Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 00:00

Müşterileri tost yemekten bıkınca yemek yapmaya baÅŸladıBABASININ çay ocağında baÅŸlayan iÅŸ yaÅŸamını bugün Emin Catering’in patronu olarak sürdüren Hüseyin Bozdağ’ı, yemek iÅŸine baÅŸlatan iÅŸadamı Yunus Öztiryaki’nin ‘İçimiz dışımız tost oldu, sana bir tava almak lazım’ ÅŸeklindeki serzeniÅŸi. Bu söz üzerine henüz 22 yaşındayken 3 kiÅŸi ile baÅŸladığı bu iÅŸi, bugün 330 kiÅŸilik ekibiyle yürüten Bozdağ’ın ÅŸimdiki hedefi Avrupalı iÅŸyerlerine personel yemeÄŸi kültürünü sokmak.HÃœSEYÄ°N BozdaÄŸ, bugün farklı iÅŸ kollarında farklı iÅŸler de yapsa asıl iÅŸi yemek yapmak. Babasının adını taşıyan Emin Catering ile her gün 22 bin kiÅŸiye servis yapan Hüseyin BozdaÄŸ, bir yandan bu alanda diÄŸer yandan gıda ve tarıma dayanan baÅŸka alanlarda yeni yeni projeleri hayata gerçekleÅŸtirmeye çalışan 39 yaşında bir iÅŸadamı.TOST YAPARAK BAÅžLADI: Gürünlü (Sivas) bir ailenin çocuÄŸu olarak Ä°stanbul’a geldiÄŸinde 8 yaşında olan Hüseyin BozdaÄŸ, hikayesine ‘tipik bir köyden kente göç’ diye baÅŸlıyor. 6 çocuklu Emin Bozdağ’ın tek oÄŸlu olarak Topkapı’daki çayocağında baÅŸlayan iÅŸ yaÅŸamı, öğrencilik yıllarında bile kesintiye uÄŸramıyor. Çanakkale’de üniversitede okurken okul kantininde çalışarak çıkarıyor harçlığını. Ä°nÅŸaat mühendisliÄŸi okuyan BozdaÄŸ, dönüşte yine babasının yanında çalışmaya baÅŸlıyor. ‘İnÅŸaat sermaye gerektiren bir iÅŸ, sermayen yoksa birinin yanında çalışacaksın ama ben kendi iÅŸimi yapmak istiyordum’ diyen BozdaÄŸ, babasıyla birlikte çayocağını küçük bir büfeye dönüştürüyor. Çaydan ciklete kadar pekçok ÅŸey sattıkları bu büfede bir yandan da tost yapıyorlar, çevredeki tüm ÅŸirketler müşterileri oluyor, satışlardan da memnunlar. Ancak bir gün Tahsin Öztiryaki’nin aÄŸabeyi Yunus Öztiryaki’nin ‘İçimiz dışımız tost oldu, sana bir tava almalı’ demesi Hüseyin Bozdağ’ın iÅŸ yaÅŸantısına yön veriyor.3 KİŞİLÄ°K DEV KADRO: Bu söz üzerine yemek yapmaya karar veren BozdaÄŸ, 3 kiÅŸilik bir ekiple 75 metrekarelik bir alanda yemek yapmaya baÅŸlıyor. Ä°lk iÅŸi Öztiryakiler’in 30 kiÅŸilik mesai yemeÄŸi. Böylece 1988 yılında temeli atılan Emin Catering, 1995 yılına geldiÄŸinde Topkapı’daki yerine sığmayacak hale gelip Hadımköy’e 450 metrekarelik bir yere taşınıyor. Bugün buradaki yemek fabrikasının alanı 2 bin 800 metrekareye ulaşırken, Emin Catering de Anadolu yakasında bir bölge müdürlüğü ve 8 uydu mutfağı (yerinde yemek) olan bir firmaya dönüşüyor. Cirosu 22 milyon dolar civarında olan Emin Catering, bugün 330 çalışanı ile günde 22 bin kiÅŸiye servis sunuyor. BozdaÄŸ, 68 firmaya hizmet verdiklerine söylerken bunların