Domuz gribi hamilelerde ağır

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribi hamilelerde ağır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2009 11:33

Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde domuz gribine yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riski daha yüksek.

Haberin Devamı

Mesude ERŞAN
mersan@hurriyet.com.tr 
 
Çocuklar, yaşlılar, kalp, solunum yolları ve benzeri hastalıkları bulunanlarla hamileler domuz gribine daha çabuk yakalanabilir. Özellikle hamile kadınlarda hormon dengesinin değişmesi domuz gribine yakalanma riskini artırıyor. Anne adayında ayrıca astım, kalp gibi hastalıklar da varsa domuz gribi daha tehlikeli hale geliyor. Özellikle hamileliklerinin üçüncü ayından sonra yakalananlarda ağır seyrediyor. Dolayısıyla hamilelerin en azından salgın bitene kadar, çok zorda kalmadan seyahatlere çıkmaması ve kalabalıkla temas etmemesinde yarar var.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy’un verdiği bilgiye göre, domuz gribinin tedavisinde etkili iki antiviral ilaç var. Ancak bunlar da hafif hastalarda değil, hastalığın daha ağır seyrettiği vakalarda veriliyor. Çünkü bu iki silaha karşı virüslerin direnç kazanmasından endişe ediliyor. Ancak bu ilaçların hamilelerde kullanılmasında fayda var. Anne adayı ve bebek üzerinde oluşabilecek ciddi ve ağır yan etkiler görülebileceğinden ilaçların mutlaka doktor denetiminde alınması gerekiyor. Anne adayının başka bir hastalığı mevcutsa aynı anda başka bir tedavinin uygulanması da gerekebilir.
Hamileliği süresince domuz gribine yakalandığından şüphe eden anne adayının en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir. Uzman denetimi olmadan ilaç alınmamalı.

Haberin Devamı

KORUNMAK ÖNEMLİ

Hassas bağışıklık sistemleri nedeniyle hastalığı daha ağır geçiren hamileler için en iyi tedavi hastalıktan korunmak. Özellikle toplu yaşam alanlarında hızla yayılan domuz gribinden korunmak içinse en önemli koşul hijyen. Hamilelerin okul, alışveriş merkezi, restoran gibi ortamlarda hijyen koşullarına dikkat etmeleri ve kendilerini korumaları gerekir. Bunun dışında aşağıdakilere dikkat etmeliler:
Sık sık el yıkamak hastalığa yakalanma riskini azaltabilir.
Su ve sabun bulunmayan ortamlarda dezenfektan mendil ve sıvıları kullanmak mümkün.
Toplu tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalı.
Dengeli beslenmeye dikkat etmek bağışıklık sisteminin zayıflamasını önler.
Hamilelerin sık dinlenmesi, uyku düzenlerine dikkat etmesi hastalara karşı dirençlerini artırır.
Anne adayları şüpheli kişilerden, gribe yakalananlardan uzak durmalı.

Haberin Devamı

Sık görülen bulaşma yolları

Tüm grip hastalıklarında olduğu gibi domuz gribinin de başlıca bulaşma şekli insandan insana. Hasta 7 gün boyunca virüs saçar. Virüse yakalanan kişi henüz hastalanmadan hastalığı bulaştırabileceğinden çevresi için tehdit oluşturmaktadır.

En sık görülen bulaşma şekilleri şunlar:

Öksürük ve hapşırma
Hastayla el teması
Hastayla aynı çatal, kaşık, tabak, bardak kullanımı
Ortak kullanım alanlarındaki eşyalara (masa, sandalye, kapı kolu) temasla

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!