğdu "Yeni albümle şarkılar değil müzik ön planda ama bu tek başına bir şey ifade etmez" diyor. Naim Dilmener "Sıkıcı" diye niteliyor albümü: "Popun altın kızıydı. Poptan vazgeçip, daha dar bir çerçevede talep gören elektroniğe tamamen teslim olması çok tuhaf." Suat Ateşdağlı ise "Fiyasko" diyor.

Elektronik müzikteki duruşu

Elektronik müziğe geçişi pek inandırıcı bulunmuyor. Ateşdağlı’ya göre: "Yıllarca bana kırmızı çok yakışıyor dedikten sonra saçını turuncu yapıp birkaç alternatif arkadaş bularak elektronik yapıyorum diyemezsin."

Şarkı sözleri

Eski şarkısı Romeo, onu hep takip ediyor. Atilla Aydoğdu "Şarkı sözleri git gide didaktik oldu. ’Pinokyo-Pinokyo’ tekrarları daha önce üzerinden ’Romeo-Romeo’ diye geçtiği yerleri hatırlatıyor" diyor. Dilmener "Büyük yakalı Romeo’nun yerine, büyük burunlu Pinokyo ikame edince, olur sanmış" yorumunu yapıyor.

Kariyer hikayesi

32 yaşında, Adanalı. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nü yarıda bıraktı. 1999’da Miss Turkey seçildi. Mankenlik, sunuculuk yaptı. İlk single’ı başarılı oldu. İkinci albümü başarısını pekiştirdi. 2008 Radyo Boğaziçi En İyi Elektronik Albüm Ödülü’nü aldı. Reklamlarda da oynadı.

Parladığı an

2004’te "Çeksene Elini" ile tanındı.

Aşk hayatı

Ozan Doğulu ile uzun süreli bir ilişkisi oldu. Adı, futbolcu Ümit Davala, işadamı İbrahim Çapan ve Erdal Acar ile dedikodulara karıştı. Şu anda sevgilisi yok.

Neleri seviliyor / sevilmiyor

Tavırlarını soğuk ve durgun bulanların sayısı fazla. Ama, müziğe başladıktan sonra takındığı mesafeli tavır, polemiklere girmemesi, ciddiye alınmasını da sağladı. Yaptığı müziği beğenenler çok.

Görsel imaj

Uzun saçlarını yeni albüm için kestirdi. İmaj konusunda kendini bir başkasına emanet etmiyor. Uzun boylu, zayıf, keskin hatlara sahip Önal’ın fiziği hayranlarınca çok beğeniliyor. Naim Dilmener: "Albümü sevmemekle birlikte, fotoğraflarına ve klibine bayıldım" diyor. "Havası, şarkılarına gayet iyi oturmuş."

Sahne Şovu

Dans dersi almadığını söylüyor: "En büyük hoca, müziğin kendisidir; iyi ritmler duyduğum anlarda iyi figürler çıkıyor." Sahneye tek başına çıkıyor.

Son albümü

Sustuysam albümünde 11 şarkı var. Aranjmanlar Erdem Kınay ve Mehmet Can Erdoğan’a ait. Eleştirmenler albüm konusunda pek sert değil. Atilla Aydoğdu: "Yener’in albümü dinleyenin nefesini tüketirken Önal kendini nefes nefese dinletiyor." Dilmener: "Sıkıcı ama Hande Yener’inkine göre daha çağdaş bir elektronik sound var." Suat Ateşdağlı: "Dans ve elektronik müziği güzel birleştirmiş."

Elektronik müzikteki duruşu

Hande Yener’in tersine elektronik müziği baştan beri benimsedi. Aydoğdu şöyle diyor: "Manken kızdan şarkıcı olmaz modelini çabuk yıktı. Daha şimdiden müzikle bağı Hande’ninkinden daha çok gibi görünüyor."

Şarkı sözleri

Hande Yener’e göre daha çok beğeniliyor. Aydoğdu "Kendisinin de farkına varmamış olduğu doğuştan bir ifade kabiliyeti mevcut" diyor. Dilmener daha temkinli: "Her ikisi de muhtemelen yola çıkarken akıllarından geçirdikleri hikayeler vardı ama ne yazık ki şarkı sözlerine yansıtamamışlar bunu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!