Deniz Taksi ve Deniz Minibüsü

Güncelleme Tarihi:

Deniz Taksi ve Deniz Minibüsü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

TRAFİK sorunu her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen İstanbul'a, ‘deniz taksi’ ve ‘deniz minibüsleri’ geliyor.

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) ‘Yüksek Süratli Deniz Vasıtaları’ projesi uyarınca, önümüzdeki 1-2 yıl içinde İstanbullulara ulaşım kolaylığı sağlamak için 20 ve 40 yolcu kapasiteli teknelerle ‘Deniz Taksi’ ve ‘Deniz Minibüsü’ seferleri düzenleyecek.

Deniz taksiler 20 yolcu kapasiteli olacak ve dileyenleri, kiralama yöntemiyle istedikleri yere götürecek. 40 yolcu kapasiteli olacak deniz minibüsleri de, işe geliş-gidiş gibi yoğun saatler dışında ve ilk etapta Bostancı-Adalar, Bostancı-Kabataş-Karaköy ve Boğaziçi gibi özellikle kısa hatlarda çalışacak.

Taksimetre yok

İDO Genel Müdürü Şeref Dikyar, projenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın düşüncesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Bazı batı ülkelerinde, mesela Hollanda ve Danimarka’da örneklerine rastladığımız projeyi, İstanbul’da da uygulamayı planlıyoruz. Amacımız, yaklaşık 40 yolcu kapasiteli, üstü şeffaf, içi şık ve güzel, İstanbul’a yakışacak estetik güzellikte teknelerle, kısa mesafelerde yolcu taşımak. Böylece hem deniz trafiği rahatlayacak, hem de ağırlıklı olarak işe geliş ve gidiş saatleri ile yoğun zamanlar dışında, düşük yolcu kapasitesiyle çalışan 400 kişilik deniz otobüslerinin yerine deniz minibüsleri diye adlandırdığımız tekneleri tarifeli seferlerde kullanacağız. Bu bizim açımızdan da ekonomik işletmecilik olacak.’’

Deniz minibüsleri ile taksilerin hızlarının, 28 mil hız yapabilen deniz otobüslerinden daha düşük ve 10-15 mil dolayında olacağını belirten Dikyar, deniz taksilerde taksimetre bulunmayacağını, ancak özel taşıma araçlarındaki gibi farklı bir tarife uygulanacağını ve belli mesafeler için belirlenecek ücretlerin alınacağını söyledi.

Dikyar, deniz minibüslerinin, deniz otobüsleri gibi tarife içinde fiyatlandırılacağını, 2000 yılı Kasım ayı ile 2001 Nisan ayı arasında, yolcu yoğunluğu olan saatler dışında taşıma ücretlerinde indirim yapmayı planladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!