Doğum yapan kadını anlayın

Güncelleme Tarihi:

Doğum yapan kadını anlayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2005 00:00

Yeni gelen bebek anne-baba için mutluluk kaynağıdır kuşkusuz. Ancak özellikle annenin yaşamını çok değiştirir. Uykusuzluk, yorgunluk, kendine bakamamanın verdiği sıkıntı bazen taşınması zor bir yük halini alır.

Araştırmalar yeni doğum yapmış annelerin yaklaşık yüzde 80’inin bitkinlik, anksiyete ve gerginlik hissettiğini, çok yorgun ve bitkin olmalarına rağmen uyuma ve dinlenme zorluğu çektiklerini gösteriyor. Bu tür depresyon sadece birkaç saat veya birkaç gün sürüp, kendiliğinden geçebiliyor. Fakat bu annelerin yaklaşık yüzde 10’nunda bu üzüntülü hal daha ağır ve ciddi bir durum alıyor.

l Doğum sonrası depresyon şiddetli midir?

Doğum sonrası depresyonun şiddeti hafif ve kısa süreliden, çok ağır ve uzun süreliye kadar değişiklik gösterir. Tıbbi adı Post-Natal Depresyon’un belirtileri şiddetine bağlı. Bu durumdaki kişi günlük yaşamın getirileriyle başa çıkmakta her geçen gün biraz daha zorlanabilir. Bu anneler anksiyete, korku ve umutsuzluk hissedebilirler. Bazı anneler ise panik atak geçirebilerler veya çok gergin ve alıngan olabilirler. İştahlarında ve uyku düzenlerinde de değişiklik olabilir. Çok ağır durumlarda psikotik bozukluklar ortaya çıkabilir.

l Günlük yaşamları aksar mı?

Böyle bir durumdaki anne günlük yaşamını sürdürmekte zorlanır. Düşüncelerinde ve davranışlarında anormallikler görülebilir. Çok ağır durumlarda kendisine, bebeğine ya da başkalarına zarar verme düşünceleri taşıyabilirler.

l Başlıca belirtileri nedir?

Özgüvende azalma, suçluluk duygusu hissetme, olumsuz düşünceler, hayatın anlamını yitirmesi, zorluklarla başa çıkamama hissi, sinirlilik ve duygusallık, uyumakta zorlanma, cinsel isteksizlik, iştah bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık.

l Neden olur?

Doğum sonrası depresyona neden olan faktörler tam olarak bilinmese de fiziksel, duygusal ve sosyal değişimlerin rol oynadığını gösteriliyor. En kolay doğum bile bir kadın vücudu için çok ağır bir olaydır. Ayrıca hamilelik hormanlarının birden düşmesi beyindeki kimyasal maddelerin düzenini etkiler. Bunlara ek olarak düzensiz ve yetersiz uyku ve fiziksel yorgunluk daa depresyonun oluşmasına katkıda bulunur. ‘Annelik’ rolüne alışmak zordur. Yeni anne bebekle sürekli olarak ilgilenmek ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu ilişki yapısal olarak eşiyle kurmuş olduğu ilişkiden çok farklıdır. Buna ek olarak bağımsızlığını yitirir. Bu tür değişiklikler en iyi zamanlarda bile zorlukla karşılanabilinir ki doğum sonrasında fiziksel olarak kendisini yenilemeye çalışan ve uykusuz kalan anne için çok daha zordur.

l Peki sosyal değişiklikler nasıl etkiler?

Anne, arkadaşlarıyla eski sıklıkta görüşmekte zorlanabilir ve bu durumdan dolayı yalnızlık hissi yaşayabilir. Çalışan kadın ise iş ortamından ve iş arkadaşlarından ayrıldığı için kendisini boşlukta hissedebilir.

- Nasıl yardımcı olunabilir?

Doğum sonrası depresyonun ilacı aile desteğidir. Bu dönmede annenin çevresinden göreceği desteğin zor sürecin atlatılmasında en önemli etken.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!