Dans ilahlarını buluşturuyor

Güncelleme Tarihi:

Dans ilahlarını buluşturuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Modern Dans Topluluğu'nun kurucusu ve sanat yönetmeni Beyhan Murphy bir ilke imza attı. Dans Platformu düzenleyerek, dünyaca ünlü dans ilahlarının ülkemize gelmesini sağladı.

Beyhan Murphy kendini sanata, özellikle de dansa adamış bir isim. Modern Dans Topluluğu'nun kurucusu ve aynı zamanda sanat yönetmeni. Murphy'nin girişimleriyle Modern Dans Topluluğu, bugüne dek dünyanın çeşitli ülkelerinde gösteriler yaptı. Özellikle Türk ve Osmanlı tarihinde önemli yer tutan kişiler ya da kültürümüzü oluşturan tüm temalar, Modern Dans Topluluğu'nun yaptığı sanatla bir kez daha yaşam buldu. İlk Müslüman kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale'nin yaşam öyküsü, Anadolu formları gibi örnekler yabancı seyircilerin ayakta alkışladığı eserler arasında.

Kahvede dans

l Londra seyircisiyle Türk kahvehanesini de buluşturdunuz. İnsanların tepkisi nasıl oldu?

Bloomsbury tiyatrosu'nda ilk kez Londra seyircisinin karşısına çıktık. Tabii bu Kültür Bakanlığı ve İngiltere'deki Ankara Başkonsulusluğu'nun katkılarıyla gerçekleşti. ‘‘Kahvehane’’ gösterimizle gerçekten de büyük ilgi gördük. Gösteride çay, kahve içmek için gidilen, sohbet edilip, oyun oynanan ve kültürümüzde önemli bir yer tutan kahvehane ile imparatorluk günlerinin haremlik, seramlık gibi tezat mekanlarını birleştirip sahneledik. Perde kapanmadan önce hem kahvehaneye hem de haremlik selamlık geleneklerine başkaldıran modern Türk kadınının tepkisini oyuna yansıttık.

l Beş senelik bir topluluksunuz ve bu kadar kısa sürede Avrupa'nın kapılarını dansınızla zorluyorsunuz.

Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten de Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Mısır, Bulgaristan, İsrail gibi birçok ülkelere turneler düzenledik. Mesela Fransa'nın Lyon kentinde Sekizinci Dans Bienali düzenlenmişti. Bienalin sanat yönetmeni Guy Darmet'nin özel davetiyle Lyon'a gittik ve orada iki gösteri düzenledik. Post adlı eserimizden sonra sanatseverlerin bizi defalarca sahneye davet etmesini unutamam. Aynı görüşleri Guy Darmet'de dile getirmişti ve : ‘‘Türkiye, dansıyla Avrupa'nın kapısını çok güçlü bir biçimde çalıyor’’ demişti.

l ‘‘Post’’ nasıl oluştu?

Osmanlı'nınve çağdaş Türkiye'nin bir sentezi, Post. Topluluğa kimlik ararken Türkiye’nin coğrafi, politik ve stratejik konumunu da göz önüne aldık. Post adlı eser Türkiye’nin nereden gelip nereye gittiğini gösteriyor

l Şimdi çok daha büyük bir projeye imza attınız.

Ülkemiz çok büyük bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Dans Platformu adını verdiğimiz bu organizasyonda; Avrupa'nın kültür kentlerinde sık sık yapılan ve dans sanatının mevcut durumunu, geleceğini araştırarak, yeni koreografların yetiştirilmesini sağlayan bir çalışma yaptık. Klasik ve modern dans alanlarını kapsayan bir ilkti bu. Sahne ve stüdyo platformları, gösteriler, söyleşiler, oturumlar, master dersler ve workshoplar, video gösterimleri gibi faaliyetlerin yer aldığı programda, Ankara, İstanbul, Mersin, İzmir ve Antalya’daki Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçıları buluşturduk. Dünyaca ünlü dans devleri de ülkemizi ziyaret etti bu arada.

l Kimler geldi?

İngiltere’deki ünlü DV8 Physical Theatre’dan Paul Clayden, İsrail’deki Bathsheva Ensemble’dan Yossi Yungman, İsviçre’de dans çalışmalarını serbest olarak sürdüren ünlü sanatçı Nicole Caccivio ve Bolşoy Topluluğu’nda da bir süre dans eden İngiliz Mohsen El Wakil başkentimizi ziyaret eden konuklar arasındaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!