Doya doya tiyatro

Güncelleme Tarihi:

Doya doya tiyatro
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 01:54

Önümüzdeki salı, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü. Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları ve bazı özel tiyatrolar; programlarında değişiklik yaparak bu güne özel oyunlar sahneleyecek. Üstelik birçoğuna katılım ücretsiz… Sizin için oyunlardan bir seçki oluşturduk. Okuyun, hangilerini izleyeceğinize karar verin.

Haberin Devamı

27 MART’A ÖZEL 27 TEMSİL

Devlet Tiyatroları (DT), 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla 27 farklı oyunu ücretsiz sahneleyecek. DT’den yapılan yazılı açıklamaya göre, sanatseverler 11 bölgedeki 25 sahnede ve 2 turne sahnesinde ücretsiz temsil izleyebilecekler. Ücretsiz biletler, 14 Mart’tan itibaren DT gişelerinden ya da ilgili müdürlüklerden temin edilebiliyor. Tüm oyunlar saat 20:00’de başlıyor.
Kerbelâ: Oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu sahneye koydu. Ali Berktay’ın yazıp Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği Kerbelâ, din kisvesi altında inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepki ve direnişin öyküsü. İslâmiyet’in kuruluşunda var olan demokratik ögelerin yok edilip, hilafetin saltanatlaştırılmasını işleyen iki perdelik oyun, 3 saat 5 dakika sürüyor. Büyük Tiyatro’da.
Yanık: Bir anne ansızın ölmeye karar verir. Onun gidişi üzerine ikiz çocukları bu sessizliğin kaynağını araştırmak zorunda kalırlar. Hiç tanışmadıkları babaları ve varlığından haberdar bile olmadıkları ağabeylerini bulmak zorundadırlar… Cevahir Salon 1’de.
Aşkın Sıradanlığı: Üniversite öğrencisi olan Yahudi asıllı Hanna Arendt ile felsefe profesörü Martin Heidegger’in arasında Nazi Almanyası kurulmadan önce geçen gerçek aşk öyküsü. Savyon Liebrecht imzalı oyunu Özgür Yalım yönetiyor.  Cevahir Salon 2’de.
Antigone: İktidarı ele geçirmek adına savaşa tutuşup birbirlerini öldüren iki kardeşten birinin gömülmesine devlet otoritesinin izin vermemesi nasıl bir toplumsal travmaya yol açar? İktidar sahipleri ne adına ve niçin yasa koyarlar? Bu yasalar toplumun genel çıkarları için midir, değilse ne işe yarar?.. Tüm bu sorulara yanıt arayan oyun, Üsküdar Tekel Sahne’de.
Satıcının Ölümü: Arthur Miller imzalı oyunu İzmir Devlet Tiyatrosu sahneye koyuyor. 1929’daki ekonomik krizin ‘Amerikan rüyası’ üzerindeki yıkıcı etkisini, sistemle bireyi karşı karşıya getirerek işliyor. Bir ailenin gelecek umutlarını ve yaşamını nasıl tükettiğini birçok boyutuyla sahneye getiriyor. Konak Sahnesi’nde.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563d8f15f018fb32c8ef0b09

Haberin Devamı

6 SAHNEDE 6 ÜCRETSİZ OYUN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde perdelerini ücretsiz açacak. Sahnelenecek oyunlar ise şöyle: Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Otobüs, Aşk Halleri (müzikli oyun), İntiharın Genel Provası, Kargaşa (16+), Gönlümdeki Osman Hamdi Bey ve Arka Bahçe. Tüm oyunlar 20.30’da başlıyor.

Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum: Libby Tucker, 16 yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker’dan kendisinin sinema artisti olma hayallerine yardım etmesini bekler. Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde.
(216) 553 03 97.

