Ekmek deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Ekmek deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 00:00

Her türlü yemeÄŸin yanında tüketilen ve sofraların en vazgeçilmez gıdası olan ekmekten, 46 ayrı tatlı ve yemek çeÅŸidi üretmek de mümkün. Kavurma, kalacuÅŸ, siron, bayat ekmek köftesi gibi yemeklerin yanı sıra, çeÅŸitli tatlıların yapılışında da ekmek kullanılabiliyor.  İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Halk Ekmek A.Åž`nin internet sitesi www.ihe.com.tr' de, ekmek çeÅŸitleri ile tüketildikleri alanlara iliÅŸkin bilgilerin yanı sıra ekmekle yapılan çeÅŸitli yemek ve tatlı tariflerine yer veriliyor. Ekmek kavurması, kalacuÅŸ, siron, bayat ekmek köftesi, soÄŸan çorbası, ÅŸiÅŸ köfte (pideli yoÄŸurtlu), kıymalı sac böreÄŸi, mantarlı ekmek kızartması, ekmekli omlet, ıspanaklı ekmek, etli ekmek ve kıymalı kır pidesi, ekmekle yapılabilen yemekler arasında. Ekmekten, bayat ekmek tatlısı, incirli ballı ekmek turtası, eriklitarçınlı ekmek turtası, üzümlü ekmek tatlısı, çikolatalı ve ekmekli kek, bayat ekmek pudingi, haÅŸhaÅŸlı ekmek pudingi, muzlu ekmek topları,sıkma tarama (ekmekli) ve ekmekli krep tatlı çeÅŸitleri de yapılabiliyor.      İŞTE  BAZI YEMEK TARÄ°FLERİ 46 ayrı tatlı ve yemek çeÅŸidinin tarifinin de verildiÄŸi sitedeki, bazı yemek tarifleri şöyle: Kalacuş 1 adet bayat ekmek yarım paket margarin 3 bardak su 250 gram yoÄŸurt 1 baÅŸ kuru soÄŸan. Hazırlanışı: Bayat ekmek, küpler ÅŸeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur. Margarin tavada kızdırılır. SoÄŸan, kızgın yaÄŸda pembeleÅŸinceye kadar kavrulur. Çalkalanarak ayran kıvamına getirilen yoÄŸurt ile su, yaÄŸ ve soÄŸanın bulunduÄŸu tavaya ilave edilir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluÅŸan karışım derin kapta bulunan doÄŸranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateÅŸin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur. Siron 1 adet bayat pide yarım paket margarin 1 bardak su2 su bardağı yoÄŸurt. Hazırlanışı: Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir. Tepsiye dik gelecek ÅŸekilde dizilir. Dizildikten sonra yarım paket margarin eritilir. 1 bardak su, eriyen yağın üzerine dökülür ve kaynatılır. Burada oluÅŸan yaÄŸlı su, kesilmiÅŸ ve tepsiye dizilmiÅŸ pidelerin üzerine dökülür. Daha sonra 2 su bardağı yoÄŸurt çırpılarak, hazırlanan pidelerin üzerine uygun ÅŸekilde yayılarak dökülür. Kabın kapağı örtülerek hafif ateÅŸte ısıtılır ve servise sunulur. Bayat ekmek köftesi1 adet bayat ekmek yarım kalıp sert peynir 2 baÅŸ soÄŸan 3 adet yumurta 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 çorba kaşığı pul biber un veya galeta tozu. Hazırlanışı: Su serpilmek suretiyle nemlendirilmiÅŸ ve ufalanmış bayat ekmek, peynir ve soÄŸan rendesi, üç yumurta ve diÄŸer malzemelerlebirlikte köfte olacak ÅŸekilde iyice yoÄŸrulur. Yuvarlanarak ÅŸekillendirilen köfteler una veya galeta tozuna, en sonunda da yumurtaakına batırılıp kızartılır. Ä°stenirse sıcak, istenirse de soÄŸuk servisyapılabilir. EKMEKLE YAPILAN TATLILAR     Ekmekten yapılan bazı tatlı çeÅŸitlerinin tarifleri de şöyle: İncir ve ballı ekmek turtası 2,5 su bardağı süt1 adet bayat ekmek 8 adet kuru incir 4 adet yumurta 3 çorba kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı bal. Hazırlanışı: Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır. YumuÅŸaması için 20 dakika bekletilir. Ä°ncirler de suda bekletilerek yumuÅŸatılır. Süzülmüş incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. 4 yumurta çırpılarak önceden eritilmiÅŸ 2 kaşık tereyağı, bal ve sütlük ekmek ile birlikte mikserle karıştırılır. Dahasonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. 18 X 20 cm ebadındaki bir fırın kalıbı yaÄŸlı kağıt ile döşenir ve kalan tereyağı ile yaÄŸlanır. Elde edilen karışım dökülür ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat piÅŸirilir. Krem ÅŸanti veya kaymak eÅŸliÄŸinde servis yapılır. Bayat ekmek pudingi 2 su bardağı süt3 adet yumurta2 yumurta sarısı 1 bayat ekmek 2 kahve fincanı tereyağı 2 çorba kaşığı kuru üzüm 1 çay bardağı toz ÅŸeker yarım limon kabuÄŸu rendesi ve tuz. Hazırlanışı: Tereyağı hafifçe eritilir. Ekmek ince dilimler halinde doÄŸranır. Ãœzüm, yumuÅŸatılması için suda bekletilir. EritilmiÅŸ tereyağı ekmek dilimlerinin her iki tarafına da sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Süt, kaynatılır. Yumurta, yumurta sarıları, ÅŸeker, tuz ve limon kabuÄŸu rendesi bir kaseye konularak mikser ile çırpılır. Sıcak süt ilave edilerek tekrar karıştırılır ve soÄŸumaya bırakılır. Ekmek dilimleri önceden yaÄŸlanmış bir kalıba dizilerek yerleÅŸtirilir. Süzülmüş ve iyice sıkılmış kuru üzümler de üzerlerine serpilir. Bayat ekmeklerden hazırlanan bu pudingin daha lezzetli olması için az ısıtılmış fırında 1 saat piÅŸirilir ve servis yapılır.   Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!