Doktorları şaşırtan kan pıhtısı

Güncelleme Tarihi:

Doktorları şaşırtan kan pıhtısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 14:06

Kayseri'de ameliyat edilen 72 yaşındaki Ahmet Sağın’ın kalbinden, bilardo topu büyüklüğünde serbest dolaşan kitle çıkarıldı.

Sol kulakçık içinde yüzen 5x5 santim ebadında bilardo topu büyüklüğündeki kan pıhtısı doktorları şaşırttı.
Nevşehir’de çiftçilik yapan ve kalp rahatsızlığı şikayetiyle Kayseri Kalp Hastanesi’ne gelen Ahmet Sağın ameliyata alındı. Ahmet Sağın'ın kalbinden bilardo topu büyüklüğünde serbest dolaşan bir kütle çıkarıldı. Özel Kalp Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi şefi Mustafa Kırman, hastanede düzenlediği basın toplantısında, “Hastamız, kalp yetmezliği ve ritm bozukluğu şikayetiyle bize başvurdu. Yapılan ekokardiografik incelemede kalbin sol kulakçığı içinde 5x5 santim ebatlarınde yuvarlak, bilardo topu gibi bir oluşumun serbest olarak kalbin her atımında hareket ettiğini gözledik.

Hastanın mitral kapağında darlık, triküspit kapağında yetmezlik tanısı kondu. Hasta angıografiye alınarak kalp damarları görüntülendi, kalp damarları normal olan hasta açık kalp ameliyatına alındı. Kitlenin kalp kapağına yaklaşması, kan akım yolunu kısmen tıkaması, hasta kalbinin yavaş kasılmasına ve nefes darlığına neden oluyordu. Kitlenin büyük olması ve serbest dolaşımı, tamamen kapağı tıkayıp ölüme neden olmasını engelliyordu” dedi. Op. Dr. Mustafa Kırman ameliyat aşamalarını ise, “Benim başkanlığımda oluşturulan Kalp Cerrahi ekibi, açık kalp ameliyatı ile, sol kulakçık içindeki 5x5 santim ebadında ve bilardo topu büyüklüğündeki kitleyi çıkardı. Hastanın dar olan mitral kapağı değiştirildi. Trükispit kapağı tamir edildi.” diyerek açıkladı.

İLK KEZ KARŞILAŞMIŞLAR

Op Dr. Mustafa Kırman kalp içi pıhtılarının, genelde kalbin bir yerine yapışık, sıvanmış çamur halinde görüldüğünü, Bu hastada ise, son derece düzgün kenarlı bilardo topuna benzeyen ve herhangi bir yere yapışık olmayan kalp içinde serbestçe gezen bir pıhtı ile karşılaştıklarını ve böyle birşeyi ilk kez gördüklerini kaydetti.
Sağlığına kavuşan ve yarın taburcu edileceğini açıklayan Ahmet Sağın da doktorlara teşekkür etti. Sağın, “Böylesine riskli bir kitle ile yıllardır yaşadığıma ben de hayret ettim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!