Türkiye’nin ilk 500, bin kuruluÅŸu arasında yer alan büyük kuruluÅŸlar olduÄŸuna dikkat çekiyor. Ancak Emin Catering’in dikkat çekici bir tarafı da kamu iÅŸyerlerine hiç hizmet vermemiÅŸ olması. BozdaÄŸ, ‘Kamuya hiç bulaÅŸmadık, sektörün olgunlaÅŸmasını bekliyoruz’ diyor.HEDEF AVRUPALI ÇALIÅžAN: Bir yandan Türkiye’deki iÅŸlerini büyütmek, diÄŸer yandan baÅŸkanlığını yaptığı Ä°stanbul Yemek Sanayicileri DerneÄŸi ile sektörü geliÅŸtirmek isteyen BozdaÄŸ, ülke sınırlarını da aÅŸmanın yollarını arıyor. Emin Catering, Mayıs 2005’te ECA’ya (Europian Catering Association) resmen üye olarak bu alanda bir ilke atarken, Hüseyin BozdaÄŸ da Avrupa’ya dönük yeni projeler geliÅŸtiriyor. Bunlardan biri Avrupayı iÅŸyerlerine personel yemeÄŸi kültürünü sokmak. Avrupa’da Türkiye’deki gibi personele yemek verilmediÄŸini, çalışanların bu nedenle hep dışarda yemek yemek zorunda kaldıklarını gözlemleyen BozdaÄŸ, ÅŸimdi bunun yollarını ararken, 28 Ekim’de yapılacak ECA genel kuruluna da Ä°stanbul’da ev sahipliÄŸi yapmaya hazırlanıyor. BozdaÄŸ, Avrupalı çalışanlara da yemek yedirmek isterken, Türkiye’deki iÅŸverenlere de ÅŸu mesajı gönderiyor: ‘YemeÄŸini kendisi yapan hata ediyor, çünkü maliyeti çok yüksek. Ä°ÅŸin doÄŸrusu yemeÄŸi yemekçiden almak, çünkü biz büyük alımlar yaptığımız için maliyetimiz daha düşük. Ãœstelik gıda mühendislerinin gözeteminde, personelin iÅŸ koÅŸullarını ve kalori ihtiyacını göz önüne alarak, tamamen hijyenik koÅŸullarda bu iÅŸi yapıyoruz.’Avrupa için Medito markasını yarattıEMÄ°NAK’la birlikte Avrupa pazarına giren Hüseyin BozdaÄŸ, salça, reçel, zeytin, zeytinyağı, közlenmiÅŸ biber, patlıcan ve hatta közlenmiÅŸ kabak gibi gıda ürünleri satarken, markalaÅŸmanın önemini de anlıyor. Ãœrünlerini sektörün önde gelen firmalarından alan Hüseyin BozdaÄŸ, ‘Marka olmuÅŸ ürünleri satarken, alıcı ile satıcının bizi by-pass etme ihtimali var’ diyerek bu riske karşı Medito markasını yaratıyor. Bugün Medito ile 80’e yakın ürünü Avrupa’ya satan Hüseyin BozdaÄŸ, bu arada da Ä°ngiltere’de bir iÅŸ baÄŸlıyor. Ä°ngiltere’de Golden Key zincirleri ile anlaÅŸan Bozdağ’ın hedefi, bu marketin tüm gıda ürünlerini Medito markasıyla Türkiye’den göndermek. Bozdağ’ın asıl hedefi Harrods maÄŸazalarına girmek.Krizle ihracatı öğrendi Avustralya’ya oklava sattıBOZDAĞ’ın asıl iÅŸi yemek yapmak, ancak tek iÅŸi yemek yapmak deÄŸil. 