GeriKelebek Ekmek deyip geçmeyin
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekmek deyip geçmeyin

Her türlü yemeğin yanında tüketilen ve sofraların en vazgeçilmez gıdası olan ekmekten, 46 ayrı tatlı ve yemek çeşidi üretmek de mümkün. Kavurma, kalacuş, siron, bayat ekmek köftesi gibi yemeklerin yanı sıra, çeşitli tatlıların yapılışında da ekmek kullanılabiliyor.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek A.Ş`nin internet sitesi www.ihe.com.tr' de, ekmek çeşitleri ile tüketildikleri alanlara ilişkin bilgilerin yanı sıra ekmekle yapılan çeşitli yemek ve tatlı tariflerine yer veriliyor. Ekmek kavurması, kalacuş, siron, bayat ekmek köftesi, soğan çorbası, şiş köfte (pideli yoğurtlu), kıymalı sac böreği, mantarlı ekmek kızartması, ekmekli omlet, ıspanaklı ekmek, etli ekmek ve kıymalı kır pidesi, ekmekle yapılabilen yemekler arasında. Ekmekten, bayat ekmek tatlısı, incirli ballı ekmek turtası, eriklitarçınlı ekmek turtası, üzümlü ekmek tatlısı, çikolatalı ve ekmekli kek, bayat ekmek pudingi, haşhaşlı ekmek pudingi, muzlu ekmek topları,sıkma tarama (ekmekli) ve ekmekli krep tatlı çeşitleri de yapılabiliyor.      İŞTE  BAZI YEMEK TARİFLERİ 46 ayrı tatlı ve yemek çeşidinin tarifinin de verildiği sitedeki, bazı yemek tarifleri şöyle: Kalacuş 1 adet bayat ekmek yarım paket margarin 3 bardak su 250 gram yoğurt 1 baş kuru soğan. Hazırlanışı: Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur. Margarin tavada kızdırılır. Soğan, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkalanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ile su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ilave edilir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur. Siron 1 adet bayat pide yarım paket margarin 1 bardak su2 su bardağı yoğurt. Hazırlanışı: Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir. Tepsiye dik gelecek şekilde dizilir. Dizildikten sonra yarım paket margarin eritilir. 1 bardak su, eriyen yağın üzerine dökülür ve kaynatılır. Burada oluşan yağlı su, kesilmiş ve tepsiye dizilmiş pidelerin üzerine dökülür. Daha sonra 2 su bardağı yoğurt çırpılarak, hazırlanan pidelerin üzerine uygun şekilde yayılarak dökülür. Kabın kapağı örtülerek hafif ateşte ısıtılır ve servise sunulur. Bayat ekmek köftesi1 adet bayat ekmek yarım kalıp sert peynir 2 baş soğan 3 adet yumurta 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 çorba kaşığı pul biber un veya galeta tozu. Hazırlanışı: Su serpilmek suretiyle nemlendirilmiş ve ufalanmış bayat ekmek, peynir ve soğan rendesi, üç yumurta ve diğer malzemelerlebirlikte köfte olacak şekilde iyice yoğrulur. Yuvarlanarak şekillendirilen köfteler una veya galeta tozuna, en sonunda da yumurtaakına batırılıp kızartılır. İstenirse sıcak, istenirse de soğuk servisyapılabilir. EKMEKLE YAPILAN TATLILAR     Ekmekten yapılan bazı tatlı çeşitlerinin tarifleri de şöyle: İncir ve ballı ekmek turtası 2,5 su bardağı süt1 adet bayat ekmek 8 adet kuru incir 4 adet yumurta 3 çorba kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı bal. Hazırlanışı: Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır. Yumuşaması için 20 dakika bekletilir. İncirler de suda bekletilerek yumuşatılır. Süzülmüş incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. 4 yumurta çırpılarak önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı, bal ve sütlük ekmek ile birlikte mikserle karıştırılır. Dahasonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. 18 X 20 cm ebadındaki bir fırın kalıbı yağlı kağıt ile döşenir ve kalan tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım dökülür ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servis yapılır. Bayat ekmek pudingi 2 su bardağı süt3 adet yumurta2 yumurta sarısı 1 bayat ekmek 2 kahve fincanı tereyağı 2 çorba kaşığı kuru üzüm 1 çay bardağı toz şeker yarım limon kabuğu rendesi ve tuz. Hazırlanışı: Tereyağı hafifçe eritilir. Ekmek ince dilimler halinde doğranır. Üzüm, yumuşatılması için suda bekletilir. Eritilmiş tereyağı ekmek dilimlerinin her iki tarafına da sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Süt, kaynatılır. Yumurta, yumurta sarıları, şeker, tuz ve limon kabuğu rendesi bir kaseye konularak mikser ile çırpılır. Sıcak süt ilave edilerek tekrar karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Ekmek dilimleri önceden yağlanmış bir kalıba dizilerek yerleştirilir. Süzülmüş ve iyice sıkılmış kuru üzümler de üzerlerine serpilir. Bayat ekmeklerden hazırlanan bu pudingin daha lezzetli olması için az ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir ve servis yapılır.