Dans etmek için tutuşanlar

Güncelleme Tarihi:

Dans etmek için tutuşanlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Dansçılara kariyer fırsatı yaratmak için Burn eneji içeceği ‘Burn to dance’ (Dans İçin Tutuşanlar) adlı bir proje yürütüyor. Yarışmaya beş dans grubu ve 38 kişi seçildi. 200 saate varan beş haftalık çalışma sonunda beş takım Türkiye’nin farklı şehirlerinde flash mob yani olmadık yerlerde ansızın gösteriler düzenleyerek, doğaçlamalar yaptı. Bu şovlar her hafta www.burn2dance.com’da yayınlanıyor. Siteye girenler, birinciyi de seçiyor

Burn enerji içecekleri Türkiye’nin her yerinden dans grupları için bir yarışma düzenliyor. Sokakta, alışveriş merkezinde ya da otobüste siz de bu yarışmanın bazı aşamalarına denk gelmiş olabilirsiniz. Çünkü final için seçilen beş grup büyük şehirlerde ‘flash mob’ gösteriler yaptı.
10 Temmuz’da sonuçlanacak Burn to Dance 2010 yarışması için önce yüzlerce dans grubu şovlarını sergiledi ve içlerinden beşi final için seçildi. Şimdi sıra birinciyi belirlemek için gerçekleşen oylamada. Yarışmanın galibi Burn’la özel bir anlaşma yapacak. Ayrıca organizasyonlarda dans grubu olarak sahne alıp 13 Temmuz’da Kuruçeşme Arena’da yapılacak Massive Attack konseri öncesinde binlerce izleyicinin karşısına çıkacak.
Finale kalan grupların belirlenmesinde dans eğitmeni Aytunç Bentürk’ün büyük payı var. Bentürk, mesleği dolayısıyla zaten tanıdığı dans çevrelerini harekete geçirdi. “Yetenek Sizsiniz” yarışmasında beğendiği gruplarla irtibata geçti. Dansçılardan kendilerini ve danslarını anlatan videolar göndermelerini istedi. Uzun çalışmalar sonunda seçilen beş grup için beş koreograf belirlendi. Koreograflar her hafta farklı grupları çalıştırdı.

ANİDEN KARŞIMIZA ÇIKTILAR

Bu beş ekip Türkiye’nin farklı yerlerinde beş hafta boyunca süpriz şovlar gerçekleştirdi. Sokakta, alışveriş merkezinde yürürken ya da otobüsle giderken insanların karşısına birden bire dans etmeye başlayan gruplar çıktı. Müzik sistemleri kimsenin haberi olmadan dans edilecek yerlere önceden yerleştiriliyordu. Bu doğaçlamalar videoya çekilerek internetteki oylamaya konuldu.
Aynı zamanda jüri üyesi de olan Aytunç Bentürk her video için günde dört saat çalıştıklarını söylüyor: “Beş günde bütün hareketler yerine oturuyordu. Dansçıların aldıkları kalorilere kadar her şeyleriyle uğraşıldı. Yarışmanın birincisi grup, koreograflardan oluşan beş kişilik jüri, internette yapılan halk oylaması ve bir Burn yetkilisinin oylarıyla seçilecek. Yani toplanda yedi oy baz alınacak. Biz jüri üyeleri olarak sadece yarışma performanslarına göre değil çalışmalar sırasındaki tutumlarına göre de not vereceğiz.”
/images/100/0x0/55eb1bd7f018fbb8f8aba2ce

