Dergâhtan saraya bir aşk hikâyesi: Selçuklu Mutfağı

Güncelleme Tarihi:

Dergâhtan saraya bir aşk hikâyesi: Selçuklu Mutfağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2013 00:00

Anadolu’nun en zengin zamanında yaşamışlar. Bu zenginlik en çok mutfakta göstermiş kendini. Ömür Akkor sizi tariflerle tarih yolculuğuna çıkaracak.

Haberin Devamı

TİRİT

MALZEMELER
8 dilim bayat girde ekmeği
4-5 parça kemik ve paça
7 su bardağı su
2 kâse süzme yoğurt
12-20 yaprak taze nane
5 diş sarmısak
Karabiber
Kaya tuzu
Tarİf
Suyu ve kemikleri tuz, karabiber ilave ederek tencereye koyun. Ateşin altını orta hararete getirin ve yaklaşık 2 saat kaynatın. Ekmekleri kâselere parçalayın. Sarmısağı ezip süzme yoğurtla karıştırın. Haşlama suyunu ekmeklerin üzerine dökün.
Üzerine sarmısaklı yoğurdu ilave edin. Nane yapraklarıyla servis edin.

KALYA-İ BİRİNCİ

Malzemeler
1 adet kuzu kol
250 gr kuyruk yağı
4 bardak pirinç
6 su bardağı su
200 gr sade yağ
Karabiber
Kaya tuzu
Tarif
Kuzu kolundan sinirleri ayıklayın ve kuşbaşı parçalara bölün. Kuyruk yağını da küçük parçalara bölün. Tavaya önce yağı ekleyip eritin.
yağ erimeye başlayınca kuzu etlerini ilave edin. Çevire çevire kavurmaya başlayın. Bir saat kadar pişirmeye devam edin. Pişmeye yakın tuzunu ilave edin. Diğer yanda pirinci ilave edin.
Bir kaşık sadeyağ ile pirinci tencerede kavurmaya başlayın. 5 dakika kavurduktan sonra suyunu ve tuzunu ilave edin. Suyu kaynamaya başlayınca ateşe alın. Suyu çekince altını kapatın ve 15 dakika dinlendirmeye alın. Sadeyağın kalanını bir kapta yakın ve pilav dinlenirken üzerine dökün. Pilav hazır olduğunda kavurmayla servis edin.

AKİDE ŞEKERİ

Haberin Devamı

MALZEMELER
1 kilo toz şeker
300 gram su
2 parça limon tuzu
1 çay bardağı su
Yeterince susam
Tarif
Su ve şekeri kaynamaya bırakın. Limon tuzu ekleyin. Şeker ağdalaşmaya başlayınca 1 çay bardağı suyu ekleyin. Karıştırmadan kaynatmaya devam edin. Tekrar kıvam alınca bir tatlı kaşığı kadar parçayı koparıp soğuk suya atın. Şeker donuyor ve kırılıyorsa kıvamı olmuştur. Susam ekleyip altını kapatıp mermer tezgâha dökün. Soğuduğunda yuvarlamaya başlayın ve fitil haline getirin. Küçük parçalara bölün. Soğuyup donduğunda akide şekeri hazırdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!