1994’le baÅŸlayan krizler ona yurtiçine bağımlı olmanın riskli bir iÅŸ olduÄŸunu da farkettiriyor. ‘O dönemde ÅŸirketler ödeme zorluÄŸu çekiyordu, baktım kimden iyi para tahsil ediyoruz? Bir ayağı yurtdışında olanlardan. O halde dedim ben de böyle bir iÅŸ yapmalıyım’ diyen BozdaÄŸ, Eminak adıyla yurtdışına çalışan bir lojistik ÅŸirketi kuruyor. ‘A ÅŸirketinin malını alıp B ÅŸirketine satmak’ dediÄŸi bu iÅŸi ağırlıklı olarak Avrupa’da yaygınlaÅŸtıran Hüseyin BozdaÄŸ, gömlekten zeytinyağına kadar olan ihracat kalemlerine Avustralya’dan gelen bir sipariÅŸ üzerine oklavayı da ekliyor. BaÅŸlangıçta birkaç kutu baÅŸlayan bu oklava ihracatı, dana sonra konteynere dönüşüyor. BozdaÄŸ, ‘10-12 bin dolarlık bir iÅŸ ama bizim için niteliÄŸinden ziyade niceliÄŸi önemli’ diyor.Yıl sonunda organik mönü hazırlayacakBOZDAÄž, gıdada neden üretime girmediÄŸi konusunu ise ‘Gıdada Türkiye’de yüzde 35 atıl kapasite var, yeni bir üretim tesisi kurmak yerine mevcutları deÄŸerlendirmek lazım’ diye açıklıyor. Ancak bir yandan da farklı bir üretime hazırlanıyor. Yeni kurduÄŸu Emin Tarım ile müşterilerine organik mönü sunmayı hedefleyen Hüseyin BozdaÄŸ, bunun için Hatay’da sözleÅŸmeli çiftçilerle çalışmaya baÅŸlamış bile. Müşterileriyle yaptığı bir anket çalışmasının ardından bu iÅŸe soyunan BozdaÄŸ, ‘Türkiye’nin ilk organik menüsünü hazırlayacağız, 2006 sonunda bu iÅŸe baÅŸlayacağız’ derken, yine Medito markasıyla bu ürünleri Avrupa’ya satmayı da planlıyor.Hüsmen Usta yine yanındaHÃœSEYÄ°N BozdaÄŸ, ilk 3 kiÅŸilik ekipte yer alan Hüsmen Çalışman ile halen birlikte çalışıyor. Çalışman artık çok daha kalabalık bir ekibin mutfak ÅŸefliÄŸini yaparken, BozdaÄŸ, ‘Hüsmen Usta ile 18 yıldır birlikteyiz, 18 yıldır bizimle çalışan müşterilerimiz de var’ diyor. Gıda mühendisi Ali Aksoy ise ÅŸirketin ilk, sektörünün de ilklerinden biri. BozdaÄŸ, yaptığı iÅŸi de ‘Ustanın sanatı ile mühendisin ilmini birleÅŸtirmek’ olarak tanımlıyor. Bu arada baba Emin BozdaÄŸ 1990’dan bu yana iÅŸten çekilmiÅŸ durumda, ancak amcaoÄŸlu Nusret BozdaÄŸ Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı olarak destek veriyor.Çorba piÅŸirmeyi bilmiyor ama bu iÅŸin kitabını yazdıYEMEK iÅŸindeki bunca iddiasına raÄŸmen Hüseyin BozdaÄŸ, ‘Ben çorba piÅŸirmeyi bile bilmem’ itirafında bulunuyor. Ancak ekliyor: ‘Ben iÅŸletmeciyim, inÅŸaat mühendisliÄŸinin üzerine bir de iktisat fakültesi bitirdim, 1987’de girdim 1995’te mezun oldum, 8 yıl sürdü ama bitirdim.’ Yemek piÅŸirmeyi bilmese de Bozdağ’ın bu konuda yazdığı bir de kitabı var. Piyasada satılmayan, ancak hediye edilmesi halinde sahip olunacak ‘Matbah Emini’nden Günümüz Profesyonellerine-Yemek Sanayiinin GeliÅŸimi’ adlı bu kitapta BozdaÄŸ, hazır yemek sektörünü incelerken mutfak ve yemek kültürünün tarihine de deÄŸiniyor. Ä°SO’dan sanayinin finansmanı semineriÄ°STANBUL Sanayi Odası (Ä°SO), baÅŸta küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler olmak üzere