Dünya kampçılarının yeni gözdesi Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Dünya kampçılarının yeni gözdesi Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Kamp turizmi alanında çalışan Geleceğin Yıldızları, yönetim kurulu üyeliğini onaylatmak ve çalışmalarının yerinde incelenmesini sağlamak amacıyla Dünya Kamplar Birliği’nin 21 temsilcisini ülkemizde misafir etti. Beş gün süren ziyarette üyeler, Geleceğin Yıldızları eğitmenleriyle fikir alışverişinde bulundu, faaliyetler hakkında bilgi edindi. Çeşme’deki deniz sporları kampları ve bölgedeki kamp alanlarını inceledi. Çalışmalar sonucunda Geleceğin Yıldızları’nın yönetim kurulu üyeliği onaylandı, birliğin yeni uluslararası projelerinde yer alması uygun bulundu. Bu ziyaret sırasında yakaladığımız Dünya Kamplar Birliği Başkanı Jenny Bowker, Kanada Temsilcisi John Jorgenson ve ABD temsilcisi Linda Pulliam’la kamp turizmindeki yeni gelişmeleri konuştuk.

Kamp turizmi son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişiyor. Yaz aylarında havaalanlarında, otogarlarda tek tip giysili, sırt çantalı gençlerden oluşan kafilelere daha sık rastlıyoruz. Artık aileler çocuklarının hayatı tanıyabilmeleri, yeni kültürleri keşfetmeleri ve sosyalleşmeleri için farklı ülkelere seyahat etmesini, dünyaya açılmasını istiyor. Gençlik kampları tatil ve eğitimin bir arada verildiği en güvenli aktivitelerin başında geliyor. Gençler kamp programları dahilinde yüzme, yelken ve sörf gibi konularda uzman eğitmenlerden dersler alıyor. Kamp turizmi bulunduğu ülkeye de gelir sağlıyor. Katılımcıların gıda, konaklama, ulaşım sektörlerinde ek istihdam yaratıcı etkileri görülüyor. Kimi zaman kafilelere çocuklarıyla birlikte yetişkinler de katılıyor, kamp alanlarına yakın otellerde konaklıyor.

1987 yılında kurulan ve 26 ülkede 130 üyesi bulunan Dünya Kamplar Birliği, kampçılıkla ilgili dünyadaki tüm haberlerin ve bilgilerin, farklı ülkelerde bu alanda çalışan kişiler, kamplar ve organizyonlarla paylaşılmasını koordine ediyor. Merkezi Kanada’da. Ülkelerarası kültür ve kampçı değişimine teşvik ederek organize kamplar ve outdoor aktivitilerinin paylaşılmasını sağlıyor. Bölgesel ve uluslararası kampçılık federasyonlarını da destekliyor. Kampçılar Birliği Başkanı Jenny Bowker, Türkiye’de büyük bir kamp potansiyeli olduğunu belirterek "Doğa güzellikleriniz, deniz, güneş ve kum büyük bir potansiyel. Ülkenizin tarihi, mimarisi ve kendine has gizemli dokusu da değerli öğeler arasında" diyor.

ŞEHİRLİLER DOĞAYI KIRSALDAKİLER KENTLERİ İSTİYOR

Peki dünyadaki kamp potansiyeli nasıl? Dünya Kamplar Birliği Kanada Temsilcisi John Jorgenson, Kanada’nın bazı bölgelerinde 60 kilometrelik mesafede 40 tane kamp alanı olduğunu söylüyor. Kanada’ya en çok Latin Amerika’dan kampçı geliyor. Avusturalya’da yıl boyunca kamplarda 25 bin geceleme yapılıyor. Ülkede 400 kamp bulunuyor. Avustralya’ya en çok Amerika, Japonya ve Çin’den öğrenci geliyor. Amerika’da ise 12 bin kamp mevcut. Her yıl 10 milyon çocuk kamplara katılıyor. Bu da Amerikan ekonomisine yılda 20 milyar dolar katkı sağlıyor. Amerika’ya, kamplarda çalışmak için yurtdışından gelenlerin sayısı da 35 bini buluyor. Avrupa’da da kamp turizmi her yıl on binlerce gencin ülkeler arasında seyahat etmesini sağlıyor. Sadece komşumuz Yunanistan’daki kamplar yılda 100 bin genci ağırlıyor.

Türkiye’de de Geleceğin Yıldızları’nın Uludağ, İzmir ve Akdeniz’de düzenlediği kamplara 30 ilden 6-16 yaş arası yılda ortalama 15 bin genç katılıyor. Dünya Kamplar Birliği Başkanı Jenny Bowker, kampçılık yaşının altıya kadar düştüğünü, emeklilik yaşındakilerin de kampçılığa ilgi duymaya başladığını anlatıyor: "Yılın farklı zamanlarında 60 yaş üstündekiler de kamplara ilgi gösteriyor. Şehirde yaşayanlar doğadaki kampları, doğada yaşayanlar şehirlerdeki kampları tercih ediyor."

Geçmişte sadece yaz aylarında rağbet gören kamplar artık tüm dünyada kış aylarında da ilgi görmeye başladı. Öyle ki Avusturalya’da kamp etkinlikleri yıl boyunca devam ediyor. Kanada’da da kampların yüzde 60’ı sonbahar ve kış aylarında düzenleniyor. ABD’nin güneyi sonbahar ve ilkbaharda da kampçılığa müsait. Türkiye’de Geleceğin Yıldızları’nın Uludağ, Akdeniz ve İzmir’deki kamp alanları yaz ayları dışında özellikle sömestr dönemlerinde tercih ediliyor. Dünya Kamplar Birliği hakkında detaylı bilgiyi www.campingfellowship.org adresinden alabilirsiniz.

DÜNYA KAMPLAR BİRLİĞİ ABD TEMSİLCİSİ LINDA PULLIAM

Kamp görüntüsünü internetten yayımlıyoruz


Amerika’daki kamp alanları güvenli ve özel bölgeler. Kampçılar kamp alanlarında kişilik geliştirme, doğayı tanıma ve farklı özellikler edinme fırsatı buluyor. 11 Eylül’den sonra ABD’de bir travma yaşandı. Hemen hemen bütün aileler çocuklarına cep telefonu verdi. Bu yüzden biz de kamp görüntülerini internet bağlantısıyla yayınlıyoruz. Böylece aileler evlerinden çocuklarını takip edebiliyor.

GELECEĞİN YILDIZLARI’NIN KURUCUSU FAHRETTİN GÖZET

Turizmde yeni açılım


İngiltere temsilcileriyle İngiliz çocukların bizim kampımıza gelmeleri hakkında konuştuk. Uludağ ve İzmir’deki kamp merkezlerimiz için bir paket program hazırladık. Fiyata inanamadılar. "Bu fiyata üç kişilik bir İngiliz ailesi Türkiye’ye uçak ücreti ve her şey dahil gelebilir" dediler. Oysa ki kamplarda en iyi teknik ekipmanlarla spor yapılıyor, deneyimli eğitmenlerden dersler veriliyor. Bunun için de bu bedel ödenmeli. Düşününce bize hak verdiler. Bu yıldan itibaren İngiliz öğrencileri de kamplarımıza almaya başlıyoruz. Aileler üç kişi Türkiye’de bir hafta tatil yapabilecekken aynı paraya uçak hariç çocuklarını kampa göndermeyi tercih ediyor. Bu da dünyanın turizm ve gezi anlamındaki yeni açılımı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!