Ekmeğin faydasını elimizle yok ettik

Güncelleme Tarihi:

Ekmeğin faydasını elimizle yok ettik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

Türk halkının sofrasından hiç eksik etmediği ekmek uzun zamandır besleyici değil. Nedeni unun artık taş değirmenlerde değil fabrikalarda öğütülüyor olması. Fabrikalarda 'ekmeğin raf ömrü uzasın' diye buğdayın en faydalı bölümü olan ruşeymi ayrıştırılıyor. Ekmek artık vücuda kaloriden başka hiçbir faydası olmayan, aksine zararlı olabilecek bir besine dönüşüyor.

Haberin Devamı

cigdemisler@hurriyet.com.tr

Buğday tanesinin bir öğesi olan ruşeym tıpkı soğanın cücüğü gibi. Oran olarak yüzde 2-2,5'luk bir bölümünü oluşturmasına rağmen çok değerli. Tam bir vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, folik asit, selenyum, Ko-Enzime Q10) ve mineral (Fosfor, sodyum, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum) deposu.

Eskiden taş değirmenler vardı, buğday kepeğiyle ruşeymiyle birlikte öğütülür ve elde edilen undan ekmek yapılırdı. Modern değirmenler buğdayı un yaparken 3'e ayırıyor. Ruşeymini, kepeğini ve endosperm kısmını ayırıyor. Peki neden? İstanbul Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Salih Bekaroğlu anlatıyor:  

Un ne kadar beyaz isteniyorsa buğday o derecede ayrıştırılıyor

/images/100/0x0/55ea40ccf018fbb8f874203a
"Dünyada beyaz un ilk kez 1850'de üretilmeye başladı. Şu anki modern değirmenler ve beyaz ekmek tüketimi yaygınlaştı. Beyaz un buğdayın endosperm kısmından yapılır. Ne kadar beyaz un istiyorsanız o kadar fazla ayrıştırmanız lazım. Ruşeym doymamış yağ asitleri bakımından zengin olduğu için çok kısa sürede okside oluyor. Bu durumda unun kalitesi bozuluyor, yenmeyecek hale geliyor. O yüzden ayrıştırılıyor."

Haberin Devamı

Türk toplumunun enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 35 40'lık kısmı hala ekmekten karşılanıyor. Beyaz undan yapılan ekmeğin de bu ayrıştırma işlemleri sonucu faydası kalmıyor. Doygun Ekmek Şirket Müdürü Bülent Berksan da aynı şeyi söylüyor:

"Ruşeym, hamuru işlenmesi zor hale getirir yani üreticinin işini zorlaştırır. Ruşeymi ayrıştırılmış un, ayrıştırılmamış olana göre çok daha uzun raf ömrüne sahiptir. Ayrıca ruşeym ekmeğin raf ömrünü de kısaltır, daha kısa sürede sertleşmesine bayatlamasına sebep olur. Bu yüzden ruşeym ilk ayrıştırılan kısımlardan biridir buğdayın."

İHE 1999'den beri ruşeymli ekmek üretiyor

İstanbul Halk Ekmek, ilk kez 1999 yılında ruşeymli ekmek üretmiş. O tarihten bu yana da düzenli olarak üretmeye devam ediyorlar. Başlangıçta un fabrikaları ruşeymli ekmeğe sıcak bakmamış ancak daha sonra bir düzenleme yaparak ruşeyminden ayrıştırılmamış unu üretmeye başlamış.

Haberin Devamı

Doygun ekmek de, 'tam buğday ekmeği’ni 1999’da ilk üreten firma olmuş. Bülent Berksan, "Tam buğday kelimesi ilk olarak tarafımızdan kullanılmış, üretim izinleri ve tescilleri alınmıştır. İnsanların 'tam buğday’ın faydalarını görmeleri ve tüketmeye başlamaları ve pazarın büyümesi ile 2004’den itibaren birkaç firma benzer ürünleri üretmeye başlamıştır." diyor. Berksan Türkiye'de 'tam buğday’ın standardının bulunmadığını da belirtiyor:

"Tam buğday’dan kastımız buğday tanesinin tüm içeriği ile öğütülmesi, hiçbir kısmının ayrıştırılmamasıdır. Yani yüzde 100 randıman. Tabiatta buğday ne ise odur."

Ruşeymin faydaları

Yapısında 18 amino asit, 10'dan fazla vitamin, 8 mineral, protein bileşimleri, Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yağ asitlerini barından ruşeymin faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp damar sağlığını, sinir ve sindirim sistemini koruyor. Kilo kontrolüne yardımcı, kolesterolü düşürüyor. Kas gelişimine yardımcı oluyor. Hastalıklara karşı direnci artırıyor. Saç, cilt ve göz sağlığını destekliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!