sanayinin yaÅŸadığı finansman sorununa çözüm olabilecek konuları ele almak üzere, ’Sanayinin Finansmanında Güncel Konular’ baÅŸlıklı bir seminer düzenleyecek. Ä°SO’dan yapılan açıklamada, 22 Eylül PerÅŸembe günü Odakule Meclis Salonu’nda düzenlenecek seminerde, AB fonları ve alternatif finans imkanları ile birlikte Basel II kriterleri ve güncel geliÅŸmeler hakkında sanayicilerin bilgilendirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Seminerde ayrıca, KOBÄ° Borsası olarak da nitelenen GeliÅŸen Ä°ÅŸletmeler Piyasaları A.Åž., KOBÄ° GiriÅŸim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Åž. ve Vadeli Ä°ÅŸlem ve Opsiyon Borsası’nın iÅŸleyiÅŸi ve sanayiye saÄŸlayacağı finansal imkanlar da ele alınacak.Elazığ’da kırılmayan kiremit üretimi ELAZIĞ’da CoÅŸkunlar Toprak Sanayi, 4.5 milyon YTL yatırım yaparak, kırılmayan kiremit üretimine baÅŸladı. CoÅŸkunlar Toprak’ın sahibi, YaÅŸar CoÅŸkun 15 yıldır tuÄŸla ve kiremit imal ettiklerini söyledi. CoÅŸkun, koruma görevlerini yerine getirirken soÄŸuÄŸa ve basınca karşı dayanıklı olmasının istendiÄŸini, ancak dayanıksız kiremitlerin kolayca kırılarak binaya zarar verdiÄŸini, ayrıca tamir için de maliyete neden olduÄŸunu söyledi. CoÅŸkun, şöyle devam etti: ‘Standart kiremitler soÄŸuÄŸa karşı oldukça dayanıksız. Ayrıca çatıda herhangi bir iÅŸlem yaparken dahi üzerlerine basınca kolayca kırılıyor. Biz de 4.5 milyon YTL yatırım yaparak, yeni makinalar aldık, kırılmayan kiremit üretimine baÅŸladık. Fabrikada 8 saatte 25 bin adet kiremit üretebiliyoruz. Kiremitler, müşterinin talebine göre farklı renklerde de olabiliyor. ÃœrettiÄŸimiz kiremitler 3 yıl garantili. Kiremitler sıfırın altında 35 santigrat derece soÄŸuÄŸa ve 180 kilogram basınca dayanıyorlar.’İnegöl’den 60 milyon dolar mobilya ihracıTÃœRKÄ°YE’nin önde gelen mobilya üretim merkezlerinden Ä°negöl, geçen yıl 40 milyon dolar olarak gerçekleÅŸen mobilya ihracatını, bu yıl sonunda 60 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Ä°negöl Mobilyacılar Odası BaÅŸkanı Hamdi Ä°dil, Ä°negöl’deki mobilya iÅŸletmelerinin, ÅŸu anda dünyanın neresinde, hagi tarz ve çizgide mobilya isteniyorsa, o tarz üretimi yapabilir hale geldiÄŸine dikkati çekti. Ä°dil, ‘İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) 2004 yılı verilerine göre, ihracatımız 40 milyon dolar civarında, ama merkezi Ä°stanbul olan firmalardan yapılan ihracatı da baz alırsak 70-80 milyon dolar arasında ihracatımız var. Bu yıl sonunda, ihracatta 60 milyon dolar, merkezi baÅŸka illerde olan firmalarla birlikte ise 100 milyon doları aÅŸmayı hedefliyoruz’ dedi. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!