Haberin Devamı

Otobüs: Çağdaş Bulgar yazınının önemli ismi Stanislav Stratiev’in toplumsal taşlaması olan ‘Otobüs’, ülkedeki değişimi farklı oyun kişilerinin üzerinden anlatıyor. Toplumsal yapının ve rejimin eleştirildiği oyunda, son durağı bilinmeyen bir otobüs yolculuğu, yolcuların kendi dünyaları ve yaşama bakışları açısından değerlendirilişi, kendi aralarında tartışmaları ele alınıyor. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.
(212) 455 39 19.

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey: Gülsün Siren Kınal’ın yazıp Engin Gürmen’in yönettiği oyunda; ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figüratif resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in hayatı sahneye taşınıyor. Oyun, ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde. (216) 492 90 84.

Haberin Devamı

Arka Bahçe: Çağdaş Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarları arasında yer alan Bilgesu Erenus, ‘Arka Bahçe’ adlı oyununda kapitalizmin tarihsel gelişimini, küreselleşmenin sonuçlarını eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sömürenlere karşı yeni bir dünya kurmak isteyenlerin mücadelesinin sürdüğünü gösteriyor. Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde.
(212) 321 73 95.

İntiharın Genel Provası: Oyunda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. Sanatsal bir ölüm hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada balıkçı feryat edip onu durdurur ve olaylar gelişir. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer yönetiyor. Oyunda Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can ve Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde. (216) 349 04 63.

Haberin Devamı

Beyoğlu Terminal

BÜYÜK ŞİRKET ÇALIŞANLARININ HAYATINA SALDIRI

GİMP’in yeni oyunu ‘Sözleşme’, acımasızca gösterilen on dört buluşma üzerinden büyük şirket çalışanlarının özel hayatına yapılan saldırıları sahneye getiriyor. Oyunları pek çok ülkede sahnelenen dünyaca ünlü İngiliz yazar Mike Bartlett’ın kaleme aldığı oyun, başarılı yazarın Türkiye’de sahnelenen ilk oyunu. Yönetmenliğini Aziz Sarvan’ın üstlendiği oyunda, Derya Şahan ile Pınar Fidan rol alıyorlar. Sözleşme, saat 20.30’da Beyoğlu Terminal’de. Adres: İstiklal Caddesi No.112 Kat.4, Beyoğlu. Rezervasyon için; (544) 317 73 34 veya (536) 870 06 53.

Mekanartı

TEK KİŞİLİK KOMEDİ

Bir bölünmüşlük hikâyesi anlatan ‘Çok Hücreli Bölünen’, Tiyatro Artı’nın son projelerinden. Ufuk Tan Altunkaya’nın yazdığı oyun, günlük yaşantımızda karşı karşıya olduğumuz gerçekleri komik bir dille gözler önüne seriyor. Sahnede ise Aybike Esin Tumluer’i izliyoruz. 60 dakika süren oyun, saat 20:30’da başlayacak. Biletler ise; 25 ve 15 TL. Adres: Üftade Sokak No. 31/ A, Harbiye. (212) 224 57 56.

Kumbaracı50

İKİ GECE HİKÂYESİ BİRDEN

Altıdan Sonra Tiyatro’nun bu sezonki projelerinden biri olan ‘Kumbaracı50’de Gece Hikâyeleri’ kapsamında saat 23.00’de oynanan oyunlardan ikisi 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne özel arka arkaya sahnelenecek. Ücretsiz gerçekleşecek ‘Haz Makamı’ ve ‘Başka Sesler’ adlı tek perdelik oyunların gösterimleri için davetiyeleri Kumbaracı50 gişesinden alabilirsiniz. Adres: Kumbaracı Yokuşu No. 50 Tünel, Beyoğlu. (212) 243 50 51.

