Elektronik müzik dinlemeyi sevmem

Güncelleme Tarihi:

Elektronik müzik dinlemeyi sevmem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

Türkiye’nin elektronik müzik sevdası 90’ların sonu ve 2000’lerin başındaki gibi değil. Artık az ama öz bir kitleye hitap eden organizasyonlar yapılıyor. Massive Weekend de elektronik müzik sahnesinin taze kanlarından. Dün başlayan etkinliğe katılan önemli isimlerden Danimarkalı Anders Trentemoller ile konuştuk, elektronik müzik dinlemeyi sevmediğini keşfettik

Andres Trentemoller’i (37) soyadıyla tanıyoruz. Remiksleri ve canlı performansları tüm dünyada nam saldı. Türkiye’nin elektronik sever kitlesi de Trentemoller rüzgarından nasibini aldı. Aphex Twin gibi bir elektronik efsanesinin de Mew gibi yenilikçi alternatif bir rock grubunun da parçalarını remiksledi. 1997’de kurduğu Trigbag grubuyla müzik yaşamına başlayan Trentemoller, 2000’den beri kendi adıyla müzik piyasasında.
Türkiye’deki üçüncü performansını bu akşam gerçekleştirecek başarılı prodüktör ve DJ: “En son üç yıl çalmıştım. Atmosfer ve kitle muhteşemdi. Fakat şehir hakkında pek bir şey bilmiyorum ve bundan biraz utanıyorum. Önceki ziyaretlerimde gezerken duyduğum Türk Halk Müziği örneklerinin CD’lerini aldım ama isimlerini pek hatırlamıyorum” diyor.
Trentemoller iyi müziği kokusundan anlayan prodüktörlerden olsa da remiks yapacağı parçaları duygusal nedenlerle seçiyor. “Eğer bir parçanın güzel bir melodisi, insanı içine çeken bir atmosferi ya da sanatçının kendine has bir sound’u varsa çalışmak çok zevkli. Son olarak UNKLE’la çalıştım. Vokalleri en öne oturtacak şekilde kapkaranlık bir piyano parçası yaptım. Asıl amacım bir parçayı her zaman bambaşka bir hale sokmak. Sadece ritm ve groove’larla uğraşmaktansa yeni notalar ekleyip parçanın notasyonuyla tümden oynamayı severim.”

TERCİHİ FOLK MÜZİK

Ünlü DJ Trentemoller hakkındaki en ilginç bilgiyse elektronik müzik dinlemiyor oluşu. Indie rock, folk ve klasik müzik gibi tarzları seviyor: “Şu sıralar Sleep Party People, Efterklang, A Place to Bury Strangers, We Fell to Earth ve Esben and The Witch gibi grupları dinliyorum. Fakat son zamanlarda dinlediğim en müthiş sanatçı James Blake. Müziği hem duygu yüklü hem zeka pırıltıları saçıyor.” Elektronik müziğin alt türleri trance ve progressive hakkında da şunları düşünüyor: “Dünyada bu türlere ilginin azalmasından memnunum. Bunlar elektronik müziğe yapıştırılan kötü damgalardı. Sadece yaratıcı işlerle ilgileniyorum.”
Trentemoller; kendi adıyla kurduğu yeni grubuyla da geçen yıl ‘Into The Great Wide Wonder’ adlı bir albüm çıkardı, çok sayıda konser verdi. “Eskiden daha azdık ama yeni eklemelerle artık sahnede yedi kişi oluyoruz. Şu aralar grubum ve seyirci arasındaki kimyadan çok memnunum” diyen Trentemoller grup olmakla DJ olarak çıkmak arasında fark olduğunu da söylüyor.
İstanbul’a grubuyla değil tek başına gelecek Trentemoller; dinleyicileri eğlendiren bir DJ olarak yeni remikslere yer verse de çoğunlukla başkalarının pek çalmadıklarını çalarak şaşırtmaktan zevk alıyor: “DJ’ken asıl amacım insanları normalde dans etmedikleri mikslerle dans ettirmek. Grupla olmaksa bambaşka bir duygu. Özel sahne tasarımı ve görsel öğeler eşliğinde müzik yapmak çok eğlenceli. Son olarak iki vokalist, bir elektro ve bir de bas gitarist ekledim grubuma. Grupla Brezilya, Meksika ve Amerika konserlerimiz olacak. İstanbul’a son geldiğimde çok memnun ayrılmıştım. Seyirci kitleniz çok coşkulu.”

MASSIVE WEEKEND’DE NELER VAR

Massive Weekend’in amacı İstanbul’u dünya standartlarında elektronik müzik dinlenebilecek bir yer haline getirmek. İlki bu hafta sonu Galatasaray’daki Garajistanbul’da düzenleniyor. Dün 2GET4, Low Earth, Gooseflesh, Up Uo and Away, The Villagers, 3D Disco, Scanners, Uffie gibi elektronik müzik örnekleri sahne aldı. Fakat bugün asıl büyük gün. 19.00’da Avalanche’la başlayacak etkinlikte Avilo, Midose, M7D, Alic, Isolee ve Timo Maas feat. Santos ‘Mutant Clan’ 5 decks show, kanlı canlı ekipmanların başında olacak. Trentemoller ise gecenin sonunda çıkacak. 04.30’da bitecek etkinlik için biletix.com’dan bilet alabilirsiniz. Kalabalıkla coşmak isterseniz 67 lirayı, ‘yok ben VIP’im’ derseniz 100 lirayı gözden çıkarmalısınız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!