Diyet stratejileri

Güncelleme Tarihi:

Diyet stratejileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 10:06

En katı diyetleri yapıyor ama kilo veremiyor musunuz? O halde kritik noktalara bir kez daha göz atın.

Haberin Devamı

 “Atacağınız küçük adımlar büyük başarılar getirecektir, bunun için planlı olmalı hayata kolay geçirebileceğiniz alternatifler denemelisiniz” diyen Diyetisyen Berrin Yiğit, sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloyu korumak için uyulması gereken diyet stratejilerini anlattı.

yediklerinizi not ederek ya da mönü üzerinde işaretler koyarak başarınızı takip etmenizi öneren Berrin Yiğit,” Böylece kendinizin kontrol mekanizması olacaksınız, acıktığınız anlarda aslında yeteri kadar yediğinizi ve açlığın tamamen duyusal açlıktan öteye geçmediğini göreceksiniz. Küçük gülücükler, karikatürlerle kendi kendinizi tebrik ederek bu besin günlüğünü eğlenceli bir diyet hikayesine dönüştürebilirsiniz” diyor.

  

Haberin Devamı

Çok sık tartılmayın, ama ipin ucunu da kaçırmayın

Tartılmanın ve sonuçlarla yüzleşmenin herkes de aynı etkiyi yaratmayacağını vurgulayan Yiğit, bazı insanların tartıda hareket görmezlerse, demoralize olarak diyeti terk ettiklerine dikkat çekiyor. ” Bu yapıdakilerin haftada bir tartılmasını, mümkünse vücut analizi yapan profesyonel bir tartı kullanmasını öneririm.”

 

Günde 2 saatten fazla televizyon izlemeyin.

Araştırmalar günde iki saatten fazla televizyon seyreden yetişkinlerin %7 daha fazla kalori aldığını ve bu ekstra enerjinin şekerli besinlerden geldiğini gösteriyor. Uzmanların televizyon tutkunlarına önerisi ise “Kendinize her gün bir dizi ya da film izlemek gibi kotalar koyun, televizyondan vazgeçemiyorsanız, karşısına yerleştireceğiniz yürüyüş bandı veya bisiklet ile arada bir müzik kanalı açıp en az 4 şarkıda dans edin.”

 

Diyet partneriniz olsun

Uzun süreli diyet programlarında diyete destek verecek

kişilerin de önemine değinen Yiğit, diyet partneri ile haftada 3 kez görüşenlerin, diyetisyene düzenli gidenlerin ve grup toplantılarına katılanların yapmayanlara kıyasla daha başarılı olduğunu söylüyor. Yiğit, “Bu tarz etkinliklere ayıracak vaktiniz yoksa diyetisyeninizle msn’de görüşün, e-mail grupları yaratın ya da e-forumlara katılın” diye konuşuyor.

 

Haberin Devamı

Liften zengin beslenin

Tokluk hissini artıracak, barsak aktivitelerini hızlandıracak liften zengin besinler diyet sürecinin daha rahat ve uzun soluklu olmasına yardımcı olabilir. Çiğneme süresinin uzunluğu nedeniyle yemek süresini uzatarak yeme miktarı üzerine düşürücü etki yapabilen posalı besinler sindirim siteminde besin geçişini hızlandırarak, doygunluk hormonlarını da destekleyerek dolaylı yollardan zayıflamaya yardımcı olabiliyor.

 

Spor yapamıyorsanız hareket için alternatif yaratın

Berrin Yiğit’in zamansızlıktan yakınıp spor yapamayanlara tavsiyeledi de var. “Hiçbir şey yapmamaktansa telefonda konuşurken, dolap karşısında kıyafet seçerken, televizyon izlerken aklınıza geldikçe oturduğunuz yerden kalkıp olduğunuz yerde jogging yapın ya da bacaklarınızı sağa sola açarak istediğiniz bölgeyi çalıştırın ve metabolizmanızı canlandırın. Bir diğer pratik teşvik de adım sayar takarak kişilerin adım sayılarını her gün 1000’er adım artırarak günde 10,000 hedefine ulaşmaktır.”

 

Haberin Devamı

Günde en az 7 saat uyuyun

Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma uyku sorunu yaşayanların iştah kontrolü sağlayan hormon seviyelerinin düşük olduğunu gösteriyor. Yiğit de günde ortalama 4 saat uyuyan bayanların obez olma riskinin arttığını söyleyerek “Gece geç saatlere kadar oturan bireyler muhtemelen kalori tuzaklarına düşüyor ve yetersiz uyku daha sık tatlı krizi yaşanmasına neden olabiliyor. En ideali erken yatıp erken kalkmak, güne spor ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak” diyor.

 

Her gün ortalama 8 bardak su için

8 bardak su içen bireylerin metabolik hızlarının %30 oranında arttığını ve bu artışın 90 dakika kadar devam ettiğini söyleyen Yiğit, su tüketimini en az 8 bardağa çıkarmanın yılda ortalama 3 kiloluk kayba yardımcı olacağını söylüyor ve ekliyor; “O zaman her öğün öncesi 1-2 bardak su içerek bu kolay hedefi gerçekleştirebilirsiniz.”

 

Haberin Devamı

İşkolik olmayın, 9 saati geçirmeyin

Helsinki üniversitesi’nde 7000 yetişkin üzerinde yapılan bir incelemede günde 9 saatten fazla çalışanlarda diğer zamanlara göre kilo artışı gözlenmiş. Diyet ve egzersize zaman ayıramama, iş stresinin etkilerinden kaynaklanabilecek bu durum, kortizol hormonundaki dengesizliklerden dolayı da yaşanıyor olabilir.

 

Sizi motive eden bir mantranız olsun

Yeme atakları geldiğinde insanın kendi kendini telkin edeceği bir çıkış yolu bulması gerektiğini ifade eden Yiğit, “Mesela ’ Bu krizleri önleyebilirim, 10 dakika dayanırsam geçecektir, dikkatimi başka yere kanalize etmeliyim ’ diyerek iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Ya da elinizi bir kurabiyeye giderken bulduğunuzda ‘İleride torunlarımla parkta rahat rahat oynayacağım, enerjim ve sağlık durumum buna izin verecek’ demek sizi motive eder” diyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!