Dostlar Tiyatrosu

HAFTA BOYU GENCO ERKAL

Usta oyuncu Genco Erkal’ın, Aziz Nesin’in öykü, şiir, masal ve taşlamalarından uyarlayarak sahneye koyduğu tek kişilik oyunu ‘Nereye Gidiyoruz’ ve 35 yıllık Nâzım Hikmet serüvenini belgesel, tiyatro ve şiiri buluşturarak tiyatro sahnesine taşıdığı ‘Kerem Gibi’, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında hafta boyunca seyirci karşısına çıkacak. ‘Nereye Gidiyoruz?’ 20-21 Mart Ataşehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde, 24 Mart Cumartesi Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, 25 Mart Pazar Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde izlenebilir. ‘Kerem Gibi’ ise 27 Mart Salı günü Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde. Oyunlar saat 20:00’de başlıyor. Bilet fiyatları ise; 27 TL, 20 TL ve 13 TL.

ULUSAL BİLDİRİ KENAN IŞIK’TAN

Tiyatro Öldü!...
Son yıllarda insanı usandıracak kadar sık tekrarlanan bir söz bu…
“Miadını doldurdu tiyatro, öldü!..”
Eğer öyle ise, gerçekten de iddia edildiği gibi öldüyse tiyatro, bugün Dünya Tiyatro gününü kutlamak yerine yasını tutalım tiyatronun…
Oyunları seyretmekten vazgeçip alalım kazmaları, kürekleri elimize ve bir mezar kazalım tiyatroya, şöyle görkemli, geçmişine yakışır bir anıt mezar…
Başta bütün zamanların en iyi yazarı W. Shakespeare olmak üzere bütün oyun yazarlarını, oyunları, oyuncuları, rejisörleri, dekor, kostüm, ışık tasarımcılarını, sahne arkası teknisyenlerini topluca gömelim bu mezara…
Ve hazır elimizdeyken kazmalar, kürekler, tiyatro salonlarını da yıkalım. Yıkamadıklarımızı da çürümeye terk edelim ki oynanmasın içinde seyircinin aklını çelip onları fitneye, fesada teşvik eden oyunlar…
Yerle yeksan olsun daha çok özgürlük, daha çok demokrasi talepleri. Barış ve adalet özlemleri… Merhamet ve vicdan çağrıları, çığlıkları kalsın o enkazın altında ve işitilmesin.
Tiyatro sanatının piri Shakespeare’in 66. Sonet’inde dediği gibi;
“Çiğnensin inancın en seçkini
 Mutluluktan nasibini almasın geniş halk kitleleri
 Ayaklar altına alınsın insan onuru
 O kız oğlan kız erdem dağlara kaldırılsın
 Ezilsin hor görülsün el emeği göz nuru
 Ödlekler geçsin başa mertlik bozulsun
 Ve korkup dilini bağlasın da sanat
 Çılgınlık sahip çıksın düzene
 Doğruya doğru diyenin eğriye çıksın adı
 Kötüler kadı olsun Yemen’e…”
Mısır’a, Tunus’a, Libya’ya, Suriye’ye.
Yıkılsın yok olsun tiyatroyla birlikte yerel kültürler her ulusun, her etnik grubun kendi değerlerini tiyatronun ortak, evrensel değerleriyle buluşturarak insanlığa sunma ve savunma hakları…
Bir tek, dünyayı bir satranç ustası gibi kendi çıkarlarına göre biçimlendiren egemenlerin tekelindeki o ucuz, sığ ve kof kültür yürütsün hükmünü, televizyonlarda, sinemalarda, kitapçı vitrinlerinde, DVD raflarında.
Popülerin bir narkotik gibi bizi uyuşturup aklımızı başımızdan alan o yapay keyfiyle sermest olup unutalım insanlığın selameti adına unutmamamız gerekenleri.
Unutalım tiyatroyu,
Hayatı…
İnsanı,
Ve insanca olanı unutalım…
Bırakalım kıyametini yaşasın dünya…
Ve kıyametten sonra da dönmeye devam etsin bu mavi gezegen uzayın sonsuz karanlığında..
İçinde, bu kıyamet oyununu anlatacak hiçbir oyuncunun olmadığı hüzünlü bir tiyatro dekoru gibi…
Kenan IŞIK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!