Dev örümcek 23 gün sonra İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Dev örümcek 23 gün sonra İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 00:00

U2 3600 turnesinin Avrupa ayağına İtalya’dan başladı. 6 Eylül’de İstanbul’da verecekleri korser ve şovun aynısını izlemek için geçen hafta Torino’da sahne önündeydim. Örümceğe benzeyen, konser bitiminde yürüyüp gidecek gibi duran 360 derecelik ünlü sahneleriyle dünyayı dolaşan efsaneyi en önden izledim

· U2 için günümüzün en nüfuzlu grubu diyebiliriz. Başkanlarla aynı masalarda oturan ve dünyanın acı dolu köşeleri hakkında söyleyecek iki çift sözü olan bir öncüye, yani Bono’ya sahipler...
· Eğri oturalım doğru konuşalım, artık yaşla gelen bir göbeği olsa da rock star havasını hâlâ güzel kullanıyor. Her hareketi kontrollü fakat bu durum samimi duruşunu etkilemiyor.
· Dünyanın en çok kazanan grubu olarak bu meblağları da yine şovlarına yani hayranlarına yatıran bu gruba büyük bir alkış gerekiyor. Sahne o kadar ihtişamlı ki stadyum yanında küçük kalıyor.
· Bono uzun süredir siyatik siniri sıkışmasından mustarip. Ara verdikleri turneye Torino konseriyle yeniden başlayan Bono, çevik hareketleriyle gövde gösterisi yaptı.
· Glam rock tanrısı David Bowie’ye gönderme yaparak Space Oddity ile açılan konser, sakin başlayıp Beautiful Day ile bomba gibi devam etti.
· Alt grup olarak Kasabian’ı seyrettik. İstanbul’da ise Snow Patrol olacak alt grup.
· Bu kadar çok hit çıkarmış bir grubun herkesi sevindirmesi için iki güne ihtiyacı olduğunu düşünerek elimizdekiyle mutlu olmaya baktık. Konserin genelinde klasikleşen With or Without You, Elevation, Vertigo, Hold Me, Thrill Me Kiss Me Kill Me ve Sunday Bloody Sunday gibi parçalarını çaldılar.
· Konserin en önemli anlarınıysa yayınlanmamış iki parça oluşturdu. North Star ve Glastonbury isimli parçalar şimdiden internette dolaşıyor.
· Konserde çelişkiler de göze çarpıyordu. Çevreye bu kadar duyarlı olan U2’nun hazırladığı dev sahnenin büyük bir enerjiye ihtiyaç duymadığı ve çevreye zarar vermediği söylenemez.
· Bono sistemi eleştirse de sürekli güçlülerle yan yana görünüyor. Sponsoru Blackberry’nin ‘Blackberry Loves U2’ yazılı standı da ister istemez gözüme takıldı. Ayrıca Bono’nun, gitarist The Edge’nin konserden iki gün sonraki 49. doğum gününü kutlaması fakat 65. yıldönümü konsere rastlayan Hiroşima yıkımına dair tek laf etmemesi de birçok insana garip geldi.

ERKEN GİDENE SAHNE ÖNÜ

Konserin en dikkat çeken tarafı sahne önü uygulamasıydı. Uzun süredir konser ve festivallerde sahne önünü, paralı fakat diğer hayranlar kadar ateşli olmayan seyircilerin doldurması tartışılıyor. U2 bu duruma bir çözüm bulmuş ve konser alanına 2-3 gün önceden gelip çadır kuran ilk 2500 kişiyi en öne aldırmış. Yani İstanbullu hayranlarının birkaç gün önceden sıraya girmesinde yarar var; benden söylemesi.

46 METRELİK SAHNE

Hazırlanan devasa sahnenin yüksekliği 46 metre. Sahnenin ortasındaki ekran açıkken 13 bin, kapalıyken 3 bin 994 metrekare. Bu dev ekran, 5 yüz bin piksel, 320 bin hızlandırıcı, 30 bin kablo ve 150 bin makineli parçadan oluşuyor. Aynı anda üç farklı şehre kurulan sahnenin sökülmesi altı, stadyumdan çıkarılmasıysa 48 saat. Pozitif ve İKSV işbirliğiyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla İstanbul’da konser verecek U2’nun performansı kaçmaz. Çünkü daha önce hiç konser seyretmediğinizi anlayacaksınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!