Dünyanın 7 harikası yeniden seçiliyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın 7 harikası yeniden seçiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Dünyanın 7 harikası internet aracılığiyle yeniden seçilecek. UNESCO ve "Dünyanın 7 harikası Projesi" adlı kuruluş tarafından düzenlenen yarışma, son ikibin yıl içinde yapılan eserlerden hangilerinin, "yeni dünya harikaları" olmaya layık olduğunu ortaya çıkartmayı amaçlıyor.
Haberin Devamı

Bu amaçla düzenlenen oylamaya yüzlerce ülkeden isteyen herkes katılabilecek. Oy vermek isteyenler http://www.new7wonders.com adresine giderek oy kullanabilecekler. Aday olarak seçilen çok sayıda yapıt arasında İstanbul’daki Ayasofya müzesi de bulunuyor.

Yarışmaya katılmaya layık eserler UNESCO’ya bağlı "Dünya Kültür Mirası Merkezi" tarafından belirlendi. Sayıları 17’yi bulan yapıtların seçiminde, insan dehası ve mimari zekası açısından olağanüstü olmalarına dikkat edildi. Bunlara ek olarak, halkın aşırı derecede ilgi gösterdiği 6 eser de bunlara eklendi. Sonradan eklenen mimari yapıtlar arasında New york’taki Empire State Building de bulunuyor.

Dünyanın yeni 7 harikası olmaya aday yapıtlar şunlar:

Çin seddi, Hindistan’daki Tac Mahal, Tibet’teki Potala sarayı, eski Sana kenti, Mali’nin Timbuktu kenti, Ayasofya, Roma’daki Colosseum, eğik Pisa kulesi, Venedik’teki Doge sarayı, Aachen katedrali, Paris’teki Eyfel kulesi, New York’taki Hürriyet heykeli, Ispanya’nın Granada kentindeki Elhamra sarayı, Paris’teki Versailles sarayı ve bahçesi, Şili’nin Easter adasındaki heykeller, Moskova’daki Kremlin sarayı ve Kızıl meydan, Meksika’daki Maya piramitleri.

Listeye sonradan eklenenler yapıtlar da şunlar:

Barselona’daki La Sagrada Familia katedrali, Sydney’deki opera binası, San Fransisco’daki Golden Gate köprüsü, New York’taki Empire State binasi, Peru’daki Machu Picchu harabeleri ve Kamboçya’daki Angkor Wat tapınağı.

İnternet sitesinden 30 eylül tarihine kadar oy kullanılabilecek.

Avustralya’nın Sydney kentinde yapılacak olimpiyatlar süresince de sürdürülecek olan kampanya sonunda belirlenecek 7 dünya harikası, "Pascal Blais Productions" firması tarafından film haline getirilecek.

Tarihe malolmuş dünyanın 7 harikası da şunlar:

Mısır piramitleri, İskenderiye feneri, Babil’in asma bahçeleri, Zeus heykeli, Mausoleus’un anıt mezarı, Artemis tapınağı ve Rodos heykeli. Bunlardan Artemis tapınağı Efes’te, Mausoleus’un anıt mezarı da Bodrum’da bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!