Dr. Lakhdar Belhaouari'den Botoks dersleri

Güncelleme Tarihi:

Dr. Lakhdar Belhaouariden Botoks dersleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2007 00:00

ABD’de geçen sene 3 milyonun üzerinde botoks uygulaması yapıldı. Hem de bunu yaptıran sadece şov dünyasındaki ünlü kadınlar değildi. Mesela yüzde 15’i erkek hastalardı. Her meslekten, orta ve üst sınıftan birçok insan genç görünmek için alnına, şakaklarına ve dudak kenarlarına botoks ilacını enjekte ettiriyor artık.

Öğlen arasında ya da hafta sonu alışverişinden sonra, 15 dakikada, şip şak! Çok değil biraz paranız ve vaktiniz varsa bugün botoks yaptırıp, haftaya biraz daha genç görünebilirsiniz. Dünyanın her yerinde bu konuda seminerler veren ve Fransa Estetik Cerrahi Derneği kurucu üyesi Dr. Lakhdar Belhaouari, Uluslararası Kozmetik Sempozyumu ve Estetik Plastik Cerrahi Ulusal Kongresi için geçtiğimiz hafta İstanbul’a geldi. Ona botoksla ilgili her şeyi sorduk.

KASLARI FELÇ EDER YANLIŞ BİR BİLGİ

Botoks zamanla yüzde oluşan dinamik kırışıklıkları, çizgileri azaltan, rahat, cerrahi olmayan bir uygulama. Clostridum Botulinum adlı bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış bir proteinin kırışıklığa yol açan kaslara ince uçlu enjektörler ile çok düşük dozlarda verilmesiyle uygulanır. Enjekte edildiği kasa, sinir hücreleri aracılığı ile kasılma emrini veren iletiyi geçici olarak durdurarak etki gösterir. Yani kasları felç eder yanlış bir bilgi. Uygulanması 10-15 dakika sürer. Etkisi bir haftada başlar, 4 ay sürer. Alın bölgesi, kaş arası ve göz kenarı çizgileri, üst dudak ve boyun çizgilerini yok etmede ve el, ayak ve koltukaltı bölgelerindeki aşırı terlemeyi tedavi etmede kullanılıyor.

TİK DÜZELTİRKEN ESTETİK FAYDASI FARK EDİLDİ

Estetiğin dışında serebral palsi dahil olmak üzere birçok nörolojik hastalık, göz tiki ve şaşılık dahil olmak üzere oftalmoloji alanında da botoks uygulanıyor. Zaten ilacın ilk kullanımı estetik amaçlı değildi. Fakat 1987’de Kanada’da, göz tiklerini düzeltmek amacıyla botoks uygulanan bir hastada kaş arasındaki kırışıklıkların düzeldiği görüldü. Bunun ardından, kozmetik amaçlı olarak uygulanmaya başladı.

MİMİKLERİ ETKİLER AMA BU DONUK SURAT DEĞİL

Botoks yaptırdığınızda donuk bir ifadeniz olur inanışı yanlış. Bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusu ile gerçekleşen bir olay. Örneğin birçok tiyatrocu kırışıklıklarının giderilmesini isterken mimiklerini kullanmaya devam etmek istiyor. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkün. Bazı insanlar kaşlarının kalkmasını isterken bazıları istemiyor. Bazıları için önemli olan sadece göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmak. Ama hiç mi mimikleri etkilemiyor? Etkiliyor. Örneğin bir oyuncu bir filmde mimiklerini ekstrem şekilde kullanmak, çok kızgın görünmek
/images/100/0x0/55ea5177f018fbb8f8780cba
isterse bunu yapamayabilir. Botoks olmadan mimik gücünüz 100 ise, botokstan sonra 60’a düşebilir ama bu donuk bir surat anlamına gelmiyor.

HİÇBİR KREM BOTOKSUN YERİNİ TUTAMAZ

Ben 20 yıldır estetik cerrahım. Kariyerim boyunca kremler tartışıldı. Sizi temin ederim ki hiçbir krem botoksun ya da yüz gerdirmenin yerini tutamaz. Çünkü botoks doktor tarafından kas içerisine yapılan bir enjeksiyondur. Kremler bizzat cilde uygulanır, yüzeysel etkili. Etki mekanizmaları farklı. Botoks dinamik kırışıklıkları yani alındaki yatay çizgileri ve dudak kenarındaki kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde kullanılmalı. Botoks ilacı sadece enjeksiyon yoluyla kullanılıyor. Maskesi, spreyi veya kremi yok.

DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA AMAÇLI KULLANILMAZ

Botoks bir dolgu malzemesi değil. Sadece kırışıklığa yol açan kasları gevşetmekte kullanılan bir ilaç. Serum fizyolojik ile seyreltilerek enjekte edilir. Enjeksiyonun yapılmasından sonra kas içine yayılarak dağılır. Hiçbir şekilde yüzde veya dudakta dolgunlaştırma amaçlı kullanılmaz. Ama mesela dudak üstündeki, sigara çizgileri diye tabir edilen dikey çizgileri yok etmede işe yarar.

UCUZA YAPANA, DOKTOR OLMAYANA RAĞBET ETMEYİN

Botoks ilacının belli bir kalitesi, işe yaraması için kullanılan belli bir miktarı var. O yüzden bu işi ucuza yapan yerlerden uzak durmalı, mutlaka bir doktorun uyguladığından emin olmalısınız. Doktor olmayan, anatomi bilmeyen birinin botoks uygulamasını hayal bile edemiyorum. Bir felaket! Bazı Uzakdoğu ilaçlarının kullanıldığını duydum ama gerçek bir hekim asla onaylanmamış kopya ilaçları kullanmaz. O yüzden ben muayenehanemde botoks yaptığım hastalara hangi ilacı kullandığımı gösteren imzalı bir kağıt veriyorum. Fransa’da botoks yaptırmanın fiyatı 400 Euro civarında. Devlet tarafından onaylı botoksun üzerinde 2 binin üstünde bilimsel çalışma yapıldı ve güvenli olduğu kanıtlandı.

İSTEDİĞİNİZ KADAR YAPTIRABİLİRSİNİZ

Botoksun hiçbir riski yok. Etkisi uygulandığı bölge ile sınırlıdır, vücut içerisinde dolaşmaz. 24 saat içinde tamamen vücuttan atılır. Kaslardaki gevşeme ise 6 ay sürer. Çok nadir olarak, baş ağrısı veya enjeksiyon alanında hafif kızarıklık görülebilir. Bu kızarıklık da makyajla kolayca kapatılabilir. Etkisi geçtiğinde bir kez daha yaptırabilirsiniz. Gerek estetik, gerekse tedavi amaçlı olarak ömür boyu kullanılabilir. Bir sınırlama yok.

ANLAŞILMASIN İSTİYORSANIZ KAŞLARI ÇOK KALDIRTMAYIN

Botoks yaptırdığının anlaşılmasını istemeyen hastalar nedeniyle doğal görünüm tekniği geliştirdik. Yani ilacı sadece bir yere enjekte etmek yerine, gevşettiğimiz kasın karşılığı olan kasa da müdahale ediyoruz. Yani dengeliyoruz. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını istemediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmaz.

YENİ KIRIŞIKLIKLARA YOL AÇTIĞI SÖYLENTİ

Botoksun bazı kırışıklıkları düzeltirken yenilerini oluşturduğu gibi bir söylenti çıktı. Bu doğru değil. Örneğin botoksla yatay olan kırışıklıkları yok ettiğinizde, dikey olanlar daha görünür hale gelir. Olan budur. Bir de kaşların çok fazla kaldırılmasını isteyen hastalarda alında kırışıklık oluşabilir ama bu da hastanın kendi tercihi.

Ruhsal bağımlılık yarattığını düşünüyorum ama depresyonu azalttığı bile söylenebilir

Botoksu bir kez yaptıran, 6 ay sonra etkisi geçtiğinde mutlaka ikinci kez gelecektir. Bu bakımdan bağımlılık yarattığını düşünüyorum. İlaca bağlı olan kimyasal bir bağımlılık değil elbette bu. Eğer bir kez yaptırıp sonra bir daha yaptırmazsanız kırışıklıklarınız daha kötüye gitmez. Sadece yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner. Sadece güzel, genç ve iyi görünmeyle ilgili olan bir bağımlılıktan söz ediyorum. İnsanlar aynaya baktığında kendini daha dinlenmiş ve aydınlık görüyor. Bu da onların psikolojik durumunu pozitif yönde etkiliyor. Depresyonu azalttığı bile söylenebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!