Ekran makyajında devrim

Güncelleme Tarihi:

Ekran makyajında devrim
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2011 00:00

Yüksek çözünürlüklü, yani HD televizyonlarla artık en ince detaya bile hakimiz. Görüntüler o kadar net ki, eski makyaj teknikleri işe yaramaz oldu; HD’ye uygun yeni bir makyaj yöntemi geliştirildi. Bu tekniğin yaratıcısı ve Miss Universe gibi organizasyonların makyaj takımının lideri Jos Brands, TRT makyözlerine eğitim vermek için İstanbul’daydı

Haberin Devamı

HD makyaj nedir? Nasıl ortaya çıktı?
- 30 yıldır kullandığımız analog televizyon makyajında pudra ve ışığın ön planda olduğu bir sistem vardı. Gayet de iyi işliyordu, insanlar televizyonda güzel görünüyordu. Ancak HD işin içine girince her şey değişti. Televizyon için yapılan makyaj, dışarıda nasıl doğal durmazsa, HD ekranlarda da öyle görünüyor! Üstelik yüzdeki en küçük bir çizgi ekranda iyice büyüyor. Dolayısıyla televizyondaki geleneksel pudra-ışık tekniğini değiştirmek gerekti. Bunun için ‘air brushing’ yöntemini keşfettik. Beş yıl önce Brezilya’nın en büyük televizyon kanalında test yaptık. Yüzün bir tarafında normal pudra ve sünger kullandık. Diğerinde ürünleri yüze fışkırtarak uyguladık. Bu uygulamayla küçük damlalar tüm yüze dağılıyor. Kameradan bakınca makyaj yüzde kalıp gibi değil, çok daha doğal durdu. Yumuşak bir cilt görünümü sağladı. Ekran makyajı için bir devrim oldu.

Şimdiye kadar nerelerde uyguladınız bu tekniği?
- Bu tekniği birlikte geliştirdiğimiz Kryolan markasıyla son yıllarda Almanya ve Fransa’daki moda gösterileri ve iki yıldır Miss Universe’te kullandık.

Kızlar gerçekten güzel mi yoksa makyaj harikaları mı izliyoruz?
- Kesinlikle hepsinin doğal güzel olduğunu söyleyemem! Öyle kızlar var ki, nasıl seçilip, Miss Universe’e gelmişler anlayamıyorum. Bu durumlardakiler için gerçekten çok iyi bir makyaj gerekiyor.

DOĞRU TEKNİKLERLE HERKESİ BAŞTAN YARATABİLİRİZ

Sizce makyajla herkes güzelleşebilir mi?
- Makyajı yapanın uzmanlığına göre, evet herkes makyajla güzelleşebilir. İyi bir makyaj tekniğiyle her şeyi yapabilirsiniz. 34 yıldır bu işi yapıyorum ve birinin görünüşünün yansımasını değiştirmek çok hoşuma gidiyor. Makyözler biraz büyücüler gibi, halihazırdaki şeyden farklı bir illüzyon yaratırız. Kimi yerlerle oynayarak tüm mimik ve özellikleri değiştiririz.

Sizin için güzel olan nedir? Makyajı yaparken kadınlarda neye göre değişiklik yapıyorsunuz?
- Kimi estetik kurallar tüm dünyada geçerli. Örneğin büyük ve parlak dudaklar ‘saflık ve hassaslık’ hissi verir. İyi bir cilt sağlık belirtisi. Fakat her kültürün de ayrı güzellik ölçüleri var. Benim için güzellik, müşterilerimin istediği görüntüdür. Örneğin Belçika’da hem özel hem de devlet kanalıyla çalışıyorum. Devlet kanalı daha doğal bir görünüm isterken, özel kanal ‘Barbie’ görünümlü kızları seviyor.

İyi makyajın sırrı nedir?
- Yüzde aşağı doğru inen tüm çizgiler çok kötü durur. Dolayısıyla göz makyajı yaparken, kedi gözleri gibi çizgileri hep yukarı doğru çekmelisiniz. Bunu gözün etrafındaki ışık ve gölgelerle oynayarak yapabilirsiniz. HD makyajda yüzlerce renk görebildiğimiz için artık makyajda tek bir renk kullanmak yanlış. Farklı tonları bir araya getirmelisiniz. Gözlere uygun tonlar; kahverengiyse pastel, renkliyse daha canlı seçenekler. Daha belirgin gözler için tamamlayıcı renkler uygulayabilirsiniz. Örneğin kahverengi gözlere yeşil kullanırsanız, kahverengi daha çarpıcı görünür.

Haberin Devamı

Ekran makyajında devrim


EN BÜYÜK MAKYAJ HATALARI

* Aynaya sadece karşıdan bakmak. Oysa, etraftakiler size yan taraftan da, arkadan da, her yerden bakabilir.
* En büyük hatalardan biri bu ton farklılığı. Spikerlere dikkat edin; konuşurken ellerini yüzlerini götürdüklerinde büyük bir ton farkı görürsünüz. Kullanacağınız ürün yüzünüzün orijinal rengine en yakın tonda olmalı.
* Kusurları kapatmak için makyaj yapılıyorsa, kapatıcınızın rengi büyük önem taşır. Çoğu kadında aşırı bir kapatıcı görürüz. Oysa cildi, doğal bir şekilde ortaya çıkarmalıyız.
* Kapama ikinci bir cilt gibi durmamalı. Bu nedenle artık geleneksel yağ bazlı ürünleri tercih etmiyoruz. Cildin saydamlığını kaybetmemek ve daha doğal bir görüntü için silikon bazlıları kullanıyoruz.
* Kırışıklık varsa daha mat renkler kullanmalısınız, çünkü kamufle eder. Genç ciltleri daha renkli tonlarla ortaya çıkarabilirsiniz.
* Artık ürünler, cildi koruyan nemlendiriciler içeriyor. Dolayısıyla makyaj yapmak hiçbir ürün kullanmamaktan daha sağlıklı. Önemli olan makyajınızı cildinize zarar vermeyecek şekilde çıkarmak ve iyi bir ürünle temizlemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!