* Danceology üyesi 7 dansçı, hip-hop, locking, popping, new style, funk ve caz gibi tarzları harmanlıyor.
* 5 kişilik Voodoo West Crew, 2004’te İzmir Karşıyaka’da kuruldu. Önceleri sadece break dance kapışmalarına giren bir grupken sonradan başta hip-hop olmak üzere diğer dansları da kullanmaya başladı. ABD, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Avusturya ve İngiltere’de dans şovlarına davet edildi. Türkiye’de hem yurtdışında yarışmalara katıldı, dereceler aldı.
* Eskişehir, Ankara ve İstanbul’dan dansçılardan oluşan 6 kişilik Big Bang, bu yarışmada büyük bombayı patlatacaklarını iddia ediyor.
* İsmini Jet Lee’nin “Kiss Of The Dragon” (Ejderin Öpücüğü) filminden alan Kiss Of Steps grubu 2007’de kuruldu. 7 kişilik grup üyeleri bir yandan dans eğitimi alırken bir yandan da farklı yerlerde dans ediyordu.
* Heartbeat üyeleri, kendilerini farklı yerlerde doğup büyüyen ancak dansla birbirlerine bağlanan bir grup olarak tanımlıyor. 8 kişilik grup hip-hop, modern dans, flamenko ve salsa gibi farklı türlere yoğunlaşıyor.


Dans artık sevgilim gibi
OKAN AYDOĞAN (25)


İzmirliyim. Dansa 12 yaşında sokaktaki abilerimi görerek başladım. Break dance beni çok etkiledi. Lisede okulu bıraktım. Arkadaşlarımın teşvikiyle 2005’te Benimle Dans Eder misin? yarışmasına katıldım. Üçüncü geldim. Ardından birkaç reklam filminde oynadım. Serdar Ortaç, Ajda Pekkan, Petek Dinçöz gibi isimlerin kliplerinde rol aldım. Sonrasında da ‘Benimle Dans Eder misin’den birkaç arkadaşımla Voodo West Crew isimli bir grup kurduk. Bu grupla İngiltere’de ve Fransa’da iki büyük organizasyonda ikinci, Avusturya’da beşinci olduk. Şu sıralar Polonya’da XD Chanel kanalında çocuklara break dance öğreten videolar hazırlıyoruz. Dans artık benim sevgilim gibi. Belki “Adam elinin üstünde dönüyor ne var?” diyebilirsiniz ama dans ederek ritmi yakalamak ve karşılıklı kapışmak süper. Bence biz kazanırız.

Müzikallerde dans ettim
YAVUZ TOPUZ (32)


Almanya doğumluyum. 1994’de break dance yapmaya başladım. O zamanlar küçük bir yerde oturuyorduk. Büyük şehre taşındıktan sonra tiyatro ve müzikallerde dans ettim. “Benimle Dans Eder misin” yarışması için Türkiye’ye geldim ve son dörde kaldım. Ardından da Türkiye’ye yerleşmeye karar verdim. Bir yandan da çeşitli ülkelerde müzikaller devam etti. 2004’de Almanya’da dünya şampiyonu oldum. Voodo West Crew grubundayım.

Üstümden çıkardıklarımı kapıyorlar
EZGİ EGELİ (19)


Antalya’lıyım. 9 yaşından beri dans ediyorum. Halk oyunlarıyla işe başladım. Ardından sokaklarda break dance’ı keşfettim. Okuldan kaçıp sokaklarda dans ediyordum. Şimdilerde konserlere çıkıp kliplerde rol alıyorum. Hayranlarımız da var. Mesela grubumuz Kiss Of Steps ile dans ederken izleyiciler üstümden çıkardıklarımı anında kapıyor.

Seksi koreografiler yapıyoruz
BANU ŞAHİN (22)


13-14 yaşında dansla ilgilenmeye başladım. Son 4 senedir de dans dersleri alıp yarışmalara giriyorum. Marmara Üniversitesi’nde Almanca mütercim-tercümanlık okuyorum. Bölümüm sayesinde Almanya’da kendimi geliştirme fırsatı buluyorum. Grubumuz Heart Beat daha seksi koreografiler yapıyor. Oryantal bile var.

Bir Türk’e aşık olunca kaldım
IRVING RESURRECCION (31)


Sezen Aksu ve Kenan Doğulu’ya koreografi yaptım. Washington doğumluyum ama Chigago’da yaşadım. 20 yıldır profesyonel dans ediyorum. 12 yaşında break dance yapmaya başladım. Ardından hip-hop ve caz dansları geldi. Bir Türk’e aşık olup evlenerek iki buçuk yıl önce buraya yerleştim. Sezen Aksu, Kenan Doğulu ve Hepsi’ne koreografi yaptım. Grubum Danceology’le resim gibi sergiledik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!